Partidul Conservator britanic a pierdut în alegerile anticipate de joi majoritatea absolută pe care o deţinea în Parlament, însă rămâne cea mai mare formaţiune în Legislativ, scrie presa britanică. Conservatorii au pierdut zece mandate, iar laburiştii au obţinut cu 30 mai multe faţă de fostul legislativ la numărarea voturilor în 624 de secţii; 192 de femei au fost alese parlamentar. Theresa May nu intenţionează să demisioneze din postul de premier, în pofida faptului că Partidul Conservator şi-a pierdut majoritatea în camera Comunelor, Camera inferioară a Parlamentului britanic, în alegerile legislative anticipate de joi, scrie presa britanică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
FOTO: The Guardian
FOTO: The Guardian
CITEȘTE ȘI DOCUMENTAR: Cine ar putea să o înlocuiască pe Theresa May la conducerea Guvernului

UPDATE 11:20 -  Corbyn: Negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din UE trebuie să continue

Negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană trebuie să continue, a declarat vineri liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn, după ce premierul Theresa May a eşuat în tentativa de obţinere a unei majorităţi în Parlament, relatează Reuters.

May, al cărei Partid Conservator a obţinut cele mai multe mandate, a semnalat că îşi va folosi drept ca premier în exerciţiu să facă prima tentativa de a forma un Guvern, deşi nu este clar dacă se bucură de susţinerea necesară pentru acest lucru.

UPDATE 11:13 - Conservatorii lui May negociază cu Partidul Unionist Democrat nord-irlandez

Premierul conservator Theresa May negociază cu Partidul Unionist Democrat (DUP) din Irlanda de Nord, după ce a pierdut majoritatea în alegerile legislative anticipate de joi, au declarat vineri surse citate de Sky News, scrie Reuters.

UPDATE 11:00 - Partidul laburist anunţă că va încerca să formeze un guvern minoritar şi respinge orice coaliţie cu vreo altă formaţiune

Partidul Laburist (opoziţie) va propune un guvern minoritar, după ce Partidul Conservator al premierului Theresa May nu a reuşit să obţină majoritatea în Parlament, în urma alegerilor legislative anticipate de joi, a anunţat vineri un purtător de cuvânt pe probleme financiare al formaţiunii, John McDonnell, relatează Reuters.

UPDATE 10:36 - May nu intenţionează să demisioneze, în pofida rezultatului conservatorilor în alegerile pe care le-a convocat

Theresa May nu intenţionează să demisioneze din postul de premier, în pofida faptului că Partidul Conservator şi-a pierdut majoritatea în camera Comunelor, Camera inferioară a Parlamentului britanic, în alegerile legislative anticipate de joi, scrie presa britanică, relatează The Associated Press.

CITEȘTE ȘI AFP: Scenarii după ce conservatorii au rămas fără majoritate în Parlament în urma alegerilor anticipate

UPDATE 09:56 - Analişti: Cel mai prost rezultat posibil al alegerilor din Marea Britanie

Pe măsură ce sunt numărate voturile după alegerile din Marea Britanie devine tot mai clar că încercarea premierului Theresa May de a-şi consolida puterea a eşuat, analiştii financiari considerând că scrutinul are cel mai prost rezultat posibil, relatează MarketWatch.

Cele mai recente date parţiale arată 315 mandate câştigate de conservatori şi 261 de către laburişti, estimările BBC fiind că Partidul Conservator va obţine 318 mandate, sub numărul de 326 necesar pentru o majoritate şi cu mult sub cele peste 400 de locuri anticipate de sondaje acum o lună. Asta înseamnă că Marea Britanie va fi condusă de un Parlament fără o majoritarte clară, urmând să fie foarte dificil să aprobe legi.

CITEȘTE ȘI Contraperformanţa lui May în alegeri va avea un impact asupra negocierii Brexitului, apreciază Moscovici

UPDATE 09:06 - Lira sterlină este slăbită de şocul alegerilor britanice, dar reacţia burselor este limitată

Şocul alegerilor din Marea Britanie, în care conservatorii premierului Theresa May au pierdut majoritatea în Parlament, a dus la deprecierea lirei sterline cu până la 2%, la cel mai redus nivel din ultimele două luni, din cauza temerilor că turbulenţele politice ar putea complica negocierile pentru Brexit care ar trebui să înceapă în 10 zile, dar reacţia burselor la nivel internaţional este limitată, relatează Reuters.

