Preşedintele francez Emmanuel Macron speră ”să poată avansa” cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, cu care s-a întâlnit la NATO, la Bruxelles, unde au convenit acţiuni umanitare în Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi şefi de stat şi-au exprimat, într-o reuniune înantea summitului NATO de joi, ”voinţa” de a ”coopera” cu scopul de a-i cere omologului lor rus Vladimir Putin un ”armistiţiu” în Ucraina, a anunţat joi seara, într-o conferinţă de presă, şeful statului francez.

Ei au decis să efectueze ”operaţiuni umanitare comune” la Mariupol, un oraş situat în estul Ucrainei, asediat, bombardat şi devastat de săptămâni de către armata rusă.

Cei doi preşedinţi au lansat, separat, iniţiative în căutarea unei soluţii diplomatice a acestui război rus.

Recep Tayyip Erdogan a propus să găzduiască, în Turcia, un summit Zelenski-Putin.

Emmanuel Macron consideră că situaţia creată de criza ucraineană reprezintă o ocazie atât a unei ”clarificări strategice” ”din partea Turciei în relaţia noatră” în cadrul NATO, cât şi în dosarele din ”Libia şi Orientul Mijlociu”.

Este vorba despre ”posibilitatea de a avansa în multe dosare care ne-au despărţit uneori”, ”un element pozitiv într-un context greu”, apreciază el.

Această întâlnire Macron-Erdogan, la NATO, intervine în contextul în care Parisul şi Ankara încearcă de un an să-şi îmbunătăţească relaţiile bilaterale, afectate de o serie de contencioase, în estul Mării Mediterane - unde a avut loc un incdent între o navă turcă şi una franceză, în iunie 2020 -, în Libia sau Siria.

În octombrie 2020, Recep Tayyip Erdogan a pus în discuţie ”sănătatea mentală” a lui Emmanuel Macron şi l-a acuzat că poartă  o ”campanie a urii” împotriva islamului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.