O Curte de Apel de la New York a anulat joi condamnarea cu privire la viol şi agresiuni sexuale a fostului producător star la Hollywood Harvey Weinstein din 2020 şi a dispus un nou proces, o înfrângere a mişcării #MeToo, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea de Apel stabileşte că au fost comise erori de procedură în timpul procesului.

Ea stabileşte că această condamnare i-a adus un prejudiciu magnatului cinematografiei, în vârstă de 72 de ani, prin decizii abuzve ”flagrante” prin care instanţa a decis să permită unor femei să depună mărturie cu privire la acuzaţii care nu făceau parte din dosar.

Harvey Weinstein a fost găsit vinovat de agresiune sexuală şi de viol şi a fost condamnat la 23 de ani de închisoare.

El a făcut apel împotriva acestei hotărâri.

Harvey Weinstein a fost condamnat, separat, la 16 ani de închisoare la Los Angeles, cu privire la alt viol şi rămâne în detenţie.

Mişcarea #MeToo împotriva violenţelor la care sunt supuse femeile a fost declanşată în 2017 de către dezvăluiri despre Harvey Weinstein, a cărui influenţă la Hollywood era uriaşă.

El nu a recunoscut niciodată în mod public altceva decât relaţii sexuale consimţite.

Condamnarea sa la 23 de ani de închisoare la New York, în 2020, cu privire la viol şi agresiune sexuală a constituit o victorie a acestei mişcări.

Însă, potrivit uneia dintre judecătoarele Curţii de Apel, mărturii cu privire la alte fapte decât cele ccomise împotriva persoanelor care au depus plângere au fost admise ”în mod eronat”. Or aceste mărturii au ”prezentat o imagine extrem de prejudiciabilă” a lui Weinstein.

”Soluţia acestor erori şocante este un nou proces”, a declarat judecătoarea Jenny Rivera.

Patru judecători s-au pronunţat în favoarea anulării acestei condamnări, iar trei împotrivă.

”Noi ştim că Harvey Weinstein nu a avut dreptul la un proces echitabil”, s-a felicitat Arthur Aidala, unul dintre avocaţii săi, care evocă o ”zi mare pentru Statele Unite”, deoarece hotărârea ”ne dă încredere în faptul că există un sistem judiciar”.

”Harvey va putea, în virtutea acestei noi hotărâri să se prezinte la bară şi să prezinte versiunea sa a poveştii, rămânând fidel faţă de ceea ce a spus mereu”, a adăugat Arthur Aidala.

”Exista atât de multă presiune pentru că Harvey era faţa acestei mişcări”, a deplâns el.

”PROFUND NEDREPT”

”Curtea continuă să contracareze victoriile regulate pentru care supravieţuitoarele violenţelor sexuale s-au bătut”, a scris Madeline Singas, una dintre judecătoarele Curţii de Apel care s-a pronunţat împotriva hotărârii de joi.

”Femeile care poartă traumatismul violenţelor sexuale şi rănile mărturiilor repetate sunt uitate”, a adăugat ea.

Harvey Weinstein, în vârstă de 72 de ani, este deţinut în prezent într-o închisoare în statul New York, potrivit presei americane.

În 2023, fostul producător a fost condamnat la 16 ani de închisoare la Los Angeles cu privire la viol şi agresiuni sexuale.

Un grup de victime ale lui Harvey Weinstein a denunţat hotărârea de joi, apreciind că nu este ”doar demoralizantă”, ci şi ”profund nedreaptă”.

”Însă această decizie nu afectează cu nimic realitatea a ceea ce am trăit noi”, scrie într-un comunicat grupul "Silence Breakers", din care fac parte femei care au denunţat, în cadrul mişcării #MeToo, faptele lui Harvey Weinstein.

”Lumea s-a schimbat”, afirmă ele. ”Continuăm să fim puternice şi să apărăm această schimbare. Vom continua să ne batem pentru ca să se facă dreptate supravieţuitoarelor din întreaga lume”, clamează ele.

”PAS ÎNAPOI”

Hotărârea este ”un uriaş pas înapoi”, a reacţionat avocatul Douglas Wigdor, care a reprezentat două martore în procesul newyorkez.

”Tribunalele recunosc cu regularitate probe cu privire la fapte care nu fac obiectul inculpării, pentru a-i ajuta pe juraţi să înţeleagă problematici cu privire la intenţii, moduri de operare sau procedeuri ale inculpatului”, declară el.

Este vorba despre o nouă palmă aplicată mişcării #MeToo.

Bill Cosby,  o glorie decăzută a televiziunii americane, a fost eliberat în 2021, în urma unei anulări din cauza unor vicii de procedură a condamnării acestuia cu privire la agresiune sexuală.

Filme produse de Harvey Weinstein au primit numeroase nominalizări şi recompnse la Oscaruri, o celebritate care a împiedicat mult timp victimele acestuia să vorbească, de frica repercusiunilor asupra carierei lor.

Începând din 2017, zeci de femei - inclusiv Angelina Jolie şi Gwyneth Paltrow - l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărţuire, agresiuni sexuale sau violuri.

Însă termenul de prescriere a fost depăşit în multe dintre aceste cazuri.

Filmul "She Said", lansat în 2022, retrasează ancheta a două jurnaliste de la The New York Times (NYT) cu privire la atotputernicul producător, aflată la originea avalanşei de mărturii care a urmat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.