Rusia s-a opus miercuri prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, redactată de SUA, care cerea ţărilor să prevină o cursă a înarmării în spaţiul cosmic, o mişcare ce a determinat Statele Unite să se întrebe dacă Moscova ascunde ceva, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Votul a avut loc după ce Washingtonul a acuzat Moscova că a dezvoltat o armă nucleară antisatelit pentru a o amplasa în spaţiu, acuzaţie pe care Rusia a negat-o. Liderul rus, Vladimir Putin, a declarat că Moscova este împotriva amplasării de arme nucleare în spaţiu.

"Veto-ul de astăzi ridică o întrebare: De ce? De ce, dacă respectaţi regulile, nu aţi susţine o rezoluţie care le reafirmă? Ce aţi putea să ascundeţi?" a declarat în Consiliu ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, după vot. "Este deconcertant şi este o ruşine", a adăugat ea, adresându-se părţii ruse.

La rândul său, ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a acuzat Washingtonul că încearcă să păteze reputaţia Moscovei şi a declarat că Rusia va începe în scurt timp negocieri cu membrii Consiliului cu privire la propriul proiect de rezoluţie menit să menţină pacea în spaţiu.

"Vrem o interdicţie privind amplasarea de arme de orice fel în spaţiul cosmic, nu doar (arme de distrugere în masă). Dar nu vreţi ca ... Permiteţi-mi să vă pun aceeaşi întrebare: De ce?" i s-a adresat Nebenzia lui Thomas-Greenfield în Consiliu.

Proiectul de rezoluţie a fost supus la vot de către SUA şi Japonia după aproape şase săptămâni de negocieri. Acesta a primit 13 voturi favorabile, în timp ce China s-a abţinut, iar Rusia şi-a exprimat dreptul de veto.

Dacă era adoptat, textul rezoluţiei ar fi afirmat obligaţia de a respecta Tratatul privind spaţiul cosmic şi ar fi cerut statelor "să contribuie în mod activ la obiectivul utilizării paşnice a spaţiului cosmic şi al prevenirii unei curse a înarmărilor în spaţiul cosmic".

Tratatul privind spaţiul cosmic din 1967 interzice semnatarilor - inclusiv Rusiei şi Statelor Unite - să plaseze "pe orbita Pământului orice obiect purtător de arme nucleare sau orice alt tip de arme de distrugere în masă".

CE VREA MOSCOVA

Înainte ca în Consiliu să se voteze proiectul de text al SUA, Rusia şi China au propus ca acesta să fie modificat pentru a include un apel către toate statele "de a împiedica pentru totdeauna amplasarea de arme în spaţiul cosmic şi ameninţarea sau utilizarea forţei în spaţiul cosmic, din spaţiu împotriva Pământului şi de pe Pământ împotriva obiectelor din spaţiul cosmic".

Consiliul a votat asupra amendamentului propus, dar acesta nu a fost adoptat. Acesta a primit şapte voturi pentru, şapte împotrivă şi o abţinere.

Oficialii serviciilor de informaţii americane, potrivit a trei persoane familiare cu concluziile lor, consideră că ruşii ar avea o bombă nucleară spaţială a cărei radiaţie electromagnetică, dacă ar fi detonată, ar dezactiva reţele vaste de sateliţi.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a precizat însă că Rusia nu a desfăşurat încă o astfel de armă.

Guvernele au considerat din ce în ce mai mult sateliţii de pe orbita Pământului ca fiind active cruciale care permit o serie de capacităţi militare pe Pământ, comunicaţiile spaţiale şi dronele conectate prin satelit în războiul din Ucraina servind drept exemple recente ale rolului deosebit de important al spaţiului în războiul modern.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat la începutul acestei luni că Moscova şi Washingtonul au fost în contact pe tema neamplasării de arme nucleare în spaţiu. "Suntem în contact în sensul că au respins continuarea discuţiilor pe această temă", a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei americane, vorbind sub rezerva anonimatului. "Nu ştiu dacă se referă la altceva, dar acesta a fost nivelul de contact pe care l-am avut pe acest subiect", a precizat partea americană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.