CITEȘTE ȘI Comisarul european Oettinger, nesigur că negocierea Brexitului poate începe la timp după alegerile din Marea Britanie

UPDATE 08:11 - May, înfrântă în alegerile legislative, după ce Partidul Conservator a pierdut majoritatea absolută în Parlament 

Partidul Conservator britanic a pierdut în alegerile anticipate de joi majoritatea absolută pe care o deţinea în Parlament, însă rămâne ce mai mare formaţiune în Legislativ, scrie presa britanică.



Partidul lui Theresa May, care a convocat acest scrutin anticipat pentru a-şi consolida majoritatea de 330 de mandate, a obţinut doar 308 mandate - cu 12 mai puţin ca în fosta legislatură -, după numărarea voturilor în 634 de circumscripţii, şi nu mai poate obţine 326 de mandate şi o majoritate.

Acest prag de 326 de mandate i-ar fi permis să-şi păstreze majoritatea absolută în Parlament.

UPDATE 8:01 Ministrul britanic de Interne Amber Rudd, realeasă la limită, după renumărarea voturilor, în Parlament 

Ministrul britanic de Interne Amber Rudd a evitat o înfrângere în alegerile generale de joi şi şi-a păstrat mandatul în Parlament cu doar 346 de voturi, în urma unei renumărări a voturilor exprimate, relatează The Associated Press.

UPDATE 7:48 Conservatorii au pierdut zece mandate, iar laburiştii au obţinut cu 30 mai multe faţă de fostul legislativ

Conservatorii britanici au obţinut în alegerile legislative de joi 301 mandate - cu zece mai puţin decât în fosta legislatură -, după numărarea voturilor în 624 de secţii de votare, laburiştii 256 - cu 30 mai multe -, liberal-democraţii 12 - cu cinci mai multe -, iar SNP 34 - cu 18 mai puţine, potrivit The Guardian.

UPDATE 7:16 Cinci secretari de stat britanici şi-au pierdut mandatele parlamentare în alegeri

Rob Wilson, un secretar de stat la Ministerul Culturii, şi-a pierdut mandatul de deputat în favoarea laburiştilor, numărul secretarilor de stat din Guvernul May care au fost înfrânţi în alegerile legislative de joi crescând astfel la cinci, relatează BBC News.

UPDATE 7:01 Fostul lider şi premier scoţian Alex Salmond îşi pierde mandatul în alegerile legislative britanice

Fostul lider al partidului separatist scoţian SNP Alex Salmond a fost înfrânt în alegerile legislative anticipate, un simbol al pierderilor importante suferite de formaţiunea sa, relatează AFP.

UPDATE 06:22 Corbyn i-a cerut demisia premierului, după ce consevatorii par că au pierdut majoritatea în Camera Comunelor

Jeremy Corbyn a lansat vineri dimineaţă critici dure la adresa premierului conservator, cerându-i să plece de la guvernare după ce rezultatele parţiale şi proiecţiile mass-media indică o pierdere a majorităţii conservatoare şi un mare eşec pentru Theresa May, care a convocat anticipatele în speranţa de a-şi întări mandatul parlamentar pentru negocierea Brexit-ului, transmite The Telegraph.

UPDATE 05:49: 205 laburişti şi 191 de conservatori vor intra în legislativ după numărarea rezultatelor din 450 de circumscripţii

Britanicii au centralizat până în acest moment rezultatele din 450 din cele 650 de circumscripţii electorale din întreaga ţară, iar 205 poziţii au fost câştigate de laburişti, în vreme ce alte 191 au revenit conservatorilor din Marea Britanie, transmite Reuters.

Naţionaliştii scoţieni au reuşit să câştige până în acest moment  poziţii, pierzând circumscripţii esenţiale în faţa conservatorilor şi laburiştilor, într-un vot care este văzut de analiştii politci drept un strigăt împotriva unui nou referendum pentru independenţa Scoţiei.

UPDATE 05:38 Theresa May promite stabilitate pentru ţară după ce a câştigat alegerile în circumscripţia sa din Maidenhead

Premierul Theresa May a declarat vineri dimineaţă că ţara are nevoie de o perioadă de stabilitate şi conservatorii îşi vor îndeplini această datorie, fără să comenteze rezultatele dreptei în alegerile generale din Marea Britanie, în timp ce şi-a acceptat victoria în circumscripţia din Maindenhead, transmite Sky News.

