Belarusul, un aliat al Moscovei, a anunţat expulzarea majorităţii diplomaţilor ucraineni de pe teritoriul belarus şi a acuzat Ucraina de acţiuni ”inamicale” şi” amestec” în afacerile sale interne, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Belarusul a decis să reducă numărul diplomaţilor ucraineni pe teritoriul său. Această măsură vizează să pună capăt unor activităţi nediplomatice ale unui anumit număr al membrilor personalului instituţiilor diplomatice ucrainene”, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului belarus de Externe, Anatoli Glaz.

Concret, la Minsk mai rămân doar ambasadorul ucrainean şi patru diplomaţi, în contextul în care la Ambasada Ucrainei lucrau peste 20 de persoane.

Belarusul urmează, totodată, să închidă Consulatul Ucrainei de la Brest (vest), ”din cauza absenţei efective a personalului”.

Belarusul şi-a retras, deja, toţi diplomaţii din Ucraina.

”Începând din 2020, Belarusul a observat numeroase acţiuni inamicale ale Ucrainei vizând o distrugere iresponsabilă a relaţiilor dintre state cu ţara noastră, contactelor comerciale şi legăturilor stabilite de mult timp”, a justificat Anatoli Glaz.

”Situaţia a ajuns într-un asemnea punct, încât autorităţile ucrainene au început să se amestece în mod direct şi indirect în afacerile interne (belaruse) şi au pus pauză contactelor între statele noastre. Încă din 2021, ele au catalogat Belarusul drept o ţară inamică”, a denunţat el.

Această fostă republică societică, condusă cu o mână de fier, din 1994, de către Aleksandr Lukaşenko, este principalul aliat al Rusiei şi serveşte pe post de bază din spatele frontului a forţelor ruse în invazia rusă a nordului Ucrainei.

Oficiali ucraineni au acuzat în mai multe rânduri Minskul de faptul că se pregăteşte să-şi trimită trupele în Ucraina, o acuzţaie pe care Belarusul o dezminte.

Belarusul a fost platforma primelor două runde de negocieri între Rusia şi Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.