Cehia se aşteaptă ca livrările de petrol rusesc prin conducta Drujba să fie reluate în două zile, când problemele legate de plata taxelor de tranzit ar trebui rezolvate, a declarat joi preşedintele operatorului de conducte ceh MERO, Jaroslav Pantucek, pentru Televiziunea Cehă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fluxurile de petrol prin conducta Drujba către Slovacia şi Ungaria au fost reluate miercuri, după ce grupul petrolier maghiar MOL a plătit taxe de tranzit prin Ucraina în locul Rusiei, iar Pantucek a declarat că clientul său PKN Orlen a făcut acelaşi lucru joi.

”Deoarece petrolul curge astăzi în Slovacia şi Ungaria, MOL, în calitate de client, a luat măsuri practice pentru funcţionarea conductei... Sunt informat de către clientul nostru că face paşi identici astăzi, aşa că mă aştept la asta foarte curând, mâine sau poimâine. Mâine petrolul va curge şi aici”, a spus Pantucek.

PKN nu a avut niciun comentariu imediat, iar divizia cehă a PKN Orlen, ORLEN Unipetrol, a refuzat să comenteze.

MOL şi filiala sa slovacă Slovnaft au plătit miercuri taxele pentru tranzitul petrolului în luna august, către compania ucraineană care se ocupă de tranzitul petrolier,prin Druzhba, înlocuind o plată din partea monopolului rusesc al conductelor Transneft, despre care firma rusă a spus că a fost imposibilă din cauza sancţiunilor occidentale.

Slovnaft a spus că taxele vor fi decontate cu partea rusă prin creditare reciprocă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.