UPDATE 05:22 Jeremy Corbyn reales parlamentar în circumscripţia sa din Islington North

Liderul laburist a câştigat vineri dimineaţă cu peste 40.000 de voturi un al nouălea mandat de parlamentar în circumscripţia londoneză Islington North. În ultimele alegeri generale, acesta a reuşit să câştige circumscripţia tradiţional laburistă cu 29.659 de voturi, noile rezultate sugerând popularitatea în creştere a lui Corbyn, transmite Sky News.

UPDATE 05:07 127 de laburişti şi 111 conservatori vor intra în legislativ după numărarea rezultatelor din peste 40% de circumscripţii

Autorităţile electorale au numărat până în acest moment rezultatele din peste 40% de circumscripţii, iar 127 de poziţii au fost câştigate de laburişti, în vreme ce alte 111 au revenit conservatorilor din Marea Britanie, transmite BBC.

Naţionaliştii scoţieni au reuşit să câştige până în acest moment 17 poziţii, pierzând circumscripţii esenţiale în faţa conservatorilor şi laburiştilor, între-un vot care este văzut de analişti drept împotriva unui nou referendum pentru independenţa Scoţiei.

UPDATE 04:56 Fostul vicepremier liberal-democrat şi-a pierdut poziţia în Camera Comunelor

Nick Clegg a pierdut joi noaptea alegerile în circumscripţia sa din Sheffield Hallam în favoarea rivalului laburist, într-un eşec considerabil pentru fostul vicepremier liberal-democrat, care a condus în perioada 2010-2016 alături de David Cameron, scrie BBC.

Clegg a transmis deja că nu există nicio circumstranţă în care liberal-democraţii să susţină din nou o guvernare conservatoare, după lovitura de imagine considerabilă cauzată de asocierea cu executivul fostului premier David Cameron

UPDATE 04:42 M. Britanie: Primele proiecţii se aproprie de rezultatele prezentate în exit-poll-uri

Conservatorii Theresei May ar urma să câştige 322 de poziţii în noul legislativ, în vreme ce 261 de locuri le-ar reveni laburiştilor lui Corbyn, potrivit proiecţiilor prezentate de către jurnaliştii BBC. Alte proiecţii îi arată pe conservatori oriunde între 305 şi 328 de circumscripţii câştigate în Marea Britanie.

Aceste rezultate sunt extrem de apropiate de primele exit-poll-uri, care sugerau că conservatorii vor obţine 314 parlamentari, iar 266 de poziţii ar urma să meargă spre laburiştii lui Corbyn.

UPDATE  04:23 Analiştii se aşteaptă la cea mai ridicată prezenţă la urne din ultimele două decenii pentru un scrutin general

Analiştii britanici se aşteaptă ca aceste alegeri generale să înregistreze cea mai ridicată prezenţă la urne din ultimele două decenii pentru un scrutin legislativ, după ce aproximativ 70% dintre alegătorii au votat, transmite BBC.

Potrivit primelor informaţii, prezenţa la urne ar urma să ajungă la câteva procente sub 70%.

UPDATE 03:59 Corbyn: Campania noastră pozitivă a schimbat politica în bine

Liderul laburiştilor a transmis joi noaptea mulţumiri alegătorilor care au votat pentru programul stângist şi pentru o viziune radicală a unei ţări ”mai corecte”, într-un mesaj postat pe Twitter. De asemenea, acesta a menţionat că laburiştii au schimbat în mai bine politica britanică printr-o campanie pozitivă, transmite BBC.

”Echipa noastră a muncit mult la această campanie - din uşă în uşă şi până la social media - şi este minunat că am câştigat atâta sprijin în întreaga ţară. Oricare vor fi rezultatele finale, campania noastră a schimbat în mai bine politica”, a scris Corbyn.

UPDATE03:39 Conservatorii au pierdut deja o cirscumscripţie considerată esenţială pentru a prezice o majoritate în Parlament

Conservatorii nu au reuşit să câştige de la laburişti cirscumscripţia Darlington din nord-estul Angliei, unde cei mai mulţi alegători au susţinut anul trecut ieşirea Marii Britanii din UE şi unde dreapta spera să-i convingă pe foştii votanţi UKIP. Această circumscripţie era considerată esenţială de analişti pentru a prezice o majoritate absolută pentru conservatori în Parlament, scrie BBC.

Conservatorii se bazau să strângă voturi în cirscumscripţii care au votat pentru ieşirea din blocul comunitar, dar Darlington pare că a distrus această speranţă a premierului May.

