Statul Major ucrainean anunţă într-o serie de comunicate că armata rusă a pierdut 500.000 de oameni în lupte - ucişi sau răniţi - de la 24 februarie 2022, relatează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste date nu pot fi verificate, scrie ziarul francez, care precizează că nici Moscova şi nici Kievul nu-şi comunică pierderile de la începutul războiului.

Serviciul rus al BBC şi publicaţia rusă în exil Mediazona anunţau la 17 aprilie că au identificat peste 50.000 de militari ruşi uciţi de la începutul invaziei ruse a Ucrainei.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

Acest bilanţ, publicat într-o anchetă comună, până la 7 aprilie, are la bază comunicate oficiale, informaţii de presă şi pe reţele de socializare sau culese la morminte în cimitire, iar cele două publicaţii avertizau că nu pretind că este vorba despre un bilanţ exhaustiv.

La sfârşitul lui februarie, Kievul estima  la 31.000 numărul militarilor ucraineni ucişi, în timp ce Moscova a comunicat doar foarte rar pierderi militare, cifre considerate drept puternic minimalizate.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, invoca la 17 aprilie ”legea secretului de stat” şi ”regimul special” al invaziei ruse a Ucrainei pentru a justifica absenţa comunicării oficiale a pierderilor militare ruse.

În august 2023, cotidianul american The New York Times (NYT) evalua, citând date oficiale, pierderile militare ruse la 120.000 de morţi.

La 29 ianuarie, într-un răspuns scris adresat unui parlamentar, ministrul britanic al Apărării James Heappey evalua pierderile ruse la peste 350 000 de morţi şi răniţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.