Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat joi că a propus Rusiei şi Ucrainei ca el să joace un rol de mediator în criza între cele două ţări la Marea Azov, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului turc a discutat miercuri la telefon cu omologii săi rus Vladimir Putin şi ucrainean Petro Poroşeno, pe care i-a îndemnat să-şi soluţioneze problemele ”pe cale diplomatică”.

”Putem să ne asumăm un rol de mediator aici? Am vorbit cu ambele părţi”, a declarat Erdogan într-o conferinţă de presă, joi, înainte să plece către Argentina, unde participă la summitul G20 vineri şi sâmbătă.

”În cursul discuţiilor noastre, domnul Putin şi domnul Poroşenko ne-au transmis fiecare anumite cereri, iar noi transmitem cererile (Ucrainei) domnului Putin la întâlnirea noastră în Argentina”, a dat asigurări Erdogan, adăugând că va aborda problema şi cu preşedintele american Donald Trump.

Paza de Coastă rusă a interceptat cu forţa, duminică, trei nave aparţinând Marinei ucrainene, în largul Crimeei, anexate de Rusia în 2014, deschizând focul asupra acestora şi rănind trei marinari aflaţi la bord.

Aceasta este prima confruntare militară deschisă între Moscova şi Kiev de la această anexare şi izbucnirea, tot în 2014, a unui război în estul Ucrainei, între forţe ucrainene şi separatişti proruşi, soldat cu peste 10.000 de morţi.

Turcia a îndemnat în mai multe rânduri, în ultimele zile, la evitarea unei escaladări între cele două ţări.

Un aliat apropiat al lui Putin, cu care cooperează strâns în Siria, Erdogan caută să menţină relaţii tradiţionale puternice cu Ucraina şi l-a primit pe Poroşenko de două ori în Turcia anul acesta.

Negocieri între Erdogan şi Putin au permis anul trecut eliberarea de către Rusia a doi importanţi reprezentanţi ai comunităţii tătare din Crimeea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.