Copiii noştri merită şcoli care să-i ţină în siguranţă, profesori plătiţi decent şi un sistem de învăţământ adaptat nevoilor lor. Acestea sunt condiţii esenţiale pentru a ne asigura un viitor pozitiv. USR a propus constant soluţiile potrivite ca aceste condiţii să fie îndeplinite şi a prevăzut pentru Educaţie, în PNRR, sume record. România poate avea învăţământ la standarde europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După decenii în care PSD şi PNL au dominat parcursul Educaţiei în România şi chiar după proiectul făţarnic intitulat „ România educată”, mai sunt şcoli care se prăbuşesc peste elevi, unităţi de învăţământ cu toaleta afară şi elevi forţaţi să meargă pe jos până la şcoală sau să-şi plătească cu proprii bani transportul. Avem, deloc surprinzător şi cea mai mare rată de abandon şcolar. Mai mult, suntem pe penultimul loc în uniunea Europeană la capitolul evaluărilor PISA şi un covârşitor procent de elevi, 42% sunt analfabeţi funcţional.

Este nevoie de o schimbare de paradigmă în educaţie, iar USR a venit mereu cu soluţiile de care a fost nevoie. Fie că vorbim de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, sau că ne referim la dezbaterile pe legile educaţiei sau alte recomandări de modificare a legislaţiei.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Peste 3 miliarde de euro pentru şcoli moderne şi dotate conform secolului XXI

 În PNRR nici mai mult nici mai puţin de 3,05 miliarde de euro au fost trecuţi de USR ca buget pentru investiţii în educaţie. Aceşti bani europeni ar trebui să fie utilizaţi pentru construirea a 110 creşe noi, a 46.400 metri pătraţi de şcoli verzi în zonele cu creştere demografică şi echiparea cu mobilier a 75.000 de săli de clasă din ciclul preuniversitar, laboratoare şi cabinete. În plus, vorbim de 5.300 de scoli care vor fi dotate cu laboratoare de informatică, dintre care 1.100 cu smart labs. Pe lângă acestea, 909 unităţi de învăţământ profesional şi tehnic se vor bucura de dotarea cu infrastructuri şi instrumente digitale pentru predare şi cu laboratoare de practică.

USR a venit şi cu soluţii la problema transportului elevilor din localităţi izolate şi nu numai, prin includerea achiziţionării a 3.200 de microbuze electrice. Pentru studenţi, USR a inclus în PNRR 4.600 locuri noi de cazare în cămine nou construite. Asta, pe lângă extinderea sau modernizarea a 14.530 de locuri deja existente în campusuri.

Nu am uitat de profesori. Am alocat în PNRR bani pentru ca 100.000 de profesori să urmeze cursuri de formare în domeniile educaţiei digitale integrate şi al tranziţia digitale.

Nu în ultimul rând au fost prevăzute fonduri ca 10.000 de directori şi inspectori să participe la cursuri de formare ce includ componente de leadership, management financiar, de resurse umane şi instituţional, administrativ şi legislativ.

Siguranţă integrală în şcoli

Când s-au dezbătut legile Deca ale Educaţiei, care s-au dovedit a fi nu încununarea ci eşecul „României educate”, USR a adus mai multe propuneri pentru o reformă adevărată a educaţiei. Acestea includeau salarizare mai bună pentru dascăli şi introducerea unui fond lunar care să stimuleze performanţa în unităţile de învăţământ. 

USR a luat siguranţa elevilor în serios, propunând măsuri ca toate şcolile din ţară să fie consolidate şi avizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) până în anul 2026. Asta ar însemna să fie sigure în ca de incendiu sau cutremur şi să prevadă toate condiţiile sanitare pentru copii.

În acelaşi timp, USR a solicitat desfăşurarea de programe destinate elevilor şi profesorilor pentru prevenirea consumului de stupefiante, tutun, alcool şi alte forme de dependenţă, dar şi programe pentru conştientizarea şi prevenţia violenţei în orice formă fie că vorbim de bullying sau cyberbullying. Asta în contextul în care studiile arată că jumătate dintre elevi sunt victimele violenţei online.

Odată cu respingerea propunerilor USR de către majoritatea PSD-PNL, am continuat să le promovăm şi le-am transpus în proiecte de lege pentru care milităm în Parlament.

Un astfel de proiect vine în sprijinul părinţilor şi îi ajută să ştie în ce condiţii învaţă copilul lor şi cât de protejaţi sunt elevii şi profesorii: proiectul obligă şcolile să publice autorizaţia de securitate la incendiu şi pe cea sanitară de funcţionare, dacă acestea există.

Conform legislaţiei actuale, obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu şi a autorizaţiei sanitare de funcţionare revine primăriei pentru unităţile de învăţământ de stat. Obligaţia aparţine instituţiei de învăţământ doar când este vorba de instituţiile private sau confesionale. Cu toate acestea mii de şcoli funcţionează fără să aibă autorizaţiile menţionate şi fără ca beneficiarii actului de educaţie să fie conştienţi de asta.

Reducerea abandonului şcolar

Rapoartele unor organizaţii precum UNICEFF ne pun în faţă un tablou îngrijorător: Aproape 400.000 de copii din România nu sunt în sistemul de educaţie. Mai mult, 2 din 10 copii nu termină opt clase, în timp ce doar 6 din 10 sunt la liceu. Sărăcia este cauza primară. Cunoscând acestea, USR a propus şi pledează pentru ca reducerea abandonului şcolar să fie ridicată la rangul de prioritate naţională.

