Două regizoare din România, Diana Gavra, cu filmul „Amar”, şi Andreea Chiper, cu filmul „Dansez şi eu la nunta părinţilor mei” se numără printre laureaţii ediţiei aniversare a Astra Film Festival. La finalul ceremoniei de premiere, directorul fondator al Astra Film Festival Dumitru Budrala a primit titlul de cetăţean de onoare al Sibiului „pentru întreaga sa activitate artistică şi pentru promovarea valorilor culturale sibiene”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cele mai bune filme ale ediţiei aniversare 30 de ani de Astra Film Festival au fost anunţate sâmbătă seară, la Sibiu, într-o sală Thalia plină de oameni şi de emoţie, ca de fiecare dată când o competiţie îşi alege câştigătorii. Printre laureaţii anului 2023 s-au aflat două regizoare din România: Diana Gavra, cu filmul „Amar”, şi Andreea Chiper, cu filmul „Dansez şi eu la nunta părinţilor mei”. Unul dintre cele mai importante premii a fost obţinut de Sergio Guataquira Sarmiento, autorul filmului „Locul unde nimeni nu zice «Te iubesc»”. Ceremonia a fost organizată în 21 octombrie, exact în ziua în care pornea la drum cel mai longeviv festival de film din România, în urmă cu 30 de ani. La final, directorul fondator al Astra Film Festival a primit titlul de cetăţean de onoare al Sibiului „pentru întreaga sa activitate artistică şi pentru promovarea valorilor culturale sibiene”. O selecţie de 43 de filme din festival poate fi văzută online, de pe teritoriul României, până pe 30 octombrie. Detalii şi bilete: https://www.astrafilm.ro/ro/2023/program-complet/online-aff”, anunţă organizatorii.

Budrala a mulţumit echipei Astra Filmn, familiei sale şi instituţiilor care au sprijinit organizarea festivalului.

„Vă mulţumesc şi vă sunt recunoscător că sunteţi alături de noi la acest moment aniversar. Am avut prilejul să călătorim împreună prin lume şi prin lumi, cu ajutorul filmului documentar. Am cunoscut multe poveşti şi multe experienţe umane. Filmul documentar ne ajută să cunoaştem mai bine lumea în care trăim şi să ne găsim propriu loc în această lume. Şi ne ajută să construim o societate mai bună, mai deschisă, cu mai multă umanitate. Gândurile care mă încearcă acum sunt acelea de a mulţumi echipei Astra Film, pe care mi-aş dori-o aici, pe scenă, care a lucrat un an de zile, familiei mele, care m-a suportat atât timp şi s-a implicat pe toate planurile în organizare, instituţiilor care ne-au sprijinit, în primul rând Ministerului Culturii, fără ajutorul căruia festivalul nu ar fi existat în acest an”, a afirmat Dumitru Budrala, directorul-fondator al Astra Film Festival.

Competiţia România, în care au fost selectate 11 filme, a fost jurizată de Ana Aleksovska, Ana Vlad şi Marc Isaacs şi a avut doi câştigători.

Cel mai bun film documentar al competiţiei România, premiu oferit de HBO, a fost considerat „Dulcele sărut al pământului” (Franţa, 2023), de Gautier Gumpper.

Motivaţia juriului: „Este un film care prezintă frumuseţea vieţii născută din lupta, din dorinţa de a conserva demnitatea, integritatea individuală. Folosind un stil limitat din punct de vedere formal, auster, se dezvoltă progresiv şi cu măiestrie o naraţiune despre viaţa la marginea societăţii. Cu demnitate şi cu o forţă poetică modelatoare utilizând cu virtuozitate mijloacele cinematice, autorul creează acea intimitate afectivă cu protagonistul şi îl face auzit pe cel lipsit de voce.”

Premiul pentru Perspective noi i-a revenit documentarului „Amar” (România, 2023), de Diana Gavra, care a construit, cu tenacitate şi curaj, „o relaţie de încredere şi intimitate cu protagoniştii pentru a ne apropia de un grup de oameni pentru care a fura din buzunare este – aşa cum descriu ei – „un mod de viaţă”. Cu obiectivitate, fără senzaţionalism, oferind eroilor spaţiu pentru a-şi exprima sincer viaţa complicată - acest film dezvăluie cu măiestrie personalitatea oamenilor din spatele stereotipurilor”, conform juriului competiţiei.

Competiţia Voci emergente ale documentarului, locul unde toată lumea zice te iubesc, film de non-ficţiune

Juriul Competiţiei Voci emergente ale documentarului, alcătuit din Richard Alwyn, Liviu Lucaci şi Baljit Sangra avut de ales dintre 10 filme selectate şi a votat în unanimitate că „Locul unde nimeni nu zice «Te iubesc»” (Belgia, Franţa, 2023), de Sergio Guataquira Sarmiento, este cel cel mai bun film, deoarece este „un film pitoresc, emoţionant, cu multe substraturi, iar călătoria personală a regizorului în căutarea propriei lui identităţi deschide un narativ despre efectele colonialismului. Această oscilaţie între experienţa personală şi istorie este abordată dintr-un unghi atât intim şi fermecător, cât şi comic”. 

„La baza filmului stă o prietenie din ce în ce mai puternică între regizor şi „ghidul” său. Această prietenie, plină de încredere şi reciprocă, este o dovadă a misiunii neafectate a regizorului – aceea de a învăţa despre „alţii” pentru a se putea înţelege mai bine pe el însuşi. Filmul este o călătorie, una pornită cu umilinţă şi claritate, documentată şi povestită cu măiestrie şi, la fel ca orice altă călătorie reuşită, implică transformare, iar juriul a apreciat şansa de a lua parte la descoperirile regizorului despre o cultură pe cale de dispariţie, care sălăşluieşte în însuşi ADN-ul lui”, se mai arată în motivaţia juriului.

