Indicii bursieri sunt în scădere puternică la nivel global, rezultatele parţiale ale referendumului din Marea Britanie indicând ieşirea ţării din Uniunea Europeană, punând în pericol existenţa blocului comunitar şi a monedei unice, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Investitorii renunţă la activele considerate riscante, preferând obligaţiunile guvernamentale, contractele futures FTSE fiind în declin cu 6%, iar S&P 500 cu 3,5%.

 

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Lira s-a prăbuşit cu nu mai puţin de 15 cenţi americani, cel mai grav declin din istoria sa, în timp ce euro este în coborâre cu 2,8% faţă de dolar.

Lira este în declin cu 8,5%, la 1,3616 dolari pe unitate, după ce a atins 1,3467 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din 1985.

”Am crezut că  rezultatul va fi rămânerea în UE, dar este destul de clar că nu este un rezultat sigur”, a spus Tim Kelleher, director la ASB Bank în Auckland.

Primele rezultate oficiale indică spre ieşirea Marii Britanii din UE. Casa de pariuri BetFair estimează probabilitatea de ieşire la 74%, iar cea calculată de casa de pariuri Oddschecker de 93%.

Traderii sunt îngrijoraţi în special de rezultatele din Sunderland, cu o largă majoritate pentru ieşire, şi avansul limitat pentru tabăra care vrea rămânerea în Newcastle.

După numărarea a jumătate din voturi, tabăra ieşirii a atras 51,3% din voturi, ar cea a rămânerii 48,7% din voturi.

Datele au afectat toate activele şi regiunile.

Yenul s-a apreciat la 101 unităţi pentru un dolar, după ce în timpul tranzacţiilor a atins un minim de 106,81 unităţi pentru un dolar.

Indicele bursier japonez Nikkei a scăzut cu 3%, iar oficialii niponi au avertizat că fluxtuaţiile valutare mari nu sunt de dorit.

Alte valute asiatice au avut de suferit din cauza temerilor dă investitorii alarmaţi vor renunţa la activele de pe pieţele emergente.

Indicele MSCI al acţiunilor din regiunea Asia-Pacific, excluzând Japonia, a coborât cu 3,3%, cel mai mult din ultimele 10 luni, în timp ce titlurile din Shanghai au coborât cu 1%.

Titlurile băncilor britanice listate la Hong Kong au scăzut puternic. Acţiunile HSBC au coborât cu 8%, iar Standard Chartered cu 9%.

Investitorii s-au întors către obligaţiunile guvernamentale, considerate plasamente sigure. Randamentul contractelor futures pentru titlurile de Trezorerie americane cu scadenţă de 10 ani a scăzut cu 0,16 puncte procentuale, la 1,58%, cel mai mare declin consemnat într-o singură zi din 2011.

Investitorii anticipează totodată scăderea probabilităţii ca rezerva Federală să mai majoreze dobânzile în acest an.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.