S-a încheiat cea de-a 8-a ediţie a programului educaţional naţional „Stil de viaţă sănătos, o alimentaţie diversificată şi o atitudine eco-responsabilă” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociaţia Sărbătoarea Gustului şi finanţat de Fundaţia Auchan cu 100.000 euro. Programul este menit să transmită tinerelor generaţii principiile unei alimentaţii sănătoase, de calitate şi gesturi responsabile faţă de mediul înconjurător. Acesta vine în sprijinul învăţătorilor oferind suport didactic pentru modulul opţional de „alimentaţie sănătoasă şi un stil de viaţă sănătos” inclus în programa şcolară.
Programul Sărbătoarea Gustului, susţinut de Ministerul Educaţiei, s-a desfăşurat în 6.000 de şcoli primare şi de gimnaziu, în perioada 16 octombrie 2024 – 30 mai 2025, fiind dedicat elevilor de clasa a III-a şi părinţilor acestora.
Pentru această ediţie a programului Sărbătoarea Gustului au fost produse şi distribuite:
- 185.000 de caiete de exerciţii „Broşuri Pedagogice”, ce cuprind subiecte şi exerciţii care au ajuns la: 185.000 elevi de clasa a III-a, 25.000 de învăţători, directori de unităţi şcolare şi la alţi 400.000 de părinţi şi rude care au fost implicate prin temele pentru acasă.
- 5.400 de Bonete de Bucătar, imprimate cu cele 12 gesturi antirisipă alimentară şi cu semnătura Chef Alain Alexanian, Chef Joseph Hadad şi Chef Daniel Dobre. Bonetele simbolizează excelenţa în meseria de bucătar şi sunt semnate anual de chefi renumiţi. În cadrul vizitelor desfăşurate în şcoli, fiecare copil participant la evenimentele organizate sub egida „Sărbătoarea Gustului” primeşte o bonetă de bucătar, ca semn al implicării şi al respectului pentru arta culinară.
- Alte 1.000 de „Broşuri Pedagogice” şi 1.000 de Bonete de Bucătar au fost distribuite către primarii oraşelor în care a fost realizat turneul „Lecţiile Gustului - Stil de Viaţă Sănătos”.
Educaţia pentru un „Stil de viaţă sănătos, o alimentaţie diversificată şi o atitudine eco-responsabilă” pe care Asociaţia Sărbătoarea Gustului o realizează prin „Broşura Pedagogică” şi cartea „Arta de a mânca bine” este un instrument pedagogic masiv prin care se dobândesc şi cunoştinţe de geografie, ştiinţe ale naturii, matematică, francofonie, cultură, istorie, turism, cultură civică, patriotism,agricultură sustenabilă şi meserii din industria alimentaţiei şi Horeca.

„Pentru o viaţă sănătoasă, cheia se află în educaţia gustului, începând din copilărie. Astfel, acţionăm din timp, militând pe termen lung pentru binele fiecărui cetăţean, pentru a avea o sănătate mai bună, pentru reducerea risipei alimentare şi, odată cu aceasta, şi la reducerea amprentei de carbon (pentru o planetă sănătoasă). Ştim că hrana destinată consumului uman şi animal generează 34% din emisiile globale de GES. 80% din ambalajele de uz casnic provin din alimente şi astfel afectează 13 ODD (obiectivele de dezvoltare durabilă) din 17 definite de ONU (Organizaţia Naţiunilor Unite). Din acest motiv e nevoie de un program naţional educaţional care să fie benefic atât pentru binele personal, cât şi pentru binele planetei”, a declarat Dobre Daniel, Co-fondator Sărbătoarea Gustului.
Programul educaţional a fost completat şi anul acesta de un turneu naţional de ateliere interactive: „Lecţiile de Gust”. Acestea au avut loc în 52 de şcoli din ţară, în oraşe precum Bucureşti, Ploieşti, Braşov, Sibiu, Timişoara, Deva, Arad, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Zalău, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Piteşti, Suceava, Iaşi, Bacău, Galaţi, Constanţa şi Craiova.
- În Bucureşti, evenimentele au avut loc în 15 şcoli primare, pentru 53 de clase (învăţători), la care au fost prezenţi cca. 1.350 de elevi.
- În ţară, caravana a străbătut cca 17.000 km în 20 de oraşe, evenimentele fiind susţinute în 37 de şcoli primare, pentru 143 de clase (învăţători), cu participarea a cca. 3.800 de elevi.
Astfel, în cadrul ediţiei 2024–2025 a programului „Lecţiile Gustului”, au fost parcurşi peste 18.000 de kilometri, în 52 de zile. Iniţiativa a ajuns în 21 de oraşe şi 52 de şcoli, implicând 196 de clase, aproximativ 5.150 de elevi de clasa a III-a şi aproape 200 de cadre didactice.
Sub îndrumarea chef-ului Daniel Dobre, specialist în gastronomie şi trainer în dezvoltare personală, elevii au învăţat cum să adopte o alimentaţie diversificată şi să recunoască produsele de calitate. Prin exerciţii practice, copiii au fost încurajaţi să citească etichetele alimentare şi să identifice siglele de calitate, dezvoltându-şi astfel gândirea critică şi creativă — competenţe esenţiale pentru propria sănătate, pentru binele comunităţii şi pentru protejarea planetei.

