Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat miercuri, la intrarea în CSM, că este imperios necesar ca OUG privind modificarea codurilor penale să fie examinată de Curtea Constituţională (CCR), pentru că derapajul de neconstituţionalitate este vădit şi poate fi observat cu uşurinţă. La rândul său, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat, la începutul şedinţei CSM, că, din păcate, opinia CSM nu a contat, OUG privind modificarea codurilor fiind adoptată fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorul general: Este imperios necesar ca OUG privind codurile penale să fie examinată de CCR, pentru că derapajul de neconstituţionalitate este vădit şi poate fi observat cu uşurinţă

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat miercuri, la intrarea în CSM, că este imperios necesar ca OUG privind modificarea codurilor penale să fie examinată de Curtea Constituţională (CCR), pentru că derapajul de neconstituţionalitate este vădit şi poate fi observat cu uşurinţă.

Întrebat dacă mai poate avea vreun efect sedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii convocat pentru a da un aviz modificărilor aduse Codului penal şi Codului de procedură penală, în condiţiile în care aceste modificări au fost deja aprobate prin ordonanţă de urgenţă, Augustin Lazăr a spus că situaţia este o bună provocare pentru autoritatea judecătorească, care trebuie  acum să demonstreze că are într-adevăr substanţă şi că nu poate fi tratată ca o cantitate neglijabilă.

„Este în curs de a se examina cine ar trebui să o atace la Curtea Constituţională şi este imperios necesar să fie atacată şi examinată de Curtea Consstituţională, pentru că derapajul de neconstituţionalitate este vădit şi eu zic că va putea fi observat cu uşurinţă acest derapaj”, a adăugat procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Întrebat cum comentează afirmaţia ministrului Justiţiei că procurorul general comentează prea mult proiectele de  acte normative, în condiţiile în care el ar trebui să se asigure de aplicarea legilor, Lazăr a spus: "Doresc să vă spun dumneavoastră, nu altcuiva, că în calitate de membru al CSM am şi eu partea mea de decizie şi de responsabilitate în a examina şi a-mi exercita partea care îmi revine din această autoritate a CSM”.

Procurorul general a adăugat că este foarte importat şi urmează ca miercuri să se examineze şi să se exprime din nou un punct de vedere de către CSM în cazul OUG privind modificarea codurilor penale.

Întrebat dacă OUG privind codurile penale adoptată marţi de Guvern va afecta lupta anticorupţie, Lazăr a spus că acest lucru este vădit.

„Pentru a avea o luptă anticorupţie eficace, pentru a avea o aplicare a legii eficace, este important să ai instrumente juridice la nivelul celor  care să fie apte de a combate acest fenomen. Noi când am intrat în UE, tocmai cu acest pachet legislativ am intrat, iar acum observăm că treptat aceste instrumente care sunt cele mai eficace sunt eliminate”, a precizat Lazăr, înaintea şedinţei plenului CSM.

Preşedintele ICCJ: Cred că noi, ca popor, ar trebui să ne gândim foarte serios spre ce vrem să ne îndreptăm

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat, miercuri, la începutul şedinţei CSM, că, din păcate, opinia CSM nu a contat, OUG privind modificarea codurilor fiind adoptată fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii. "Cred că noi, ca popor, avem o problemă cu valorile morale şi cred că ar trebui să ne gândim foarte serios spre ce vrem să ne îndreptăm", a spus Tarcea.

"Ce aş putea să mai comentez acum când suntem în fata faptului împlinit. Cred că noi, ca popor, avem o problemă cu valorile morale şi cred că ar trebui să ne gândim foarte serios spre ce vrem să ne îndreptăm.  Astăzi a fost convocată şedinţa CSM pentru a discuta avizul asupra noii forme a ordonanţei. Din păcate, ordonanţa a fost aprobată fără avizul CSM. Ne vom întâlni şi de comun acord vom stabili o poziţie şi o modalitate de lucru în continuare", a spus Cristina Tarcea.

Ea a precizat că trebuie să vadă cu atenţie care este nouă formă a ordonanţei.

"Când am să mă întorc la Curte am să încerc să fac o statişti a a dosarelor aflate pe rol, a obiectului lor şi în funcţie de asta putem stabili şi impactul. Nu a contat niciodată punctul de vedere al CSM. Dacă se doreşte o consultare reală, în primul rând un punct de vedere avizat nu îl pot da decât specialiştii".

La ora transmiterii acestei ştiri, are loc şedinţa CSM, prezidată de Klaus Iohannis.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.