Miniştrii Cabinetului Viorica Dăncilă, prima femeie prim-ministru în România, au fost audiaţi în comisiile Parlamentului.Eugen Teodorovici, avizat în funcţia de ministru de Finanţe, a declarat, după audieri, că nu exclude revenirea la impozitarea progresivă, dacă această măsură ”are o logică” şi dacă se va dovedi că este o măsură mai bună pentru români, iar Declaraţia 600 ar putea fi unită cu Declaraţia 200. Nicolae Burnete, propus în funcţia de ministru al Cercetării şi Inovării, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate, cu 20 de voturi “pentru”, 11 “împotrivă” şi o “abţinere”. Au mai fost avizaţi Rovana Plumb, Dănuţ Andruşcă, Rovana Plumb, Teodor Meleşcanu, Carmen Dan, Radu Oprea, Bogdan Trif, Mihai Fifor, George Ivaşcu, Graţiela Gavrilescu, Ana Birchall, Viorel Ştefan, Lucian Şova, Valentin Popa, Sorina Pintea, Bogdan Cojocaru, Paul Stănescu, Ioana Bran. Votul în plenul Parlamentului este programat la ora 15:00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

CITEȘTE ȘI Eugen Teodorovici, avizat în funcţia de ministru de Finanţe: Nu exclud revenirea la impozitarea progresivă, dacă are o logică. Declaraţia 600 ar putea fi unită cu Declaraţia 200
CITEȘTE ȘI Nicolae Burnete, aviz favorabil în funcţia de ministru al Cercetării şi Inovării

Ioana Bran a fost avizată de comisii pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, cu 21 de voturi ”pentru” şi 12 voturi ”împotrivă”, ea apreciind drept un avantaj faptul că este cel mai tânăr ministru şi că îşi doreşte ca "activitatea fizică să facă parte din viaţa tuturor”.

 
CITEȘTE ȘI Ioana Bran, avizată în comisiile parlamentare pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului

  Şi Paul Stănescu a fost reconfirmat pentru funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. 

CITEȘTE ȘI Paul Stănescu, avizat favorabil pentru funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale: Nu cred că se va destabiliza Guvernul dacă îmi dau demisia în cazul în care voi fi inculpat

Bogdan Cojocaru, propus pentru funcţia de ministru al Comunicaţiilor, a fost avizat favorabil în comisiile parlamentare, cu 15 voturi “pentru” şi 5 voturi “împotrivă”. 

CITEȘTE ȘI Bogdan Cojocaru, ministru propus pentru Comunicaţii, avizat favorabil în comisiile parlamentare

Sorina Pintea, ministru propus al Sănătăţii, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului, cu 19 voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi 3 abţineri. Ea a fost însoţită de actualul deţinător al portofoliului Florian Bodog şi de preşedintele interimar al CNAS Răzvan Vulcănescu.

CITEȘTE ȘI Sorina Pintea, avizată favorabil pentru portofoliul Sănătate

 Valentin Popa, al 13-lea ministru al Educaţiei, care a fost avizat luni de comisiile reunite de specialitate în funcţia de ministru al Educaţiei cu 22 de voturi „pentru” şi 12 „împotrivă”, crede că au existat progrese în învăţământ şi este păcat să scoatem în evidenţă elemente nu atât de importante cum ar fi plagiatele. Ministrul este de părere că se vorbeşte mult prea mult de 0,1% din tezele de Doctorat. 

CITEȘTE ȘI Valentin Popa, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Educaţiei. Este păcat că umbrim valori ale învăţământului românesc printr-o scoatere în evidenţă a unor elemente nu atât de importante cum ar fi plagiatele

Lucian Şova, propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, a fost avizat luni favorabil în comisiile parlamentare, cu 32 de voturi “pentru” şi 11 voturi “împotrivă”, el afirmând că autostrada Iaşi - Târgu Mureş este importantă pentru el. 

CITEȘTE ȘI Lucian Şova, propus ministru la Transporturi, avizat favorabil în comisiile parlamentare

Viorel Ştefan, avizat în funcţia de vicepremier fără portofoliu, a declarat luni, după audieri, că nu a plecat acum şase luni din funcţia de ministru de Finanţe din cauza unui conflict, fiind opţiunea sa, iar acum va avea atribuţii inclusiv în supervizarea ministrului de Finanţe propus, Eugen Teodorovici.

CITEȘTE ȘI Viorel Ştefan, avizat în funcţia de vicepremier: Nu am plecat acum şase luni din poziţia de ministru de Finanţe din cauza unui conflict. A fost opţiunea mea

Actorul George Ivaşcu, propus din afara partidului majoritar, PSD, pentru preluarea portofoliului Cultură şi Identitate Naţională, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de Cultură, la finalul unei audieri care a durat peste 45 de minute şi la care reprezentanţii PNL au anunţat că vor vota împotriva nominalizării lui. 

