”Blitzkrieg”-ul pe care miza Moscova nu a avut loc în Ucraina, unde armata rusă întâmpină rezistenţa tenace a trupelor ucrainene, potrivit unuinou raport al serviciilor britanice militare de informaţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Forţe ucrainene continuă să respingă tentative ruse ocupare a sudului Mariupolului”, arată spionajul britanic în acest raport.

”În restul Ucrainei, forţele ruse au înregistrat o nouă zi de progrese limitate, majoritatea blocate la faţa locului”, se arată în raport.

La rândul său, adjunctul ”ministrului Informaţiilor” ”republicii populare doneţk” (RPD), una dintre cele două regiuni separatiste ucrainene proruse recunoscute de Moscova la 21 februarie, şi-a exprimat satisfacţia, la postul public rus Canalul Unu, faţă de faptul că forţe armate ruse unităţi RPD au ”eliberat” aproape jumătate din ”zona Mariupol”.

”Din câte ştru eu (...), cel puţin 50% sunt eliberate”, a declarat reprezentantul separatist prorus.

Ambele părţi au suferit pierderi grele, precizează el.

În pofida faptului că armata rusă se aştepta să fie primită ca o ”eliberatoare”, populaţia rusofonă din Donbas este ostilă noului ocupant.

”Pentru a primi pe cineva ca eliberator trebuie să ştii de ce anume te eliberează”, subliniază o specialistă în societţi postsovietice Anna Colin Lebedev.

”Presa rusă a scos adesea în faţă ideea că rusofonii ar fi împiedicaţi să-şi vorbească limba. Acesta este un fals discurs, din 2014. Revoluţia (din Piaţa) Maidan, considerată neonazistă de către Kremlin, a fost mai degrabă rusofonă”, apreciază ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.