Comitetul din Congresul SUA care investighează asaltul asupra Capitoliului de anul trecut a emis o citaţie legală prin care fostul preşedinte Donald Trump este chemat să depună mărturie în faţa legislatorilor, potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adresându-i-se, citaţia arată: ”Aţi fost în centrul primei şi singurei încercări făcute de un preşedinte al SUA pentru a răsturna rezultatul alegerilor”.

”Aţi ştiut că această activitate era ilegală şi neconstituţională”, mai scrie în document.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Trump ar putea fi pus sub acuzare dacă nu se conformează citaţiei.

Comitetul anchetează asaltul violent al suporterilor lui Trump asupra clădirii Capitoliului SUA, în 6 ianuarie 2021.

Cei şapte democraţi şi doi republicani din comitet au votat, în unanimitate, săptămâna trecută pentru a-l obliga pe republican să depună mărturie cu privire la rolul său în acea revoltă.

Legislatorii afirmă că Trump i-a încurajat pe suporterii săi să respingă rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, făcându-i să ia cu asalt holurile Congresului, în încercarea de a-l împiedica pe Joe Biden să fie atestat drept câştigător.

Ei susţin că afirmaţiile sale false privind intervenţii asupra votanţilor şi argumentările că alegerile au fost ”furate” au fost o tentativă specială pentru a instiga la o lovitură de stat împotriva Guvernului SUA. Cu toate acestea, ei nu l-au deferit Departamentului de Justiţie al SUA pentru a fi pus sub potenţiale învinuiri.

Citaţia a fost emisă la doar câteva ore după ce fostul strateg al lui Trump, Steve Bannon, a primit o amendă de 6.500 de dolari şi a fost condamnat la patru luni de închisoare pentru ultraj la adresa Congresului. El a fost condamnat după ce a refuzat să depună mărturie sau să aducă documente în faţa Comitetului 6 ianuarie.

Dacă republicanii reiau controlul asupra Camerei Reprezentanţilor după alegerile intermediare din noiembrie – ceea ce este de aşteptat – ancheta Comitetului 6 ianuarie se va încheia şi comitetul va fi dizolvat.

Trump – care a criticat dur ancheta, calificând-o drept un şiretlic pentru a distrage atenţia votanţilor din SUA de la ”dezastrul” guvernării democrate – este aşteptat să refuze să depună mărturie şi să conteste citaţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.