CITEȘTE ȘI George Ivaşcu, propus ministru al Culturii, a primit aviz favorabil în comisiile de Cultură reunite ale Parlamentului. PNL a votat împotrivă

Ana Birchall, propusă vicepremier pentru parteneriate strategice, a fost şi ea avizată cu 16 voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi o "abţinere".Ea a afirmat că pentru Guvern o prioritate "este implementarea parteneriatelor strategice, fie că este vorba de Statele Unite, de Marea Britanie, Franţa, Italia, Japonia". 

CITEȘTE ȘI Ana Birchall a primit aviz favorabil în funcţia de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice

Graţiela Gavrilescu a primit avizul favorabil al comisiilor parlamentare pentru funcţia de ministru al Mediului, pe care a deţinut-o şi în Cabinetul Tudose, cu 18 voturi ”pentru” şi 6 voturi ”împotrivă”, ea afirmând că ”în anul centenarului trebuie să demonstrăm că suntem gospodari, că avem grijă de mediu". 

CITEȘTE ȘI Graţiela Gavrilescu, avizată de comisiile parlamentare pentru funcţia de ministru al Mediului

Bogdan Trif, propus pentru funcţia de ministru al Turismului, a fost avizat luni favorabil în comisiile parlamentare, cu 38 de voturi “pentru” şi 13 voturi “împotrivă”.

CITEȘTE ȘI Bogdan Trif, ministru propus pentru Turism, avizat favorabil în comisiile parlamentare

 

Carmen Dan a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne. Dan a enumerat proiectele începute anul trecut, precizând că au fost îndeplinite o parte dintre obiectivele programului de guvernare. Ea a adăugat că prioritare ân 2018 vor rămâne reducerea deficitului de personal, dotarea efectivelor ministerului şi îmbunătăţirea cadrului legislativ.
 
 
Radu Oprea, avizat în funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri în Comisia pentru Politică Economică din Senat, a declarat luni, după audieri, în legătură cu dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală, că rechizitoriul a fost anulat ca fiind nelegal, iar camera preliminară a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a considerat că el nu trebuie să fie trimis în judecată. 

CITEȘTE ȘI Radu Oprea, avizat ca ministru pentru Mediul de Afaceri, despre acuzaţiile de evaziune fiscală: Camera preliminară a ÎCCJ a considerat că eu nu trebuie să fiu trimis în judecată. Rechizitoriul a fost anulat ca nelegal

Teodor Meleşcanu, propus pentru portofoliul Afacerilor Externe în Cabinetul Dăncilă, a primit, luni, avizul comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului cu 14 voturi "pentru", 7 "împotrivă". El a enumerat priorităţile ministerului, care "sunt cele înscrise în programul de guvernare", Meleşcanu s-a referit şi la aderarea la spaţiul Schengen, spunând că "este o chestiune relativ simplă, pentru că România îndeplineşte toate criteriile tehnice”. 

CITEȘTE ȘI Teodor Meleşcanu, aviz favorabil pentru portofoliul Afacerilor Externe: Aderarea la spaţiul Schengen, o chestiune relativ simplă. România îndeplineşte toate criteriile tehnice

Anton Anton, propus pentru funcţia de ministru al Energiei, a fot avizat luni favorabil în comisiile economice ale Parlamentului, cu 44 de voturi “pentru” şi 13 voturi “împotrivă”. După-amiază, de la ora 15.00, este convocat plenul reunit pentru învestirea Guvernului.

CITEȘTE ȘI Anton Anton, ministru propus pentru Energie, avizat favorabil în comisiile reunite ale Parlamentului

Rovana Plumb, candidat pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor pentru Afaceri Europene reunite ale Parlamentului, cu 18 voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”.

CITEȘTE ȘI Dănuţ Andruşcă, avizat în funcţia de ministru al Economiei: Unul dintre obiectivele mele îl reprezintă crearea de locuri de muncă mai bine plătite. Mai multe detalii găsiţi în programul de guvernare

Deputatul PSD de Neamţ Dănuţ Andruşcă, avizat în funcţia de ministru al Economiei în Comisia pentru Politică Economică din Senat, a declarat luni, după audieri, că printre obiectivele sale se numără crearea de locuri de muncă mai bine plătite şi susţinerea producătorilor, iar mai multe detalii pot fi găsite în programul de guvernare. 

CITEȘTE ȘI Rovana Plumb, ministru propus pentru Fondurile Europene, a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate: Sunt convinsă că modul în care ne vom comporta nu va avea niciun fel de impact asupra fondurilor

Noul Cabinet este format din 28 de membri, având în componenţă patru vicepremieri, faţă de trei câţi erau în precedentul guvern. Astfel, ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu, şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, vor fi şi vicepremieri. De asemenea, vor fi doi vicepremieri fără portofoliu ministerial: Ana Birchall (vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României) şi Viorel Ştefan.

