Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat joi că Ucraina a preluat iniţiativa în Marea Neagră, în defavoarea Rusiei, şi a forţat flota navală şi navele de război ruseşti să se retragă, datorită utilizării de către Kiev a dronelor maritime, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pentru prima dată în lume, în Marea Neagră a început să opereze o flotă de drone navale - o flotă ucraineană", a scris Zelenski pe Telegram. "Am reuşit să luăm faţa Rusiei în Marea Neagră", a spus el.

Zelenski a reamintit că, încă din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Moscova a blocat porturile ucrainene din Marea Neagră şi a deteriorat infrastructura portuară şi de export de cereale, perturbând pieţele alimentare globale. Cu toate acestea, pe parcursul războiului, Ucraina a schimbat balanţa de putere, susţine Zelenski, care a mulţumit Turciei, Bulgariei, României şi Moldovei, care se învecinează cu Marea Neagră, pentru sprijinul lor.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

"Am reuşit să arătăm că atunci când ţările din regiunea Mării Negre cooperează, cu sprijinul partenerilor, se poate readuce stabilitatea pe piaţa mondială a alimentelor", a declarat Zelenski la o reuniune a reprezentanţilor ţărilor de la Marea Neagră. "Am reuşit să oferim o astfel de protecţie părţii vestice a Mării Negre, ceea ce permite acum funcţionarea coridoarelor noastre maritime de export. De asemenea, regiunea Dunării capătă o nouă importanţă - este, de asemenea, esenţială pentru securitatea globală", a explicat liderul ucrainean.

După ce Moscova a renunţat la Iniţiativa pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, mediată de ONU, care permitea ca transporturile ucrainene să se facă în siguranţă, Kievul - unul dintre principalii exportatori şi cultivatori de cereale la nivel mondial - a stabilit un coridor alternativ în luna august, prin vestul Mării Negre, care trece prin apele teritoriale ale României.

Ucraina a reuşit să exporte 4 milioane de tone metrice de marfă prin acest nou coridor, anunţase zilele trecute Zelenski.

Rusia şi-a intensificat atacurile cu drone şi rachete asupra porturilor maritime ucrainene şi a infrastructurii de cereale, dar Ucraina a lansat la rândul său atacuri cu drone maritime asupra navelor ruseşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.