UPDATE 02:57 Osborne susţine că premierul se va confrunta cu o situaţie ”post-mortem”, dacă va pierde majoritatea în Parlament

George Osborne a declarat joi noaptea că premierul Theresa May se va confrunta cu un ”uriaş post-mortem” în legătură cu modul în care a condus campania conservatorilor, în timp ce întrebările se adună cu privire la direcţia conservatorilor, care ar urma să piardă majoritatea parlamentară potrivit primelor exit-poll-uri din Marea Britanie, transmite Reuters.

UPDATE 02:25 Rezultate prea strânse în exit-poll-uri pentru declararea unui câştigător în 76 de cirscumscripţii electorale

Primele exit-poll-uri au indicat rezultate prea strânse pentru desemnarea unui câştigător în până la 76 de circumscripţii din Marea Britanie. Între timp, laburiştii au început să lanseze apeluri pentru demisia premierului Theresa May, transmite BBC.

UDATE 02:09 Liderul UKIP susţine că premierul britanic a pus în primejdie ieşirea Marii Britanii din UE

Liderul UKIP, Paul Nuttall, a acuzat-o joi noaptea pe Theresa May că a pus în primejdie Brexit-ul, după ce primele exit-poll-uri au sugerat pierderea majorităţii de către conservatori şi posibilitatea formării unei coaliţii de guvernarea de către laburiştii lui Jeremy Corbyn sau un nou blocaj politic în Camera Comunelor, transmite BBC.

UPDATE 01:57 Liberal-democraţii nu vor să sprijine o guvernare conservatoare, iar scoţienii sunt deschişi să-l susţină pe Corbyn

Un fost lider liberal-democrat a declarat joi noaptea că nu există nicio circumstanţă în care formaţiunea să sprijine o guvernarea conservatoare, sugerând posibilitatea susţinerii laburiştilor pentru a opri un nou executiv condus de May. De asemenea, liderul naţionaliştilor scoţieni a precizat că este pregătită să susţină un premier laburist precum Jeremy Corbyn, transmite Reuters.

UPDATE 01:31 Lira sterlină s-a prăbuşit după anunţarea primelor exit-poll-uri, care sugerează pierderea majorităţii de către May

Lira sterlină a început să se prăbuşească joi noaptea prin comparaţie cu dolarul şi euro, imediat după anunţarea primelor exit-poll-uri, care sugerează pierderea majorităţii parlamentare de către conservatorii Theresei May şi un blocaj politic în Camera Comunelor chiar înainte de începerea negocierilor pentru Brexit, arată datele publicate de Pound Sterling Live.

UPDATE 01:17 Candidaţii laburişti declaraţi câştigători în primele două circumscripţii care au anunţat rezultatele alegerilor din M. Britanie

Laburiştii au câştigat primele două mandate parlamentare, după anunţarea rezultatelor alegerilor generale din circumscripţiile Newcastle Central şi Houghton/Sunderland South - care în ultimii ani s-au dovedit primele circumscripţii ce anunţă rezultatele în alegerile din Marea Britanie, relatează BBC.

Câştigătorii laburişti din cele două cirscumscripţii sunt Chi Onwwurah, care a obţinut cu 14.337 de voturi mai mult decât rivalul ei conservator din circumscripţia din Newcastle Central, precum şi Bridget Phillipson în Houghton şi Sunderland South.

UPDATE 01:05 Liberal-democraţii se arată retincenţi faţă de participarea la o coaliţie, indicând un posibil blocaj politic în Parlament

Reprezentanţii liberal-democraţilor au sugerat joi noatpea că mica formaţiune parlamentară ar avea probleme să participe la formarea unei coaliţii de guvernare, după lovitura de imagine cauzată de guvernarea în perioada 2010-2015 alături de conservatorii fostului premier David Cameron, transmite Reuters.

”Tim Farron a fost extrem de clar. El a spus că nu va exista niciun pact, nicio negociere şi nicio coaliţie. Ne-am ars degerele în ultima coaliţie, nu trebuie să vă spun eu asta. Îmi este foarte greu să văd cum Tim Farron ar putea să-şi încalce promisiunea”, a declarat fpstul lider liberal-democrat Menzies Campbell.

