Kievul şi Moscova anunţă vineri un acord în vederea repatrierii unui orfan ucrainean, Bogdan Iermohin, în vârstă de 17 ani, transferat în Rusia din oraşul ucrainean Mariupol după ce acesta a fost ocupat de către armata rusă în urma unui asediu sângeros, şi care urmează să se întâlnească cu tutorele său din Ucraina, vara sa, într-o ”ţară terţă”, în ziua în care împlineşte vârsta de 18 ani, la 19 noiembrie. relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest anunţ intervine în urma unui apel la ajutor al acestui adolescent adresat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

”Vă cer, Volodimir Oleksandrovici să mă ajutaţi să mă întorc acasă”, cerea el într-o scurtă înregistrare video publicată de către avocatul său ucrainean pe reţele de socializare.

ACORD

”Bogdan Iermohin va fi în curând în Ucraina”, anunţă vineri pe Telegram comisarul însărcinat cu drepturile omului în Parlamentul ucrainean Dmitro Lubineţ.

El anunţă un ”acord” cu privire la o repatriere a tânărului.

Comisarul rus însărcinat cu protecţia copilului, Maria Lvova-Belova, anunţă pe Telegram că cele două ţări s-au înţeles ca tânărul să se întâlnească cu vara sa, tutorele său legal în Ucraina, ”într-o ţară terţă”, în ziua care devine major, la 19 noiembrie.

Bogdan Iermohin locuia la Mariupol, un oraş industrial important situat în sudul Ucrainei, unde se forma, scrie presa, în sectorul metalurgiei, la momentul invaziei ruse, în februarie 2022.

El a fost transferat mai întâi la Doneţk - capitala regiunii cu acelaşi nume controlată de ruşi -, împreună cu un grup de minori ucraineni de la Mariupol, iar apoi în regiunea Moscova, potrivit site-ului ucrainean Graty.

Autorităţile ruse i-au dat un paşaport rus, la fel ca multor ucraineni în zonele ocupate.

Potrivit Graty, Bogdan Iermohin a fost convocat recent de către armata rusă în vederea pregătirii documentelor militare, o practică curentă în Rusia, unde orice tânăr poate fi chemat în serviciul militar începând de la 18 ani.

În martie, el a încercat să fugă din Rusia în Ucraina, dar a fost arestat de forţe de ordine ruseşti în apropierea de frontiera cu Belarusul.

Maria Lvova-Belova a declarat că tânărul şi-a exprimat la un moment sorinţa de a rămâne în Rusia, dar şi-a schimbat opinia.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi Maria Lvova-Belova sunt acuzaţi de către Curtea Penală Internaţională (CPI) de crime de război privind ”deportarea ilegală” a unor copii ucraineni. CPI a emis mandate de arestare pe numele lor.

Aceste acuzaţii sunt respinse ferm de către Moscova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.