Analizele realizate de către Spitalul de Arşi au fost asumate prin documente oficiale, care au stat la baza începerii şi derulării lucrărilor, anunţă luni Primăria Sector 1, care adaugă că nu a primit nicio notificare, în octombrie-noiembrie 2016, despre existenta altor analize medicale făcute la pereţii din interiorul secţiei ATI, precizând că numai Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti are atribuţii în redeschiderea sau nu a Secţiei ATI a spitalului. Precizările Primăriei vin după ce Gazeta Sporturilor a scris că Secţia ATI a Spitalului de Arşi din Capitală ar urma să fie redeschisă, însă clădirea este contaminată în continuare pentru că nu a fost făcută nicio dezinfecţie a pereţilor, iar, potrivit unor analize de laborator făcute în toamnă, în pereţi există în continuare bacterii şi ciuperci.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secţia Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul de Arşi a fost închisă în urma unui control al inspectorilor Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, iar redeschiderea acesteia se va face numai după primirea avizului de conformitate dat de aceeaşi instituţie, anunţă Primăria Sectorului 1.

Oficialii primăriei mai spun că, deşi responsabilitatea repunerii în funcţiune a Secţiei ATI de la Spitalul de Arşi revenea în exclusivitate Ministerului Sănătăţii, Primăria Sectorului 1 s-a angajat să preia şi să finanţeze lucrările, dar numai în condiţiile în care acestea erau făcute la cererea şi cu avizul autorităţilor medicale competente.

Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, a comunicat, în 2 august 2016, lista de lucrări ce trebuie executate la secţia ATI: montarea de aer condiţionat tip staţie centrală, igienizarea saloanelor de ATI (pereţi, plafoane, pardoseli), reabilitarea reţelei electrice la necesităţile compartimentului de ATI, montarea uşilor glisante, cu senzor, la intrarea în saloane şi dotarea cu staţie centrală de monitorizare a fiecărui salon ATI, precizează Primăria Sectorului  1.

Reprezentanţii primăriei mai arată că din informările primite de la Administraţia Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi Unităţilor Sanitare Publice Sector 1 (autoritatea care a contractat lucrarea de modernizare a Secţiei ATI) rezultă că, la 22 august 2016, Spitalul de Arşi comunica faptul că rezultatele analizelor la pereţi sunt conforme microbiologic.

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a trimis, la 25 august 2016, acceptul pentru propunerile de lucrări, mai susţine primăria.

"Menţionăm că analizele realizate de către Spitalul de Arsuri (beneficiarul lucrării)  au fost asumate prin documente oficiale care au stat la baza începerii şi derulării lucrărilor. Mai mult, Primăria Sectorului 1 nu a primit nicio notificare în lunile octombrie-noiembrie 2016 despre existenţa unor alte analize medicale făcute la pereţii din interiorul secţiei ATI. În concluzie, la finalizarea lucrărilor la Secţia ATI din cadrul Spitalului de Arsuri se va transmite de către Primăria Sectorului 1, prin Administraţia Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi Unităţilor Sanitare Publice, o notificare către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti prin care se va solicita avizul de conformitate privind respectarea normelor igienico-sanitare. Numai această instituţie are atribuţii în redeschiderea sau nu a Secţiei ATI de la Spitalul de Arsuri", mai spun reprezentanţii Primăriei Sectorului 1.

Fostul ministru al Sănărăţii Vlad Voiculescu a transmis, luni, pe Facebook, că Primăria Sectorului 1 îşi asumase igienizarea Secţiei ATI a Spitalului de Arşi astfel încât să existe garanţii majore de prevenţie a infecţiilor nosocomiale, însă primarul Tudorache s-ar fi concentrat mai mult pe campania electorală decât pe realizarea acestui obiectiv.

Vlad Voiculescu susţine că între Ministerul Sănătăţii şi Primăria Sectorului 1 au avut loc întâlniri şi o corespondenţă "relevantă" în privinţa lucrărilor de la Spitalul de Arşi.

Lucrările la Secţia ATI a Spitalului de Arşi din Capitală, închisă în iulie 2016, sunt aproape gata, iar secţia ar urma să fie redeschisă, însă clădirea este contaminată în continuare pentru că nu a fost făcută nicio dezinfecţie a pereţilor, fiind pus rigips peste cărămida care nu a fost curăţată şi decontaminată, scrie Gazeta Sporturilor, care prezintă rezultatul unor analize de laborator făcute în toamnă, acestea arătând că în pereţi există în continuare bacterii şi ciuperci.

Potrivit GSP, lucrările sunt terminate în proporţie de 95 la sută, iar costul acestora se ridică la aproape cinci milioane de lei, mai mult faţă de costurile estimate de autorităţi.

Inspecţia Sanitară a dispus, în 14 iulie 2016, suspendarea activităţii în secţia ATI a Spitalului de Arşi din Capitală, iar lucrările au început în luna septembrie şi au fost finanţate de Primăria Sectorului 1. Ministerul Sănătăţii preciza atunci că măsurile pe care trebuie să le ia spitalul sunt: igienizarea totală a secţiei ATI, montarea de plase la geamuri acolo unde este nevoie şi remedierea instalaţiei de climatizare.

Măsurile au fost luate după ce Gazeta Sporturilor a publicat mai multe materiale care au vizat Spitalul de Arşi. Într-unul dintre ele a fost vorba despre o femeie de 68 de ani care a murit la câteva zile după ce i s-a administrat o transfuzie cu altă grupă de sânge, iar în alt caz, un bărbat de 77 de ani, cu arsuri, a murit la câteva zile după ce medicul anestezist Camelia Roiu din acest spital i-a filmat larvele din zona urechilor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.