Preşedintele francez Emmanuel Macron acuză Rusia de folosirea unor ”arme explizive în zone dens populate” şi denunţă drept ”inacceptabil totul în agresiunea Rusiei în Ucraina”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dreptul internaţional este călcat în picioare, infrastructuri civile sunt bombardate, arme explozive sunt folosite în zone dens populate, iar lucrători umanitar sunt luaţi drept ţintă”, a denunţat şeful statului francez marţi, într-o intervenţie video la primul Forum Umanitar European, lansat luni, la Bruxelles.

”Dreptul internaţional umanitar este linia care separă barbaria de umanitatea noastră comună”, a subliniat el.

”Dreptul războiului nu este opţional. Protecţia civililor şi infrastructurilor civile nu este negociabilă. Cei care trădează aceste reguli trebuie să dea socoteală în justiţia internaţională”, a subliniat Emmanuel Macron.

Şeful statului francez a evocat o plângere depusă la Curtea Penală Internaţională (CPI), la 2 martie, de 39 de state, inclusiv de către toate statele membre ale Uniunii Europrne (UE), ”un demers fără precedent în istoria diplomatică, pe măsura gravităţii situaţiei”.

UE a denunţat luni devastarea oraşului asediat Mariupol drept o ”crimă de război majoră” a Rusiei.

Mariupolul a fost bombardat marţi cu două ”bombe super-puternice”, a anunţat primarul oraşului.

”Ocupanţlor nu le pasă de oraş (...), ei vor să-l radă”, a denunţat el.

”Este urgent să se garanteze”, în Ucraina, ”implementarea fără oprelişti a ajutorului european destinat populaţiei”, a îndemnat Macron.

În lupta împotriva unei crize alimentare mondiale pe care riscă să o provoace Războiul din Ucraina, Macron urmează să propună, în cadrul summitului UE de joi şi vineri, ”o iniţiativă de solidaritate internaţională pentru siguranţa alimentară” a celor mai dependente ţări atât de Ucraina, cât şi de Rusia.

UE ”îşi va mobiliza partenerii din cadrul G7 şi nu numai”, a anunţat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.