Investigaţiile paraclinice sau, pe înţelesul tuturor, analizele medicale au rolul de a orienta medicii cu privire la starea de sănătate a pacienţilor şi de a semnala anumite indicii cu privire la diverse boli. Efectuate la timp, investigaţiile medicale pot face diferenţa dintre nopţi nedormite de frică şi zile fără griji.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În spatele analizelor medicale stă, însă, un laborator întreg bine dotat şi medici buni care ştiu să le interpreteze: „Rezultatele analizelor medicale sunt de o importanţă crucială în practica medicală. Aceste analize oferă date obiective şi precise despre starea de sănătate a pacientului, ajutând medicii să confirme sau să infirme suspiciunile clinice şi să stabilească un diagnostic corect”, susţine dr. Mădălina Andreia Bulboacă, medic de laborator şi şeful laboratorului MedLife Genesys Arad.

Pasiunea pentru un diagnostic exact, bazat pe analize făcute cu o înaltă acurateţe, a apărut încă din primii ani de facultate, când dr. Mădălina Bulboacă a făcut cunoştinţă cu materiile preclinice – biochimia medicală, microbiologia, biofizica medicală: „Am fost atrasă de acest domeniu, iar mai apoi, în anii terminali, mi-am dorit să aprofundez această specialitate, având şi şansa de a corobora anii preclinici de studiu cu cazuistica pacientului. În plus, am întâlnit medici care au devenit modele pentru mine, demonstrând prin exemplul lor ce înseamnă dedicarea, empatia şi excelenţa profesională. Aceşti mentori mi-au oferit îndrumare şi inspiraţie, consolidându-mi decizia de a urma acest drum. Medicina de laborator reprezintă punctul central în raport cu celelalte specialităţi clinice”, a precizat dr. Mădălina Bulboacă.

Tânăra a urmat studiile Facultăţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, inspirată de modelul părinţilor, în special al mamei sale, care, lucrând în domeniul medical, a dus-o la locul său de muncă încă de mic copil. După terminarea studiilor, dr. Mădălina Bulboacă s-a angajat ca medic specialist în cadrul Laboratorului de Analize Medicale MedLife Genesys Arad, unde în scurt timp a devenit coordonatorul acestuia: „Punctul forte într-un laborator de analize medicale îl reprezintă echipa, iar munca în echipă constituie elementul esenţial fără de care nu poate exista performanţa”, a spus medicul. 

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Standardele de calitate într-un laborator nu pot fi menţinute permanent decât printr-un echilibru perfect între personalul medical înalt specializat şi tehnologia performantă. Iar dr. Mădălina Bulboacă a găsit acest echilibru: „Încă din primele mele zile în cadrul Laboratorului MedLife am fost curioasă să acumulez cât mai multe informaţii, având în vedere că mă aflam la începutul carierei de medic specialist. Laboratorul din Arad, fiind dotat cu aparatură medicală la cele mai înalte standarde, mi-a oferit oportunitatea de a mă dezvolta profesional ca medic specialist de laborator. La câteva luni a venit şi marea provocare – de a accepta poziţia de conducere. Ca medic şef de laborator, am avut şansa de a-mi forma echipa medicală şi de a gestiona partea tehnică a laboratorului, astfel reuşind să facem faţă provocărilor de zi cu zi care apar”, a afirmat şeful laboratorului.

Anemia feriprivă, depistată cu ajutorul analizelor sanguine

În cadrul Laboratorului MedLife Genesys Arad se lucrează probe de biochimie, hematologie, coagulare, imunologie, microbiologie, citologie şi toxicologie. Analizele rare şi sofisticate care nu se lucrează în acest laborator sunt transferate, în siguranţă şi fără costuri suplimentare, spre Laboratorul Central MedLife din Bucureşti sau către laboratoare partenere din străinătate, respectând o trasabilitate perfectă: „Zilnic, în laboratorul nostru, prelucrăm analize de la cele uzuale – hemoleucograma completă, în care putem observa pacienţii care suferă de diferite tipuri de anemie, boli neoplazice, boli infecţioase şi inflamatorii, transaminaze serice, glicemie serică - pentru a observa în special pacienţii cu diabet zaharat – până la cele de specialitate”, a spus dr. Mădălina Bulboacă.

Anemia este o afecţiune frecventă care apare la 36,5% dintre femeile însărcinate şi la 29,6% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 49 ani care nu sunt însărcinate, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănă­tăţii. Dintre acestea însă, jumătate suferă de anemie feriprivă, o formă de anemie caracterizată prin niveluri scăzute de fier în organism, care poate fi depistată uşor făcând trei analize simple: hemoglobina, sideremia şi feritina serică.

Anumite analize medicale ar trebui efectuate anual pentru a monitoriza starea generală de sănătate

Există analize şi teste care ar trebui efectuate anual de către toţi oamenii, indiferent de vârstă, pentru a monitoriza starea generală de sănătate şi pentru a detecta precoce posibilele probleme medicale, permiţând astfel intervenţii rapide şi eficiente.

Medicul de laborator a enumerat câteva dintre acestea: hemoleucograma completă cu frotiu sangvin, profilul lipidic, funcţia renală şi hepatică, glicemia serică, analize de urină, pentru bărbaţi – antigenul specific prostatic – pentru cancerul de prostată, vitamina D, sideremia şi feritina etc.: „Efectuând aceste analize anual, se menţine o stare optimă de sănătate. În cazul bolilor cronice, cum ar fi diabetul zaharat de tip II sau hipertensiunea arterială, analizele de laborator sunt esenţiale pentru monitorizarea evoluţiei bolii şi ajustarea tratamentului”, a subliniat şeful laboratorului.

