Secretarul adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, afirmă că îşi doreşte ca statele vecine României să se alăture celor din Uniunea Europeană sau din NATO, fapt care, pentru România, ”va fi o schimbare istorică”. Oficialul NATO subliniază că, în contextul în care ”viaţa va continua să fie complicată”, mai multe armate vor avea nevoie de ”ani mulţi de investiţii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După sfârşitul Războiului Rece multă lume a crezut că o să avem o perioadă lungă de stabilitate, de cooperare internaţională şi nu mai are nevoie să  investeşti în apărare. Inclusiv pentru România, deşi se încearcă să se investească mai mult, sunt foarte multe goluri din trecut, pentru că nu s-a investit. Evident, cu sprijinul NATO, încercăm să sprijinim toţi aliaţii, şi ţările baltice, şi România şi Polonia, şi alţi aliaţi din vestul Europei să o facă într-o logică coerentă şi să poată să o facă de o manieră în care să poată  să lucreze cu noi, cu NATO, în caz nevoie”, a afirmat Mircea Geoană, sâmbătă, la Ploieşti.

Adjunctul secretarului general al NATO este de părere că ”viaţa va continua să fie complicată inclusiv pe zona de est” a Europei, el subliniind că îşi doreşte ca state precum Republica Moldova, Ucraina şi ţările baltice să se alăture Uniunii Europene sau, după dorinţa fiecăruia dintre ele, Alianţei Nord Atlantice.

”Ceea ce aş vrea să se întâmple, şi lucrăm în această direcţie, să putem să îi avem şi pe moldoveni, şi pe ucraineni, şi pe georgieni, dincolo de Marea Neagră, şi pe toţi vecinii noştri din Balcani alături de noi în UE sau în NATO, în funcţie de ce îşi doresc şi dânşii, pentru că pentri România, dacă se va întâmpla - şi se va întâmpla acest lucru - va fi o schimbare istorică pentru noi. Pentru prima dată în istoria României, nu vom mai fi frontiera de est a Vestului, vom merge, de fapt, mai în centrul Europei. Şi geografic, sper ca şi politic să jucăm un rol mai zdravăn în UE şi în alte instituţii. Dar să ştiţi că vor fi ani mulţi de investiţii pentru a recupera decalajul pe care îl avem inclusiv pentru Armata română, pentru multe alte armate, armata Germaniei este acum într-o fază de investiţie masivă pentru că au crezut că viaţa este linistită, calmă şi frumoasă şi uite că nu este”, adaugă Mircea Geoană.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.