Senatorul PSD, Şerban Nicolae, a depus, luni, un amendament la proiectul de lege privind graţierea, aflat în dezbatere în Comisia juridică de la Senat, prin care condamnaţii pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu pot fi graţiaţi. El a explicat că nu crede că ”cei care sunt corupţi trebuie să stea trei într-un pat în condiţii de igrasie, de igienă precară”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”E un punct de vedere. Unii, spre exempu, vor ca unii să facă puşcărie doar în weekend. E părerea lor că închisoarea ar trebui făcută doar în weekend. Raţiunea o vom discuta în comisie, nu am de ce să dau răspunsuri celor de la PNL sau de la PCR sau alte partide... Opiniei publice îi voi da mâine, facem dezbatere cu toate instituţiile implicate. Nu e niciun secret”, a declarat Şerban Nicolae.

Iniţial el a refuzat să spună care a fost raţiunea conform căreia a depus respectivul amendament, spunându-le jurnaliştilor că ”oricum fac speculaţii”.

”Oricum veţi spune iar minciuni, cum aţi mai spus”, i-a spus Nicolae unui jurnalist de la un post de televiziune, ulterior încerând să aducă o explicaţie privind amendamentul. El a apreciat că nici cei condamnaţi pentru acte de corupţie nu merită să stea în penitenciare în condiţii inumane.

”Eu am făcut propuneri în mod formal, ele sunt la Comisie (comisia juridică a Senatului - n.red.). Dacă le-aş discuta înainte cu presa e ca şi cum aş jongla cu opinia publică înainte să le explic colegilor din Comisie (...) Din punctul meu de vedere, supraaglomerarea nu afectează închisorile din România sau persoanele care sunt în detenţie în raport de faptele pe care le-au săvârşit. Spre exemplu, eu nu cred că cei care sunt corupţi trebuie să stea trei într-un pat în condiţii de igrasie, de igienă precară, în timp ce alte categorii de infractori ar trebui să stea în condiţii... Din punctul meu de vedere se gândeşte raţional şi lucrurile astea vreau să le prezint mâine ca argumente. Faptul că dumneavoastră vreţi să faceţi speculaţii în funcţie de ce spun alte partide este, din punctul meu de vedere, contraproductiv (...) Dacă România va fi obligată să plătească despăgubiri va plăti şi pentru corupţi şi pentru evazionişti, pentru toate categoriile de infractori”, a explicat senatorul PSD.

Întrebat dacă a discutat cu conducerea partidului înainte să depună acest amendament, Nicolae a răspuns negativ. ”Dacă aveam girul partidului aş fi făcut o propunere în numele grupului parlamentar PSD. Sunt subiecte în dezbatere”, a precizat Nicolae.

Senatorul PSD a precizat că aproximativ 2.700 de persoane ar putea beneficia de efectele legii privind graţierea unor pedepse. ”Undeva la 2.700 de persoane ar beneficia de efectele acestei graţieri, deci o cifră de sub 10% din totalul persoanelor aflate în detenţie în România (...) Eu cred că nu este o cifră foarte mare. La ultima graţiere colectivă în România au ieşit trei mii de persoane”, a arătat Şerban Nicolae.

Întrebat dacă în momentul redactării amendamentului s-a gândit şi la colegii de partid aflaţi în situaţia de a fi acuzaţi de fapte de corupţie, senatorul PSD a spus: ”Categoric nu”.

Potrivit lui Nicolae, un alt amendament depus la proiectul legii graţierii prevede graţierea persoanelor cu condamnări de până la 3 ani. ”Mie mi s-a părut că 5 ani este o pedeapsă mult prea mare şi atunci am spus că se graţiază integral doar pedepsele de până la 3 ani. E adevărat că nu m-am gândit cine iese”, a mai spus senatorul PSD.

Amendamentele la proiectul legii graţierii propuse de către preşedintele Comisiei juridice din Senat, Şerban Nicolae, au fost publicate, luni, de către HotNews. Principala modificare pe  care o propune acesta este includerea faptelor de corupţie în categoria celor care pot fi graţiate.

Astfel, eligibile pentru graţiere devin şi persoanele condamnate pentru conflict de interese, luare şi dare de mită, primirea de foloase necuvenite, trafic de influenţă, abuz în serviciu.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, luni, la finalul şedinţei Comisiei de unificare a partidului, că liberalii vor vota împotriva proiectului propus de PSD referitor la graţiere, precizând că acesta, în forma în care a fost transmis, nu rezolvă nici problema aglomerării din penitenciare, nici pe cea legată de condiţiile de detenţie. Turcan a subliniat că ideea depopulării închisorilor este ”ipocrit folosită” de către PSD, urmărind să ”aplice acest proiect şi oamenilor care în momentul de faţă sunt în afara penitenciarelor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.