Competiţia Central şi Est-Europeană, în care bate vântul schimbării, chiar dacă iubirea nu e o portocală

Tot zece filme au fost şi în selecţia finală a competiţiei jurizate de Edward Lawrenson, Marco Bertozzi şi Surabhi Sharma. Cel mai bun documentar al competiţiei a fost considerat filmul „Vântul Schimbării” (Georgia, 2022), de Nikoloz Bezhanishivili, „un studiu imersiv, convingător şi intim despre un grup de vârstnici nostalgici ai comunismului, hotărâţi să păstreze memoria lui Stalin în oraşul în care acesta s-a născut”. Motivaţia juriului: „Ţesând o linie subţire în portretizarea bărbaţilor şi a femeilor peste care istoria şi-a lăsat amprenta, filmul acesta este îndrăzneţ şi în acelaşi timp delicat, prezentându-şi personajele cu o empatie rece: nici ca eroi, nici ca antieroi sau victime. Ceea ce reiese din observaţiile făcute cu răbdare şi din montajul realizat cu măiestrie este un film despre apartenenţă, singurătate şi identitate colectivă”.

Juriul a acordat şi o Menţiune specială filmului „Iubirea nu e o portocală” (Belgia, Franţa, Olanda, Moldova, 2022), de Otilia Babara. „Prin mesaje-video trimise pe o durată de douăzeci de ani, urmărim soarta unei ţări care îşi câştigă independenţa, dar îşi pierde mamele. Mii de femei din Republica Moldova şi-au părăsit ţara ca să-şi încerce norocul în străinătate: o tematică epocală şi o poveste nerecunoscută, pe care acest film documentar o ilustrează cu acuitate şi sensibilitate, alternând imagini şi salutări ale celor care au plecat cu imagini şi salutări ale celor care au rămas. Cu precădere ale copiilor, protagonişti ai miilor de îmbrăţişări virtuale, surprinşi cu chipurile gingaşe şi pline de tristeţe. Uneori vedem salutări sincere, alteori salutări jucăuşe şi teatrale, construite de adulţi, într-o încercare dificilă de a astupa prăpastia care îi desparte de trupurile mamelor îndepărtate”, se arată în motivaţia juriului.

Competiţia studenţească, Ptitsa, scrisorile din Orsk şi dansul de la nunta părinţilor

Competiţia Studenţească, în selecţia căreia au fost 19 filme, a fost jurizată de Ognjen Glavonić, Apostolos Karakasis şi Alexandra Colta şi a oferit trei premii. 

Cel mai bun documentar al Competiţiei Studenţeşti, premiu oferit de Institutul Cultural Român, a fost considerată producţia „Dansez şi eu la nunta părinţilor mei” (România, 2023), de Andreea Chiper, care a captivat imaginaţia spectatorilor „prin modul în care a folosit imagini personale pentru a spune o poveste despre identitate şi regăsirea de sine”. Motivaţia juriului: „Abordând o incursiune creativă în arhive personale, filmul ne invită să regândim relaţiile de familie, legăturile care se destramă şi sensul vieţii, modelate de momente şi oameni definitorii. Dorim, de asemenea, să o felicităm pe regizoare pentru realizarea unui prim film care demonstrează originalitate, ambiţie şi atenţie la detalii în modul în care foloseşte imagini din trecut pentru a spune poveşti despre prezent.”

Alina Maksimenko a primit Premiul pentru pentru Cea mai bună regie, oferit de Cinelab, datorită filmului său de debut „Ptitsa” (Polonia, 2022), un film care surprinde „legătura profundă dintre o fiică şi mama sa, pe când se aflau închise între pereţii casei lor. Plasat în timpul carantinei, acest dublu portret evoluează într-o puternică contemplare a mortalităţii şi în emoţiile complicate care ies la suprafaţă atunci când se confruntă cu sfârşituri inevitabile: ale vieţii, ale prieteniei, ale vieţii împreună”, a explicat juriul competiţiei.

Filmul „Scrisori către Orsk” (Germania, 2023), regizat de Andreas Boschmann, a primit o Menţiune specială pentru „o poveste curajoasă, în care regizorul explorează traumele intergeneraţionale din familia sa”. Un film „cu totul personal”, care reflectă „experienţa migraţiei, construind o epopee atemporală colectivă despre acei oameni care acceptă loviturile destinului, şi care îşi păstrează capacitatea de a-şi continua vieţile fragile cu speranţă şi compasiune”, se arată în motivaţia juriului.

Ediţia aniversară 30 de ani de Astra Film Festival a avut loc la Sibiu în perioada 15-22 octombrie şi a oferit peste 130 de filme, majoritatea în premieră şi 250 de evenimente cinematografice, urmărite de un public care a numărat zeci de mii de spectatori de toate vârstele.

Pentru iubitorii de cinema documentar din România, care nu au reuşit să ajungă la Sibiu şi pentru cei care nu au apucat să vadă toate proiecţiile de film din sălile AFF2023, organizatorii oferă şansa vizionării online, de pe teritoriul României, a unei selecţii de 43 de filme între 22 octombrie (00:01) şi 30 octombrie (23.59). Preţul biletului pentru un film: 20 de lei. Preţul unui abonament pentru toate filmele AFF Online: 200 lei. Program şi bilete: https://www.astrafilm.ro/ro/2023/program-complet/online-aff

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficţiune din Europa. Aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, festivalul este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, având ca partener strategic Ministerul Culturii, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu şi al Uniunii Cineaştilor. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu. 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.