La Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara se pot face investigaţii imagistice pentru determinarea unui diagnostic de osteoporoză cu un aparat numit DEXA (Dual-Energy X-Ray Absorptiometry).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al unităţii medicale, DEXA (Dual-Energy X-Ray Absorptiometry) este dispozitivul medical utilizat în cadrul Laboratorului de Radiologie şi Imagistică al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara pentru diagnosticarea osteoporozei şi evaluarea riscului de fracturi.
 
Aparatul, care este un instrument cu un nivel de precizie foarte ridicat, permite măsurarea densităţii osoase şi a compoziţiei corporale. Dispozitivul utilizează două tipuri de raze X de energii diferite pentru a măsura cantitatea de ţesut osos şi grăsime într-o anumită regiune a corpului. Astfel, se poate determina densitatea osoasă şi se pot identifica eventualele pierderi de masă osoasă asociate cu osteoporoza sau alte afecţiuni.
 
”Investigaţia este recomandată femeilor care au trecut de vârsta de 65 de ani, şi asta pentru că riscul de osteoporoză creşte odată cu înaintarea în vârsta. De asemenea, se recomandă femeilor care au trecut printr-o menopauza prematură, deoarece scăderea nivelului de estrogen este asociată cu pierderea densităţii osoase. Recomandarea pentru efectuarea analizei se face şi în cazul persoanelor cu istoric familial de fracturi sau osteoporoză ori al celor care utilizează pe termen lung corticosteroizi. Nu în ultimul rând, investigaţia este necesară persoanelor care suferă de boli endocrine, boli pulmonare cronice sau gastro-intestinale”, a declarat conf. dr. Diana Manolescu, medic primar radiolog, şef Secţie Radiologie Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş.
 
DEXA permite, pe lângă diagnosticarea osteoporozei şi monitorizarea eficacităţii tratamentului împotriva acestei afecţiuni, şi evaluarea compoziţiei corporale, distribuirea ţesutului adipos şi a masei musculare în diferite parţi ale corpului.  
 
”Investigaţia nu este complicată şi nu durează mai mult de câteva minute. Aparatul realizează o măsurare şi o analiză a densităţii osoase la nivelul coloanei lombare şi a şoldului. În cazul scanării DEXA, rezultatele sunt exprimate în două mărimi: T-score pentru densitatea osoasă şi Z-score pentru pierderea de masă osoasă. Dacă valoarea T-score este mai mică de -2,5, vorbim de Osteoporoză. Pentru o valoare între -1 şi -2,5, avem în vedere o Osteopenie. Peste -1, sunt valori normale ale densităţii. Cât priveşte Z-score, valorile sub -2.0 indică o cauză secundară pentru pierderea de masă osoasă”, explică conf. dr. Diana Manolescu.
 
Investigaţia se realizează în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş contra cost. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.