UPDATE 00:45 - Osborne susţine că exit-poll-urile sugerează rezultate catastrofale pentru conservatorii lui May

”Sunt primele momente. Este doar un exit-poll. Dar dacă acest exit-poll se dovedeşte corect, atunci vorbim de o catastrofă completă pentru conservatori şi pentru Theresa May”, a declarat conservatorul George Osborne, care a condus până în urmă cu o lună Ministerul Finanţelor,.

De asemenea, acesta şi-a exprimat îngrijorarea că conservatorii nu vor putea alcătui o coaliţie pentru a rămâne la putere, având în vedere relaţiile extrem de tensionate cu liberal-democraţii şi naţionaliştii scoţieni, care se opun unei ieşiri dure din blocul comunitar propusă de May.

”În mod egal, este destul de dificil dacă de uităm la numere să vedem cum laburiştii ar putea să formeze o coaliţie, deci suntem pe o adevărată muchie de cuţit şi cred că în următoarele câteva ore vom avea o diferenţă uriaşă într-un număr limitat de circumscripţii”.

Osborne susţine ideea că conservatorii nu vor putea să câştige majoritatea pentru a forma un nou guvern pe Downing Street.

UPDATE 00:05 - Primele exit-poll-uri sugerează că premierul Theresa May nu va câştiga o majoritate absolută în Camera Comunelor

Primele exit-poll-uri sugerează că premierul Theresa May nu va obţine majoritatea absolută pentru care a convocat alegerile anticipate, dar conservatorii vor continua să fie cea mai mare formaţiune din Camera Comunelor. Doar 12 parlamentari ar urma să-i separe pe conservatori de o majoritate absolută, care ar reduce la tăcere orice opoziţie şi ar da premierului un mandat extrem de puternic pentru negocierea unei ieşiri dure a Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmite Sky News.

Conservatorii ar urma să obţină 314 parlamentari, prin comparaţie cu cei 330 de parlamentari care au format o majoritate guvernamentală înainte de convocarea alegerilor anticipate de către Theresa May.

Conservatorii nu vor putea să formeze singuri un nou executiv şi vor trebui să formeze o coaliţie de guvernare, dar liberal-democraţii şi naţionaliştii scoţieni nu s-au arătat prea încântaţi de posibilitatea susţinerii unui guvern condus de May.

Un blocaj politic în legislativ ar putea să întârzie negocierile cu celălalte 24 de ţări europene şi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

CITEȘTE ȘI Osborne susţine că exit-poll-urile sugerează rezultate catastrofale pentru conservatorii lui May

Theresa May a convocat alegerile anticipate în speranţa unei victorii uşoare, dar jocul ei de noroc a eşuat şi ar putea să aibă consecinţe serioase pentru Partidul Conservator.

Orice întârziere în formarea executivului ar întârzia negocierile de Brexit, care ar trebui să înceapă pe 19 iunie - potrivit unui calendar propus de negociatorii europeni şi acceptat de Londra.

În schimb, laburiştii lui Jeremy Corbyn vor câştiga 266 de locuri în Camera Comunelor, prin comparaţie cu cele 229 deţinute înainte de dizolvarea legislativului de către May.

Laburiştii au cele mai multe şanse să reprezintă o opoziţie puternică în timpul negocierilor de Brexit, având în vedere că-şi doresc rămânerea pe piaţa unică europeană a Regatului Unit.

Alte 34 de poziţii vor fi câştigate de naţionaliştii scoţieni ai lui Sturgeon, iar 14 poziţii vor merge spre liberal-democraţii lui Tim Farron.

De asemenea, aceste rezultate înseamnă că laburiştii ar putea să încerce formarea unei coaliţii de guvernare alături de liberal-democraţi, care deja s-au retras din mai multe circumscripţii pentru a întări poziţia stângii - şi naţionaliştii scoţieni, care se opun ieşirii din UE şi vor să câştige independenţa Scoţiei.

Exit-poll-urile nu sunt întotdeauna corecte şi trebuie să amintim eşecul uriaş al acestora în timpul referendumului privind poziţia Marii Britanii în UE.



Toate secţiile de votare s-au închis în alegerile generale

Aproximativ 30 de milioane de britanici s-au înregistrat pentru a vota în cele 40.000 de secţii deschise în întreaga ţară pentru alegerea unui număr de 650 de parlamentari în Camera Comunelor.

De asemenea, o parte din britanici au votat deja prin poştă, dar numărătoarea acestor voturi va începe după ora locală 22.00 (00.00 ora României), adică după închiderea secţiilor din Marea Britanie.