Cu sprijinul Fundaţiei Auchan, partener strategic şi sponsorul principal al programului, elevii, împreună cu părinţii şi cadrele didactice, au avut parte atât de ateliere interactive, cât şi de un caiet de exerciţii pentru a lucra concret pentru îmbogăţirea şi deprinderea cunoştinţelor şi a gesturilor responsabile - pornind de la actul de a cumpăra local şi de sezon, la a citi etichetele şi a recunoaşte siglele de calitate europene, până la a folosi eficient resursele naturale (apă, gaz, electricitate), necesare în procesul de gătit.
„Suntem încântaţi că atât de mulţi copii, în special elevi din ciclul primar, au avut oportunitatea de a lua contact cu acest proiect educaţional care promovează încă de la o vârstă fragedă principiile alimentaţiei sănătoase şi ale consumului responsabil. Credem cu tărie că educaţia timpurie joacă un rol esenţial în formarea generaţiilor viitoare, iar iniţiativa Asociaţiei Sărbătoarea Gustului se aliniază cu obiectivele noastre de sustenabilitate, mai ales în ceea ce priveşte promovarea unei alimentaţii echilibrate, a declarat Corina Dospinoiu-Imre, Director Sustenabilitate Auchan România.
Ediţia 2024–2025 a programului educaţional a fost marcată de extinderea parteneriatelor instituţionale, alături de susţinerea tradiţională a Ministerului Educaţiei şi a Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, fiind cooptat şi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Finalul ediţiei a avut loc în zilele de 28, 29 şi 30 mai 2025, printr-o serie de acţiuni educaţionale desfăşurate în colaborare cu ANSVSA – Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, nou partener instituţional al programului.
Totodată, programul educaţional Sărbătoarea Gustului a demarat şi o ediţie pilot în Valencia, Spania, adaptată în limba spaniolă, proiectul fiind extrem de bine primit de către autorităţi, urmând a fi implementat la nivel naţional.
Programul Sărbătoarea Gustului este susţinut şi de partenerii: Auchan România, Cris-Tim, Michelin, Ecocert Romania, Macromex – Edenia Foods, Hutton Paste, Up Romania, Continental Hotels, Europcar Romania.
Despre Sărbătoarea Gustului
Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!
Asociaţia „Sărbătoarea Gustului” se preocupă de educarea gustului consumatorilor în rândul copiilor şi al părinţilor, liceenilor şi tinerelor generaţii de bucătari prin informarea şi transparenţa pedagogică asupra produselor, originilor acestora şi modului de producţie şi trasabilitate. În egală măsură, Asociaţia îşi propune transmiterea cunoştinţelor şi încurajarea unui comportament alimentar echilibrat, sănătos şi durabil.
https://www.facebook.com/SarbatoareaGustului
https://www.instagram.com/sarbatoarea_gustului
Despre Fundaţia Auchan
Fundaţia Auchan promovează accesul la hrană bună şi sănătoasă ca o prioritate pentru cei care au nevoie, cu tot ceea ce presupune acest lucru – plăcerea de a mânca bun şi sănătos, păstrarea identităţii şi a tradiţiilor culinare şi interacţiunea socială. Astfel, lupta împotriva insecurităţii alimentare urmăreşte asigurarea accesului la produse sigure, diversificate, de bună calitate şi în cantităţi suficiente pentru persoanele aflate în situaţii vulnerabile din punct de vedere economic sau social. Mai mult, peste tot în lume, Auchan dezvoltă proiecte pentru o alimentaţie sănătoasă colaborând şi sprijinind producătorii locali, elaborând game de produse marcă proprie, mai sănătoase şi mai prietenoase cu mediul sau diversificând oferta de produse bio.

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.