O explozie s-a produs, vineri dimineaţă, într-o garnitură de metrou din Londra, de pe magistrala District Line, la staţia Parsons Green. Peste 20 de persoane au fost rănite, suferind arsuri, iar Poliţia Metropolitană a anunţat că explozia este tratată ca "incident terorist". Mai mulţi martori spun că au văzut flăcări până la plafonul trenului, apoi s-a simţit miros de substanţe chimice. Imagini filmate prin uşa unui vagon în timp ce oamenii erau evacuaţi surprind flăcări ieşind dintr-o găleată aflată într-o pungă de plastic. Mulţi dintre pasageri erau elevi, trântiţi de oameni care încercau să fugă de foc. Ultimele informaţii furnizate de poliţie arată că incendiul a fost cauzat de detonarea unui dispozitiv exploziv. improvizat

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Nivelul alertei teroriste rămâne ”grav”, anunţă premierul Theresa May în urma şedinţei Comitetului Cobra - VIDEO
CITEȘTE ȘI Trump: Incendiul de la Parsons Green, alt atac comis de ”un terorist ratat”, pe care poliţia a ratat ocazia să-l împiedice

UPDATE 17:56 - Bomba folosită în atentatul la metroul din Londra a explodat doar parţial, afirmă un expert; ”Au fost aproape norocoşi (...). Ar fi putut să fie mult mai rău”

Londonezii au fost foarte norocoşi, deoarece bomba plasată vineri într-o ramă de metrou pare că nu s-a detonat în întregime, declară Magnus Ranstorp, un analist în domeniul terorismului de la Universitatea suedeză a Apărării, relatează The Associated Press.

Bomba a ars doar ”parţial”, iar o mare parte din dispozitiv şi ambalajul ei au rămas intacte, a declarat el vineri, după ce a studiat fotografii. 

Acest lucru le va permite poliţiiei şi forţelor de securitate să stabilească cu mai multă uşurinţă ce substanţe chimice şi ce metode au fost folosite la fabricarea bombei, a subliniat el.

”Au fost aproape norocoşi cu această (bombă). Ar fi putut să fie mult mai rău”, a declarat Magnus Ranstorp.

Atacatorul a decis să ascundă dispozitivul într-o găleată şi o plasă de plastic de cumpărături şi nu într-un rucsac, notează el.

Din fotografii ”se pare că (dispozitivul) a fost făcut în pripă. Probabil că nu a fost amestecat prea bine”, a apreciat expertul.

În total, 22 de persoane au fost rănite vineri dimineaţa, într-o ramă de metrou, în staţia Parsons Green, în sud-vestul Londrei, în urma exploziei acestui dispozitiv exploziv improvizat (IED).

UPDATE 15:53 - Poliţia britanică examinează înregistrările camerelor de supraveghere în căutarea autorilor atentatului de la Londra

Ncio persoană nu a fost arestată în legătură cu atentatul cu bombă în staţia de metrou Parsons Green de la Londra, soldată cu 22 de răniţi, a anunţat vineri poliţia, care precizează că sute de detactivi încearcă, împreună, să-l găsească pe autor sau pe autori, relatează The Associated Press.

Poliţia Metropolitană a anunţat că forţele de ordine ”efectuează anchete rapide cu scopul de a stabili cine se face vinovat şi coopererează îndeaproape cu serviciile de securitate”.

Şeful contraterorismului Mark Rowley a declarat că sute de detectivi examinează înregistrări ale camerelor de supraveghere, desfăşoară investigaţii criminalistice şi stau de vorbă cu martori.

Poliţia a anunţat că 22 de persoane au fost rănite vneri dimineaţa, cele mai multe prezentând arsuri, după ce un dispozitiv exploziv improvizat (IED) a explodat la bordul unei garnituri de metrou în staţia Parsons Green.

Lucrători în cadrul serviciilor de urgenţă dau asigurări că rănile victimelor nu sunt grave şi nu le pun viaţa în pericol.

