Veniturile totale obţinute de ONG-uri au fost de peste 21 miliarde de lei la finalul anului 2022 - aproximativ 1,51% din Produsul Intern Brut al României, în uşoară scădere faţă de 2015 (1,59%), potrivit studiului „România 2024. Sectorul neguvernamental. Profil, tendinţe, provocări” realizat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ONG-urile obţin venituri din finanţări publice şi private, donaţii sau sponsorizări şi mai puţin din tranzacţionarea de bunuri şi servicii. Aproximativ 11% dintre organizaţii înregistrează venituri din activităţi economice, acestea acoperind până la 18% din totalul veniturilor la nivel de sector.

Cele mai frecvente trei surse de venit în 2023 au fost direcţionarea a 3,5% din impozitul pe venit, cele din sponsorizare şi donaţiile individuale. În acest context, 2,4 milioane de persoane au solicitat direcţionarea a 375 milioane de lei prin intermediul mecanismului 3,5%, de această sumă beneficiind 30.200 de organizaţii. De asemenea, 88.544 de companii (comparativ cu 34.811 în 2015) au sponsorizat domeniul cu 2.468 milioane de lei.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Veniturile domeniului sunt în creştere faţă de 2020-2021, dar în scădere comparativ cu 2019. Faţă de anul 2015, veniturile ONG-urilor au fost de aproape două ori mai mari.

În jur de 26% dintre ONG-uri nu au înregistrat deloc venituri în 2022. Majoritatea organizaţiilor (54%) au înregistrat fie venituri mai mici 40.000 de lei, fie sub 200.000 de lei. Doar 20% dintre organizaţiile care au depus bilanţ contabil în 2022 au realizat venituri de peste 200.000 de lei.

De asemenea, 78% dintre respondenţi au declarat că au fost nevoiţi în ultimii trei ani să selecteze beneficiarii programelor din cauza lipsei resurselor necesare.

Problemele legate de precaritate sau insuficienţă a resurselor au fost accentuate, în ultimii ani, de ameninţări globale, printre care cele mai importante sunt pandemia Covid-19 şi recesiunea economică.

"Având în vedere că o parte din măsurile care au avut o contribuţie semnificativă pentru creşterea sectorului ONG au fost restricţionate începând cu ianuarie 2024, precaritatea acestui sector va fi şi mai vizibilă. Mai exact, redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit va fi aplicabilă exclusiv veniturilor din salarii şi asimilate salariilor (eliminate şi veniturile din străinătate), iar facilitatea fiscală privind sponsorizarea a fost eliminată pentru microîntreprinderi”, a explicat Ştefania Andersen, director operaţional FDSC.

Raportul „România 2024. Sectorul neguvernamental. Profil, tendinţe, provocări” a fost realizat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Barometrul Opiniilor despre Societatea Civilă - un studiu realizat pe un eşantion de 1.200 de respondenţi, reprezentativ naţional, care permite evaluarea atitudinilor populaţiei României despre sectorul ONG. BOSC constituie o anchetă pe bază de interviu telefonic (CATI), colectarea datelor fiind realizată de către Mercury Research în noiembrie 2023.

BLO 2023: Barometrul Liderilor ONG – o anchetă adresată organizaţiilor neguvernamentale, care colectează în principal date despre organizaţie şi mai puţin despre oamenii care o pun în mişcare.

BLO constituie un studiu realizat pe un eşantion mare (803 respondenţi), ca o anchetă pe bază de chestionar aplicat online (CAWI). Completarea a fost realizată în perioada noiembrie 2023 – ianuarie 2024.

BMO 2023: Barometrul Membrilor, Angajaţior şi Voluntarilor ONG - este un instrument nou în contextul rapoartelor FDSC despre sectorul ONG, dar foloseşte o parte din itemii pe care îi inclusese

BLO 2016. Au fost colectate 2028 de răspunsuri printr-un websurvey (CAWI) în perioada decembrie 2023 - ianuarie 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.