Senzaţia de slăbiciune a braţelor la ridicarea unui obiect, furnicăturile la nivelul membrelor, amorţeala mâinilor sau picioarelor ori durerea radiantă pot fi semnele herniei de disc, o problemă gravă a coloanei vertebrale, care afectează de la an la an tot mai multe persoane, atenţionează medicul Iulia Belc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Simţi slăbiciune în braţe atunci când vrei să ridici un obiect sau ai acea senzaţie de furnicături şi de amorţeală la nivelul picioarelor? Dacă răspunsul e «da», investighează coloana vertebrală, pentru că e posibil să suferi de hernie de disc. În funcţie de zona vertebrală în care se instalează şi de rădăcinile nervoase pe care le afectează - lombară, cervicală sau toracică -  hernia de disc poate produce diferite simptome, inclusiv durere radiantă", susţine directorul medical al Bio Ortoclinic, dr. Iulia Belc.

Hernia de coloană lombară

Durerea iradiată în lungul coapsei şi gambei, cunoscută şi sub denumirea de sciatică, este cel mai frecvent simptom asociat cu o hernie de disc la nivelul coloanei vertebrale lombare. Aproximativ 90 la sută din discurile herniate se află la nivelele L4-L5 şi L5-S1, provocând durere radiantă, în jos, pe nervul sciatic, mai spune directorul medical.

"O hernie de disc la segmentul lombar 4 şi 5 (L4-L5) cauzează de obicei presiune nervoasă pe rădăcina L5. În plus faţă de durerea sciatică, acest tip de hernie de disc poate duce la slăbiciune la ridicarea pe călcâi, la baterea tactului sau la dificultate la ridicarea degetelor piciorului, de aceea i se mai spune şi «picior căzut». Amorţeală şi durere pot fi resimţite, de asemenea, pe faţa laterală a gambei, faţa dorsală a piciorului şi la nivelul degetului mare. O hernie de disc la segmentul lombar 5 şi la segmentul sacral 1 (L5-S1) cauzează, de obicei, presiune nervoasă pe rădăcina S1. În plus faţă de sciatică, acest tip de hernie de disc poate duce la slăbiciune atunci când ne ridicăm pe vârfuri. Şi în acest caz apar amorţeli la nivelul feţei posterioare a gambei şi pe talpă, la degetul mic, iar durerea poate radia în jos, în talpa piciorului şi exteriorul piciorului", explică Belc.

Hernia la nivelul coloanei cervicale
O hernie de disc la nivelul coloanei cervicale este mai puţin frecventă decât o hernie de disc lombară, deoarece există mai puţin material de disc şi în mod substanţial mai puţină forţă care apasă asupra ei. Durerea şi alte simptome ale acestei hernii de disc diferă în funcţie de nivelul la care se instalează, mai arată directorul medical.

"O hernie de disc la segmentul cervical 4 şi 5 (C4-C5) cauzează presiune la nivelul rădăcinii nervului C5. Pacienţii pot simţi slăbiciune în muşchiul deltoid, aflat în partea superioară a braţului, amorţeală, senzaţie de furnicături sau dureri de umăr.  O hernie de disc la segmentul cervical 5 şi 6 (C5-C6) afectează rădăcina nervului C6. Acest nivel este cel mai frecvent afectat în cazurile de hernie de disc cervical. Simptomele pot consta în slăbiciune apărută la nivelul bicepşilor, cât şi la muşchii extensori de la încheietura mâinii. Durerea, amorţeala şi furnicăturile pot radia spre degetul mare al mâinii. O hernie de disc la segmentul cervical 6 şi 7 (C6-C7) pune presiune pe rădăcina nervoasă C7. Destul de frecvent întâlnită, aceasta poate provoca slăbiciune în tricepşi şi în muşchii extensori ai degetelor. Senzaţia de amorţeală şi furnicăturile, însoţite chiar şi de durere pot radia în jos, până în degetul mijlociu.  O hernie de disc la segmentul cervical 7 şi segmentul toracic 1 (C7-T1) afectează nervul asociat vertebrei C8 şi poate duce la slăbiciune la prinderea unui obiect cu mâna, la amorţeală, durere, şi furnicături care radiază în jos, pe partea laterală a braţului, până la degetul mic al mâinii", adaugă Belc.

Hernia coloanei vertebrale toracice
Potrivit medicului, discurile din zona mediană a spatelui sunt rareori simptomatice. Atunci când sunt afectate, acestea produc durere în partea de sus a spatelui sau în zona pieptului.

”În astfel de cazuri, obţinerea unui diagnostic clinic corect este crucială, aceasta stând la baza opţiunilor de tratament. Pacienţii e bine să nu accepte un diagnostic bazat exclusiv pe rezultatele unei scanări RMN sau ale altui test radiografic. Un diagnostic clinic precis trebuie să se bazeze în principal pe simptomele pacientului, pe alte informaţii din istoricul medical al acestuia, precum şi pe un examen fizic amănunţit, realizat de un specialist în tratarea suferinţelor coloanei vertebrale" , subliniază medicul.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.