Germania prelungeşte - până la începutul lui ianuarie - restricţiile impuse în lupta împotriva pandemiei covid-19, prin închiderea barurilor şi restaurantelor şi limitarea participării la reuniuni private, a anunţat cancelarul Angela Mrekel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să facem în continuare eforturi (...). Numărul zilnic al infecţiilor (cu noul coronavirus) se află în continuare la un nivel prea mare”, a anunţat cancelarul după mai bine de şapte ore de discuţii, miercuri seara, cu conducătorii celor 16 landuri germane.

Restricţiile decise într-o întâlnire anterioară, în noiembrie, urmează astfel să se aplice ”până la începutul lui ianuarie, dacă nu apare o scădere neaşteptată a ratei infectării (cu SARS-CoV-2), însă acest lucru este, în acest stadiu, improbabil”, a precizat ea.

Rata infectării în Germania atingea miercuri 139,6 la 100.000 de locuitori - şi 195,3 la 100.000 la Berlin -, departe de obiectivul de 50/100.000.

Germania înregistra miercuri 961.320 de cazuri de covid-19 declarate oficial (+18.633 în 24 de ore) şi 14.771 de decese din cauza covid-19 (+410, un nou ”record”), potrivit Institutului Robert Koch.

Nivelul simbolic de un milion de cazuri urmează să fie atins în zilele următoare.

Barurie, restaurantele, locurile culturale sau cluburile de sport ar urma să rămână închise timp de peste o lună.

Accesul în magazine va fi restrâns la un număr limitat de clienţi - în funcţie de suprafaţa acestora.

Singura relaxare acordate de către liderii germani este că reuniunile private vor putea atinge zece persoane - începând de la 23 decembrie la 1 ianuarie, fără ca în acest număr să fie incluşi copiii în vârste de până la 14 ani. În afara acestei perioade, reuniule private sunt limitate la cinci persoane.

Petardele şi focurile de artificii, foarte apreciate de către germani de sărbători, vor fi interzise în pieţele şi pe străzile cele mai frecventate.

Şcolile vor rămâne deschise până la vacanţă, la 19 decembrie, mai prevede textul negociat de către cancelar cu cele 16 landuri şi transmis presei.

Merkel i-a invitat pe germani să nu plece în străinătate în timpul vacanţei de Crăciun, mai ales la sejururi la schi.

Guvernul federal şi regiunile vor cere de asemenea Uniunii Europene (UE) să interzică - până la 10 ianuarie - sejururile la schi, pentru a evita răspândirea virusului.

Bavaria, foarte prizată de schiorii germani, a devansat această punere în gardă şi şi-a închis marţi staţiunile de Crăciun.

Însă Austria vecină se află la cealaltă extremă şi prevede deschiderea pistelor sale de schi.

Austria este considerată în continuare de către Germania drept un teritoriu cu risc, în care virusul circulă activ. Una dintre staţiunile cele mai frecventate - Ischgl - a fost un important focar de contaminare iarna trecută, unde s-au infectat turişti veniţi din mai multe ţări europene.

Întrebată ce demersuri va face Germania la UE, Merkel a recunoscut că nu prea are mari şanse în acest sens.

”Voi fi sinceră cu voi. Probabil că nu va fi uşor, dar vom încerca”, a declarat ea într-o conferinţă  de presă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.