Premierul Canadei, Justin Trudeau, a exprimat, sâmbătă, sprijinul ţării sale pentru decizia SUA „de a doborî balonul de supraveghere la mare altitudine al Chinei, care a încălcat spaţiul aerian american şi canadian şi dreptul internaţional”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Canada sprijină această acţiune. Împreună şi cu @NORADCommand, vom continua să ne protejăm şi să ne apărăm”, a spus Justin Trudeau pe Twitter.

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a declarat că ea şi Justin Trudeau au fost „informaţi despre operaţiunea de astăzi de către Consilierul pentru Securitate Naţională şi Informaţii şi Şeful statului major al apărării".

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Canada „a lucrat îndeaproape cu omologii săi americani la această decizie şi sprijină pe deplin măsurile luate”, a adăugat ea, „mulţumind Statelor Unite pentru colaborarea strânsă”.

„Organizaţia binaţională a Comandamentului de Apărare Aerospaţială din America de Nord (NORAD) a efectuat urmărirea şi analiza traiectoriei şi acţiunilor balonului de supraveghere la mare altitudine”, a mai indicat ministrul.

Balonul survolase Canada înainte de a intra în spaţiul aerian al Statelor Unite.

Potrivit oficialilor Pentagonului, balonul a intrat mai întâi în spaţiul aerian al SUA pe 28 ianuarie deasupra statului Alaska, înainte de a intra în Canada pe 30 ianuarie şi apoi a reintrat în spaţiul aerian.american la nivelul statului Idaho, în nord-vestul Statelor Unite, pe 31 ianuarie.

În momentul doborârii, balonul se afla la aproximativ 18 kilometri deasupra nivelului mării şi la 11 kilometri de coastă, potrivit oficialilor Pentagonului.

Balonul a fost doborât de un avion de luptă F-22 „deasupra apei în largul coastei Carolinei de Sud, în spaţiul aerian al SUA”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.