Regiunea belgiană Valonia a respins noile amendamente la acordul de liber-schimb UE-Canada (CETA), reafirmându-şi opoziţia şi punând în pericol tratatul ce reprezintă o prioritate a politicii comerciale a Uniunii Europene, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Toate cele 28 de Guverne UE susţin CETA, dar Belgia nu îşi poate da aprobarea oficială fără susţinerea a cinci administraţii subfederale şi a Valoniei.

Comisia Europeană, care negociază acordurile comerciale ale blocului comunitar, a oferit o serie de concesii noi sub forma unor modificări la o declaraţie UE anexată tratatului. Un diplomat european a explicat că aceste prevederi au ca scop tocmai să liniştească temerile valone privind agricultura şi modul în care vor fi rezolvate disputele comerciale cu societăţile canadiene.

Premierul valon, Paul Magnette, a convocat pentru vineri o reuniune de urgenţă a Guvernului său. Cabinetul a recunoscut îmbunătăţirile aduse acordului, dar consideră că nu sunt suficiente şi că are nevoie de mai mult timp de reflecţie.

„În această etapă, pentru noi, documentul nu este suficient”, a spus Magnette. El şi-a exprimat speranţa că se va întâlni cu ministrul canadian al comerţului, Chrystia Freeland, vineri. Cei doi s-au mai întâlnit miercuri.

“Vom vedea cum vom modifica textul care ne-a fost oferit”, a adăugat oficialul.

Eşecul în încheierea unui acord cu o ţară atât de deschisă precum Canada ar putea pune sub semnul întrebării capacitatea UE de a încheia orice alt acord şi ar submina credibilitatea blocului comunitar, lovită deja dur de Brexit şi de disputele privind criza migranţilor.

Decizia valonă vine în condiţiile în care liderii europeni s-au reunit joi pentru un summit de două zile, la Bruxelles. Relaţiile comerciale reprezintă principalul punct de pe agenda de vineri.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care prezidează summitul, a avertizat într-un mesaj publicat pe Twitter că miza o reprezintă credibilitatea europeană.

“Sunt încrezător în continuare că vom ajunge la un rezultat bun în cursul nopţii şi mâine dimineaţă (vineri – n.r.)”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

În Valonia locuiesc circa 3,5 milioane de oameni, adică mai puţin de 1% din totalul de 507 milioane de europeni afectaţi de CETA.

La Ottawa, un oficial a confirmat că Freeland se va întâlni cu Magnette vineri şi a precizat că ministrul se află în legătură constantă cu Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru comerţ.

„Acum trebuie să decidă europenii”, a adăugat oficialul, citat sub acoperirea anonimatului.

Guvernul liberal canadian îşi pierde răbdarea cu UE privind obstacolele din cauza unui acord ce ar urma să crească tranzacţiile comerciale bilaterale cu 20%.

CETA ar urma să fie semnat la summitul UE-Canada de joi, în prezenţa premierului canadian Justin Trudeau.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.