UPDATE 14:52 - Bilanţului atacului cu bombă de la metroul din Londra, revizuit la 22 de răniţi uşor

Numărul persoanelor rănite în atacul cu bombă comis vineri dimineaţă la metroul din Londra a crescut la 22, au anunţat oficiali britanici în domeniul sănătăţii, relatează The Associated Press.

Optsprezece persoane au fost duse la spital cu ambulanţa, iar alte patru au mers singure la spitale. Pacienţii sunt trataţi la patru spitale şi clinici la Londra, a anunţat Serviciul Naţional britanic de Sănătate (NHS).

Niciunul dintre răniţi nu are răni grave sau care să le pună viaţa în pericol.

Poliţia a anunţat că explozia de la Parsons Green a fost cauzată de un dispozitiv exploziv improvizat.

UPDATE 14:22 - Incendiul din garnitura de metrou, cauzat de detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat, anunţă poliţia

Incendiul a fost cauzat de detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat, anunţă Poliţia, relatează The Associated Press.

Poliţia anunţă că este vorba despre un incident terorist, care este anchetat de unitatea de luptă împotriva terorismului din cadrul Poliţiei Metropolitane.

Forţele de ordine au anunţat că 18 persoane au fost rănite, iar cele mai multe au arsuri superficiale.

Prezenţa poliţiei în capitala britanică va creşte, pe timpul investigării incidentului. Poliţia nu a oferit niciun detaliu despre eventuali suspecţi.

UPDATE 14:16 - Optsprezece persoane au fost duse la spital după incendiul de la Parson Green, anunţă Ambulanţa

Optsprezece persoane au fost duse la spitale în urma incendiului de la staţia de metrou Parson Green, a anunţat Serviciul de Ambulanţă al Londrei, relatează The Associated Press.

Niciuna dintre persoane nu a fost rănită grav.

Martorii spun că au văzut persoane cu arsuri pe faţă şi pe corp.

UPDATE 13:40 - Londra ”nu va fi niciodată intimidată sau înfrântă de terorism”, afirmă primarul Sadiq Khan

Londra ”nu va fi niciodată intimidată sau înfrântă de terorism”, declară primarul capitalei britanice Sadiq Khan, relatează The Associated Press.

Primăria ”le condamnă absolut pe persoanele hidoase care încearcă să folosească teroarea pentru a ne face rău şi a ne distruge modul de viaţă”, a subliniat Sadiq Khan.

El i-a îndemnat pe londonezi ”să rămână clami şi vigilenţi” în urma incendiului de la metrou şi a anunţat că va participa la reuniunea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Cobra, convocat de premierul Theresa May.

Martor: Am văzut ”un mănunchi masiv de flăcări” până la plafonul trenului

Chris Wildish, care se afla în garnitura de metrou în care a avut loc incendiul anchetat ca incident terorist, spune că a văzut ”un mănunchi masiv de flăcări”, care a ajuns până la plafonul trenului, după care s-a simţit miros de substanţe chimice.

Wildish a declarat pentru postul Sky News că mulţi dintre pasageri erau elevi, trântiţi pe jos de oameni care încercau să fugă de foc.

El a mai spus că a văzut mai mulţi pasageri cu arsuri, iar mai târziu, în timpul evacuării staţiei de metrou Parson Green, a văzut o găleată care continua să ardă.

Imagini filmate de pe platformă, prin uşa unui vagon de metrou în timp ce erau evacuaţi oameni, surprind flăcări ieşind dintr-o găleată aflată într-o pungă de plastic.

”Punga aia a luat foc”, exclamă o femeie în această înregistrare, după care un angajat al London Underground le ordonă oamenilor să iasă din garnitură şi să se ducă la capătul platformei.