Singurul laborator din grupul MedLife care lucrează TSI

Boala Basedow-Graves este o afecţiune autoimună, în care sistemul imunitar produce anticorpi care stimulează tiroida să funcţioneze în exces (provocând hipertiroidism) şi care inflamează musculatura oculară, cauzând modificările specifice de la nivelul ochilor.

Boala Basedow-Graves poate să apară la orice vârstă, dar cel mai frecvent afectează femeile şi persoanele tinere (cu vârste sub 40 de ani). Astfel, doamnele prezintă un risc de 10-20 de ori mai mare decât bărbaţii: „MedLife Genesys Arad este singurul laborator din Grup care prelucrează analiza TSI (Anticorpi stimulatori specifici anti receptor TSH), utilizată pentru a detecta prezenţa anticorpilor anti-receptor TSH. Aceşti anticorpi sunt implicaţi în dezvoltarea bolii Basedow-Graves, o afecţiune autoimună care provoacă hipertiroidism”, a declarat dr. Mădălina Bulboacă.

De aparatura din laborator şi experienţa medicului poate depinde diagnosticul

De la cele mai comune analize şi până la cele mai complexe, cu un grad ridicat de dificultate, analizele solicită ochiul examinatorului, mai ales morfologia celulară în care medicul de laborator ridică o suspiciune de o afecţiune malignă. În cazul bolilor acute, precum infarctul miocardic acut, analizele de laborator, pe lângă electrocardiogramă, ajută medicul clinician să trateze pacientul în timp optim: „Se întâmplă frecvent ca în urma analizelor de laborator să sunăm de urgenţă pacienţii ale căror analize indicau un risc iminent de infarct miocardic acut, anemie feriprivă severă, pancreatita acută etc. Astfel, am reuşit să salvăm vieţile mai multor pacienţi, acest lucru fiind posibil datorită aparaturii medicale de care dispunem şi promptitudinii noastre ca specialişti de laborator”, a atras atenţia dr. Bulboacă.

Şeful laboratorului colaborează zilnic cu medicii din cadrul Spitalului MedLife Genesys Arad pentru gestionarea eficientă a unor cazuri complexe în vederea diagnosticării precise. Rolul medicului de laborator este să prelucreze şi să valideze analizele astfel încât pacienţii să beneficieze într-un timp cât mai scurt de rezultatele acestora.

Transportul probelor de laborator cu drone

Zilnic, primim aproximativ 600 de probe, care ajung în laboratorul nostru din punctele de recoltare ale celor 4 judeţe aferente MedLife Genesys: Arad, Hunedoara, Gorj şi Mehedinţi. Totodată, deservim şi laboratorul MedLife  Genesys Oradea, cel de-al doilea din cadrul diviziei MedLife Genesys”, a spus dr. Mădălina Bulboacă.

De curând, laboratoarele MedLife Genesys Arad şi Oradea au devenit primele laboratoare din Europa de Est care transportă probe de sânge prin intermediul dronelor, astfel că pacientul aflat la o distanţă considerabilă reuşeşte să primească rezultatul analizelor în cel mai scurt timp: „Ne dorim să extindem transportul cu dronele pe toate rutele punctelor de recoltare alocate laboratoarelor MedLife Genesys Arad şi Oradea, venind în sprijinul pacienţilor pentru aflarea unui diagnostic corect şi rapid”, a mărturisit medicul.

Acreditările laboratorului de analize fac diferenţa

Persoanele care se adresează unui laborator de analize medicale ar trebui să se informeze cu privire la corectitudinea şi modul de  lucru din punct de vedere tehnic şi operaţional pe care acesta îl urmează, fiind esenţial ca laboratorul să fie acreditat de autorităţile relevante şi să aibă certificări care să ateste conformitatea cu standardele naţionale şi internaţionale de calitate şi siguranţă. „Acreditările asigură că laboratorul urmează proceduri standardizate şi este supus controalelor regulate. Laboratorul în care îmi desfăşor activitatea este unul dinamic, încercăm zilnic să ne autodepăşim şi să oferim pacienţilor servicii de calitate, respectiv să îi asigurăm de faptul că rezultatele analizelor lor sunt de acurateţe. Ca medic, fiecare zi este o provocare, nu ai şansa să cunoşti de dinainte problemele care intervin pe parcul unei zile, ceea ce face ca această profesie să fie plină de adrenalină. Ai şansa de a te dezvolta zilnic, atât ca medic de laborator cât şi ca om”, a subliniat dr. Mădălina Bulboacă.

Stresul într-un laborator de analize medicale este zilnic, iar medicii de laborator se luptă şi cu presiunea timpului, având un volum mare de probe în lucru.

Avem o mare responsabilitate în interpretarea testelor şi furnizarea unor rezultate precise, deoarece acestea sunt critice pentru diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor. Orice eroare poate avea consecinţe serioase pentru sănătatea pacienţilor. A lucra într-un mediu unde erorile pot avea consecinţe grave, poate fi foarte greu din punct de vedere emoţional. Eu încerc să mă focalizez pe soluţia unei probleme şi nu pe problemă în sine, iar împreuna cu echipa medicală să găsim soluţii dacă survin astfel de situaţii”, a precizat medicul.

Acest articol este susţinut de MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România, şi îşi propune să fie o sursă de informare şi inspiraţie pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură şi ne motivează să oferim soluţii medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găseşti oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical şi o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.