Preşedintele rus Vladimir Putin a comis o ”mare greşeală” invadând Ucraina, căreia i-a ”subestimat” rezistenţa, acuză joi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, înaintea începerii unui summit extraordinar al Alianţei Nord-Atlantice, la Bruxelles, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski se va adresa liderilor Alianţei, iar ei îşi vor analiza susţinerea în vederea ajutării Ucrainei să-şi exercite dreptul la autoapărare”, anunţă Stoltenberg.

NATO urmează să discute, de asemenea, despre necesitatea ”relansării apărării pe flancul de est”, anunţă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

În timp ce invazia rusă a Ucrainei intră în cea de a doua lună, trei summituri - NATO, G7 şi UE - ale şefilor de stat şi de guverne din Occident au loc la Bruxelles.

Casa Albă subliniază că este vorba mai ales depre o consolidare a arsenalului sancţiunilor deja impuse, cu scopul de a evita tentative de ocolire a acestora de către Moscova, şi despre o consolidare de durată a poziţiei NATO în Europa de est.

”Ceea ce ne-ar plăcea să auzm este ca această fermitate împărtăşită pe care am observat-o luna trecută să dureze atât cât va trebui”, a subliniat consilierul în probleme de securitate naţională al lui Joe Biden, Jake Sullivan.

Biden a sosit miercuri în capitala Belgiei, într-un turneu în cadrul căruia efectuează vineri şi o vizită în Polonia.

Statele Unite urmează să anunţe joi ”o serie de sancţiuni care vizează atât personalităţi politice”, cât şi ”oligarhi”, a anunţat Sullivan.

NATO urmează să desfăşoare patru noi grupur tactice - în Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia - în vederea uneiconsolidări a apărării împotriva Rusiei pe flancul de est, a anunţat secretarul general Jens Stoltenberg.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.