La ultimele alegeri generale din urmă cu doi ani, până la 16,4% din britanici au ales să voteze prin poştă pentru a evita cozile de la urne, având în vedere că alegerile sunt organizate în mod tradiţional într-o zi de joi în Regatul Unit.

Numărătoarea voturilor începe imediat după închiderea urnelor, iar primele circumscripţii care vor anunţa rezultatele vor fi Houghton şi Sunderland South, care s-au întrecut în ultimii ani pentru a anunţa rezultatele la mai puţin de o oră de la închiderea urnelor din Marea Britanie.

Aceste circumscripţii vor fi urmate la scurt timp de Washington, Sunderland West şi Sunderland Central.

De asemenea, sunt aşteptate rezultate dintr-un număr restrâns de circumscripţii până la ora locală 2.00 (4.00 ora Româniie), iar apoi cele mai multe circumscripţii britanice vor fi pregătite să anunţe rezultatele alegerilor generale din Marea Britanie.

Circumscripţia Islington North este aşteptată să anunţe rezultatele la ora locală 2.30 (4.30 ora României) şi să consemneze un nou mandat parlamentar pentru liderul laburist Jeremy Corbyn.

De la ora locală 3.00 (5.00 ora României) sunt aşteptate rezultate din toate circumscripţiile, iar ultimele procese-verbale sunt aşteptate să vină la ora locală 6.00 (8.00 ora României) din Morecambe şi Lunesdale.

Însă, presa britanică se aşteaptă ca rezultatele să fie destul de clare începând cu ora locală 4.00 (6.00 ora României), iar premierul May va şti dacă a obţinut majoritatea conservatoare la care spera şi dacă va conduce ţara spre Brexit.

Un număr de 3.306 candidaţi se luptă pentru cele 650 de poziţii, fiind vorba despre cei mai puţini candidaţi din ultimii 25 de ani, după ce mai mulţi liberal-democraţi s-au retras pe ultima sută de metri pentru a-i susţine pe laburiştii lui Corbyn, care au cele mai multe şanse să oprească formarea unei majorităţi absolute de către conservatorii premierului May.

De asemenea, laburiştii au înscris cele mai multe femei în aceste alegeri, cu un număr de 256 de candidate, fiind urmaţi de cele 184 de candidate ale liberal-democraţilor lui Tim Farron.

Acest scrutin a fost convocat cu trei ani mai devreme decât normal, de către premierul Theresa May, care speră să obţină o majoritate absolută pentru conservatori în Camera Comunelor şi să-şi întărească mandatul în negocierile pentru Brexit.

Deşi sunt favoriţi în sondaje, conservatorii şi-au pierdut o mare parte din avantajul de douăzeci de puncte procentuale pe care îl aveau în faţa laburiştilor în momentul convocării alegerilor, în aprilie.

Impactul atentatelor asupra scrutinului este dificil de evaluate. Pe de o parte, conservatorii sunt consideraţi “mai puternici” în probleme de securitate, pe de alta sunt criticaţi pentru că nu au împiedicat atacurile şi pentru că au desfiinţat peste 20.000 de posturi în poliţie în ultimii şapte ani de guvernare, în special atunci când la conducerea ministerului de Interne era Theresa May.

Miza scrutinului depăşeşte frontierele ţării, în condiţiile în care Uniunea Europeană vrea să lanseze cât mai repede negocierile pentru Brexit.

Theresa May, care l-a înlocuit în funcţie pe David Cameron după referendumul de anul trecut privind apartenenţa la UE, vrea să îşi consolideze majoritatea pentru a se pune la adăpost de orice rebeliune în tabăra sa în cursul negocierii ieşirii din blocul comunitar a Marii Britanii.

“Daţi-mi un mandat clar pentru negocierea celui mai bun acord posibil pentru Marea Britanie”, le-a cerut ea alegătorilor pe tot parcursul campaniei.

Rivalul laburist etse un veteran al stângii, care nu a fost niciodată ministru, nu pune sub semnul întrebării « realitatea Brexit”, însă vrea să adopte un ton mai conciliant cu Bruxelles-ul şi să menţină accesul pe piaţa unică europeană pentru Regatul Unit.

O necunoscută rămâne mobilizarea tinerilor. Aceştia s-au înscris masiv pe listele electorale şi sunt consideraţi ca majoritar favorabili lui Corbyn, însă de regulă nu se prezintă în număr mare la urne în Marea Britanie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.