Ceilalţi miniştri propuşi sunt: Carmen Dan - ministrul Afacerilor Interne; Teodor Meleşcanu - ministrul Afacerilor Externe; Mihai Fifor - ministrul Apărării Naţionale; Eugen Teodorovici - ministrul de Finanţe; Tudorel Toader - ministrul Justiţiei; Petre Daea - ministrul Agriculturii; Valentin Popa - ministrul Educaţiei; Lia Olguţa Vasilescu - ministrul Muncii; Dănuţ Andruşca - ministrul EconomieiAnton Anton - ministrul EnergieiLucian Şova - ministrul Transporturilor; Rovana Plumb - ministru pentru Fondurile Europene; Radu Oprea - ministrul pentru Mediul de AfaceriSorina Pintea - ministrul SănătăţiiGeorge Ivaşcu - ministrul CulturiiIoan Deneş - ministrul Apelor şi PădurilorNicolae Burnete - ministrul CercetăriiBogdan Cojocaru - ministrul ComunicaţiilorIoana Bran - ministrul Tineretului şi SportuluiBogdan Trif - ministrul TurismuluiNatalia Intotero - ministrul pentru Românii de Pretutindeni; Viorel Ilie - ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul; Victor Negrescu - ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Toţi cei 27 de miniştri şi vicepremieri urmează să fie audiaţi în comisiile parlamentare, începând de la ora 8.00, pentru fiecare fiind alocate doar 30 de minute. Oricum, avizele comisiilor sunt consultative, însă, de-a lungul timpului, atunci când o persoană nominalizată a fost respinsă, aceasta a fost înlocuită, fiind făcută o nouă propunere.

Până acum, desemnarea senatorului Radu Oprea la Mediul de Afaceri, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, şi a rectorului Valentin Popa la Educaţie, care a făcut o serie de greşeli de limbă de-a lungul timpului, au fost cele mai criticate, însă PSD nu renunţă la nominalizarea acestora.

Şi revenirea în Guvern a Rovanei Plumb, pentru care Camera Deputaţilor a respins cererea DNA de începere a cercetării penale în dosarul Belina, a stârnit reacţii critice.

Deocamdată, PSD şi ALDE se pot baza pe voturile propriilor parlamentari şi aşteaptă şi decizia UDMR, a cărei conducere se va întruni în această dimineaţă.

Liderii UDMR au avut săptămâna trecută o întâlnire cu premierul desemnat, Viorica Dăncilă, şi cu liderii PSD, la finalul căreia Kelemen Hunor a declarat că i-a plăcut că Dăncilă a răspuns la toate întrebările, inclusiv la cele tehnice, legate de agricultură, puse de membrii formaţiunii, fără să se uite la preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Liderul UDMR a mai declarat că "tot ceea ce s-a vehiculat în presă despre Viorica Dăncilă nu s-a dovedit".

Sâmbătă seara, la Târgu Mureş, la Conferinţa Tineretului Maghiar (MIERT), Kelemen Hunor afirmat că programul de guvernare pare a fi scris ”la Ministerul Agriculturii, între două beri”.

În replică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că speră ca UDMR să susţină învestirea Guvernului şi că programul de guvernare este, în linii mari, acelaşi cu cel votat anterior.

Şi ministrul Agriculturii, Petre Daea, i-a replicat lui Kelemen Hunor: ”Acolo (la Ministerul Agriculturii - n.r.)  e sediul materiei. Acolo e orzoaica pentru bere, acolo este industria alimentară. În 1968 m-am îmbătat şi, dacă mă gândesc, şi acum mi-e rău”.

PNL a decis duminică seară că va vota împotrivă, la vedere, la investirea Guvernului.

"Deci vom vota împotriva învestirii acestui Guvern. Că vom continua comunicarea, dialogul şi încercarea de a convinge oricare parlamentar din actuala majoritate. Facem apel către parlamentarii minorităţilor UDMR, şi de asemenea către parlamentarii care mai au capul pe umeri şi mai au un pic de sensibilitate faţă de soarta României să voteze împotriva investirii acestui Guvern", a declarat duminică seară liderul liberal Ludovic Orban.

De asemenea, Orban a spus că le-a solicitat parlamentarilor PNL să nu accepte limitarea termenului de audiere în comisii a miniştrilor.

"Este inadmisibil să reduci la 30 de minute audierea unui ministru. Este o bătaie de joc,  în care 20 de minute reprezintă prezentarea ministrului. Eu cred ca miniştri aceştia sunt atât de habarnişti , atât de paraleli cu domeniul pe care urmează să îl conducă încât le este frică să nu se facă de râs în cazul în care parlamentarii opoziţiei sunt lăsaţi să pună întrebări de substanţă, întrebări serioase, întrebări care să releve cunoaşterea domeniului de activitate şi mai ales gradul de înţelegerea al obiectivelor asumate în acest program de guvernare", a susţinut Orban. 

Votul pentru Guvern şi programul de guvernare va fi secret, exprimat cu bile, iar pentru învestirea Cabinetului sunt necesare 233 de voturi favorabile. PSD şi ALDE au 243 de senatori, iar la astfel de voturi, deşi sunt considerate secrete, de fiecare dată social-democraţii au parlamentari care stau lângă urne, iar colegii le arată bilele când le introduc în urne, pentru a fi siguri că decizia partidului este respectată şi că nimeni nu trădează.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.