UPDATE 13:18 - May denunţă un incident terorist la metroul din Londra; pompieri evacuează pasageri de la metrou

Premierul britanic Theresa May urma să prezideze o reuniune a Comitetului de urgenţă al Guvernului, în urma incendiului de la metroul din Londra pe care poliţia l-a catalogat drept un incident terorist, relatează The Associated Press.

”Mă gândesc la cei răniţi la Parsons Green şi la serviciile de urgenţă care răspund cu curaj acestui incident terorist”, a scris May pe Twitter.

Mai multe persoane au fost rănite în acest incident care a avut loc vineri dimineaţa, la o oră de vârf, în staţia de metrou Parsons Green, în vestul Londrei.

Nivelul ameninţării teroriste a rămas la ”grav”, penultimul pe o scală de cinci trepte, şi semnalează faptul că un atac este foarte posibil.

Pe de altă parte, ministrul britanic de Externe Boris Johnson a îndemnat lumea ”să-şi păstreze calmul şi să-şi continue viaţa normal”, în timp ce serviciile de urgenţă interveneau la incident.

Johnson sublinia că ”ar fi greşit să se speculeze” şi că poliţia şi autorităţile în domeniul transporturilor ”se ocupă”.

UPDATE 12:41 - Explozia din metroul londonez, anchetat ca ”incident terorist”, anunţă Poliţia Metropolitană 

Explozia de vineri din metroul de la Londra a fost declarată ”incident terorist”, anunţă Poliţia Metropolitană, relatează The Associated Press.

Poliţia antiteroristă conduce ancheta cu privire la incidentul din staţia de metrou Parsons Green, unde au fost rănite ”un număr” de persoane, a anunţat poliţia.

Pasagerii au raportat o explozie într-un vagon al unei garnituri de metrou vineri dimineaţa, imediat după ora locală 8.00 (10.00, ora României), în timpul orelor de vârf.

Mai multe persoane ar fi suferit arsuri.

Poliţia apreciază că este ”prea devreme să confirme cauza incendiului, care va face obiectul anchetei, de-acum preluate de Comandamentul de luptă împotriva terorismului din cadrul Poliţiei Metropolitane”.

UPDATE 11:38 Londra: Pasageri răniţi din cauza panicii la staţia Parsons Green

Mai mulţi pasageri au fost răniţi, suferind tăieturi şi echimoze, în timp ce oameni panicaţi încercau să iasă din staţia de metrou Parsons Green, unde poliţia şi ambulanţa au confirmat un ”incident”, relatează BBC.

Riz Lateef de la BBC Londra afirmă că a văzut persoane rănite din cauza panicii.

Circulaţia metroului pe întreaga linie District Lane a fost suspendată, în urma incidentului.

Poliţia a anunţat că a fost chemată la staţia de metrou în jurul orei locală 8.20 (10.20, ora României), dar că nu avea prea multe informaţii pentru moment.

Potrivit lui Riz Lateef de la BBC London, care se afla în staţie, pasageri i-au spus că a avut loc o explozie în staţie şi că oamenii au intrat în panică.

UPDATE 11:15 Poliţia şi ambulanţa confirmă un ”incident” la metrou în Londra

Poliţia Metropolitană de la Londra şi serviciul de ambulanţă confirmă că se află la locul unui ”incident” la staţia de metrou Parsons Green, în sud-vestul capitalei, relatează The Associated Press.

Operatorul a anunţat oprirea circulaţiei pe toată linia.

Toate cele trei instituţii au postat vineri mesaje pe Twitter în care promit actualizarea informaţiilor imediat ce este posibil.

 


Poliţişti şi ambulanţe se aflau vineri la faţa locului, în urma unor informaţii postate pe reţele de socializare despre o ”explozie” într-un vagon.

Într-o imagine postată pe reţele apare o găleată albă, într-o pungă de supermarket, însă în vagon nu pare să fi avut loc pagube importante.

”Anchetăm un incident la Parsons Green”, a anunţat Transport for London într-un mesaj postat pe Twitter.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.