În acest context, PNRR s-a concentrat pe investiţii de impact în şcolile cu risc mare de abandon. 2500 de unităţi de învăţământ vor fi digitalizate în totalitate şi dotate cu imprimante, routere şi tablete. Pe lângă investiţia în tehnologie, există şi un sistem de granturi pentru a menţine elevii în şcoală. 1750 de unităţi de învăţământ vor primi granturi care sprijină elevii în vederea tranziţiei de la gimnaziu la liceu. Considerăm că acest program trebuie extins şi după 2026 în toate şcolile.

Solicităm ca toţi copiii din România să fie incluşi în programul masă caldă până în 2030. Acest lucru se poate realiza prin creşterea anuală a bugetului dar şi construirea de cantine în şcolile aflate în zone rurale.

Pentru programe precum „Şcoală după şcoală”, USR a propus acordarea unui sprijin financiar pentru preşcolari şi elevi, în funcţie de veniturile familiei. Această măsură ar fi temporară, până când condiţiile vor fi favorabile ca toate şcolile să funcţioneze în regimul „Şcoala de la 8 la 17”, adică doar într-un schimb.

Reducem abandonul universitar prin măsuri în Parlament

Reducerea abandonului universitar a fost motivul pentru care USR a iniţiat o lege, adoptată de parlament, care dispune ca taxa de studiu plătită de studenţi să nu crească în timpul anilor de studiu. Vorbim de 170.000 de studenţi înmatriculaţi la învăţământ cu taxă în instituţiile de învăţământ superior din România care nu mai trebuie să stea cu teama că le va creşte taxa pe neaşteptate.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a realizat un studiu care arată că tot mai mulţi tineri nu-şi permit parcurgerea studiilor universitare. Acest aspect plasează România la coada clasamentelor europene despre numărul de tineri care şi-au finalizat studiile superioare. Aproape 40% dintre studenţii de anul I nu-şi susţin licenţa. În cele mai multe cazuri, abandonul studiilor este motivat financiar.

Actualmente mai mult de 40% dintre studenţi abandonează facultatea, cu jumătate dintre aceştia în anul I. Pentru a combate acest fenomen, USR a depus un proiect legislativ care ar permite tinerilor care renunţă în anul I să se reorienteze către alt domeniu universitar fără să plătească taxa, deseori o sumă de câteva mii de lei.

Mulţi studenţi vor sau sunt nevoiţi să lucreze în timpul studenţiei. Pentru aceştia, USR a adus 2 propuneri despre internship: Dublarea numărului pe care o organizaţie le poate angaja pentru programe de internship şi indemnizaţia de internship să fie scutită de taxe până la nivelul salariului minim brut din România.

Pe lângă cele deja discutate, USR a mai depus iniţiative pentru beneficiul studenţilor care prevăd, printre altele, indexarea bursei cu rata inflaţiei, introducerea posibilităţii de a cumula bursa pentru studenţii români de pretutindeni cu bursa de excelenţă olimpică şi cu bursa de performanţă, precum şi accesibilizarea clădirilor şi a suporturilor de curs astfel încât tinerii cu dizabilităţi şi CES (Cerinţe Educaţionale Speciale) să poată urma o facultate.

Mai multe iniţiative pentru tineri şi copii

Ajutor pentru achiziţionarea unui calculator. Dacă PSD şi PNL nu ar fi blocat proiectul parlamentarelor USR Silvia Dinică, Pollyanna Hangan şi Denisa Neagu, tinerii sub 25 de ani din familii cu posibilităţi reduse ar fi putut primi un ajutor de 250 euro pentru achiziţionarea unui calculator.

Înscriere online la facultate. Diana Buzoianu şi Ştefan Pălărie au iniţiat un proiect prin care elevii s-ar putea înscrie mai uşor la facultate prin intermediul unei platforme naţionale, sub administraţia Ministerului Educaţiei.

- Adio CASS pentru studenţii care lucrează. Alt proiect, iniţiat de Mihai Botez ar scuti studenţii de plata CASS pentru tot venitul obţinut din salarii, aceştia plătind în schimb doar pentru diferenţa dintre veniturile brute realizate şi salariul minim pe ţară.

Educaţie pentru toţi copiii cu cerinţe educaţionale speciale

Copiii proveniţi care au cerinţe educaţionale speciale ar avea asigurate locuri plătite de la buget în instituţiile de învăţământ suoerior de stat, conform unui proiect depus de de parlamentarii USR Radu Panait şi Alexandru Robert Zob.

- Limitarea numărului orelor de curs de la facultate

Studenţilor de la facultatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi li s-au majorat două lucruri: taxaşi numărul de ore, până la 12 pe zi. Pornind de la acest caz concret, Senatoarea USR Silvia Dinică a depus o iniţiativă pentru limitarea numărului zilnic de ore de curs de la facultate.

- Cursurile de prim ajutor în şcoli.

USR propune introducerea cursurilor de prim ajutor încă din 2017, după modelul mai multor ţări. Dacă le-am fi avut şi în România poate am fi putut preveni dramele de la Cluj şi Oradea, unde copii de 14 ani, respectiv 1 an şi jumătate, au murit după ce s-au înecat cu mâncare la şcoală, respectiv grădiniţă.

Deputatul USR Alin Apostol a depus un proiect de lege ca în şcoli să fie introduse cursuri modulare de prim ajutor pentru elevi, cadre didactice şi personalul auxiliar, în urma discuţiilor cu mai mulţi specialişti din partea Crucii Roşii, DSU dar şi ai Consiliului Naţional al Elevilor.

(Acest material a fost plătit de USR

Cod unic de identificare:  41240005)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.