Statele Unite nu sunt în continuare sigure ce provoacă aşa-numitul ”sindrom Havana”, nişte afecţiuni misterioase ale mai mutor diplomaţi americani, în mai multe ţări, anunţă directoarea serviciilor naţionale de informaţii (DNI) Avril Haines, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avril Haines a organizat vineri o reuniune cu oficiali de rang înalt din Guvern şi experţi, în care au discutat această problemă, a anunţat ea luni.

Acest fenomen a condus la acuzaţii - nesusţinute cu probe - la adresa Rusiei şi altor ţări cu privire la faptul că au folosit dispozitive electronice de înaltă intensitate cu scopul de a dăuna fizic diplomaţilor americani în Cuba, China şi în alte părţi.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

La cinci ani de la primul caz, la Havana, experţi medicali, serviciile de informaţii şi oficiali americani nu ştiu în continuare care anume este cauza exactă a acestor ”probleme de sănătate anormale” care au afectat diplomaţi şi familiile lor, anunţă într-un comunicat Haines.

”Identificarea cauzei problemelor de sănătate anormale, furnizarea celor mai bune îngrijiri celor care au fost afectaţi şi împiedicarea ca astfel de incidente să continue este o prioritate absolută”, s-a convenit în reuniunea de vineri, potrivit DNI.

Departamentele Apărării, de Stat, Trezoreriei, Energiei, Securităţii Interne şi Justiţiei au participat vineri la această reuniune.

Diplomaţii afectaţi au acuzat în ultimii ani Guvernul de faptul că nu face suficient în vederea identificării cauzei sau sursei simpromelor lor.

Scandalul a izbucnit în 2016, când diplomaţi americani şi familiile lor din Cuba au raportat migrene, stări de rău şi sângerări din nas după ce au auzit sunete ascuţite noaptea.

Plângeri asemănătoare ale unor oficiali americani au fost raportate, de atunci, în China, Rusia şi inclusiv în Statele Unite.

Publicaţia The New Yorker dezvăluia în iulie că de la instalarea la Casa Albă a lui Joe Biden, în ianuarie, aproximativ 20 de agenţi de informaţii, diplomaţi şi alţi funcţionari americani de la Viena au semnalat probleme similare ”sindromului Havana”.

Partcipanţii la reuniunea de vineri ”au spus în mod clar că vor susţine persoanele afectate de aceste probleme de sănătate anormale, pentru a se asigura că ele sunt crezute, auzite şi respectate”, a subliniat Avril Haines.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.