Duminică, în BT Arena, se va disputa meciul cinci, decisiv, al finalei Ligii Naţionale de baschet masculin, între U Banca Transilvania Cluj şi CSM Oradea, iar fanii celor două echipe s-au dovedit extrem de importanţi în primele patru confruntări. Legislaţia în vigoare, oricât pare că s-au relaxat măsurile, a adus pe parcursul finalei şi aduce încă unele nemulţumiri în rândul fanilor ambelor echipe privind accesul în tribune. Cert este că BT Arena are 9.000 de locuri disponibile pentru partida decisivă, iar fanii o pot umple.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Goana după performanţă în condiţii pandemice ar putea fi subiect de film. În România sau oriunde. Un exemplu demn de luat în seamă este finala Ligii Naţionale de baschet masculin, competiţie în care se înfruntă U Banca Transilvania Cluj şi CSM Oradea. Scorul general este 2-2, astfel că meciul decisiv, care va aduce titlul de campioană, va avea loc duminică, în BT Arena, din simplul motiv că formaţia clujeană a încheiat sezonul regulat pe primul loc şi are avantajul terenului propriu.

Dincolo de informaţia seacă privind locul, ora, echipele etc intervin şi alţi factori, cu totul alţii decât harul antrenorilor sau forma de moment a jucătorilor. Da, aşa e! Fanii! Atmosfera pe care o fac ei pentru echipa favorită nu se compară cu nimic. Era valabil şi înainte de pandemie, dar mai ales acum, când pandemia nu e eradicată, dar scăderea incidenţei cazurilor a permis relaxarea unor măsuri de siguranţă.

Oamenii au dorit să revină la viaţă, la ce făceau înainte de pandemie: să-şi ia tricoul favorit, familia, copiii, prietenii şi să bifeze seara de baschet. Seara în care strigă cât de tare pot Haide, U! sau Hai, CSM!.

La primele două meciuri din finală, în 9 şi 11 iunie, în BT Arena, legislaţia permitea accesul fanilor în pondere de 25% din capacitatea sălii. În acest caz, 2.250 de persoane. Două meciuri s-au jucat aşa, pentru că BT Arena a fost calculată ca şi capacitate la 9.000 de locuri, fiind obligatoriu să se păstreze şi marjă de siguranţă. Erau în vigoare cele trei condiţii de acces: schemă completă de vaccinare, test PCR negativ sau test antigen rapid. Le-a fost permis accesul tuturor persoanelor care s-au încadrat în aceste categorii.

Meciurile următoare, în 15 şi 17 iunie, la Oradea, au beneficiat de o relaxare legislativă în plus a măsurilor (din 12 iunie), astfel că formaţia gazdă a decis să urmeze o cale mai puţin populară în rândul tuturor fanilor, dar care i-a asigurat sală de 2.500 de locuri aproape plină: acces doar pentru persoane vaccinate.

A cincea partidă, care va stabili campioana, va avea condiţii puţin schimbate privind accesul în tribune. Adică nici ca la primele două, nici ca la următoarele.

U BT Cluj a anunţat, vineri, că accesul va fi permis până la capacitatea maximă a arenei dacă fanii sunt vaccinaţi (10 zile de la rapel) sau prezintă un test PCR negativ (vechi de maximum 72 de ore). Testul antigen rapid va fi valabil doar dacă va fi făcut în perimetrul BT Arena, unde se va amenaja un punct de vaccinare cu vaccinul Johnson&Johnson. ”Conform reglementărilor, persoanele care s-au imunizat doar cu prima doză de vaccin şi persoanele care se află în perioada de 15-90 de zile de la contactarea virusului nu vor avea acces în sala de eveniment”, a transmis U BT Cluj.

De asemenea, la meci vor avea acces copiii şi tinerii sub 18 ani, care pot prezenta rezultatul unui test antigen rapid, oferit gratuit la intrarea în arenă. Copiii cu vârsta până la 3 ani nu vor avea nevoie de bilet. Abonaţii din sezonul 2019-2020 vor avea acces gratuit, iar ceilalţi doritori să asiste la meci vor achita 15 lei pentru un bilet, cu toţii fiind obligaţi să se încadreze în măsurile de siguranţă impuse.

Astfel că, dacă fanii clujeni, cărora li se vor alătura în proporţia stabilită de regulament şi susţinători ai oaspeţilor (maximum 314), se vor mobiliza şi vor îndeplini condiţiile menţionate, meciul decisiv ar putea avea în tribune 9.000 de persoane.

Nemulţumiri au existat de la începutul finalei, pentru că baschetul este iubit şi la Cluj-Napoca şi la Oradea. Cei nevaccinaţi, cei care au făcut doar prima doză sau cei care pur şi simplu nu au dorit să dea bani, sume deloc neglijabile, pentru un test PCR. Iar nemulţumirile au rămas în vigoare şi acum, la meciul decisiv. Poate că între nemulţumiţi se numără cei mai înfocaţi fani sau poate pur şi simplu iubitori ai sportului, dar care au decis altfel decât majoritatea şi nu au putut sau nu vor putea să aibă acces nici la meciul decisiv.  

Ce sens au toate aceste calcule şi cifre? Au, într-un fel sau altul, pentru că la primele două meciuri, 2.250 de fani clujeni au turnat parcă plumb în ghetele jucătorilor adverşi, iar la următoarele două a venit reciproca, din simplul motiv că nici baschetbaliştii clujeni nu au cunoscut în acest sezon ce înseamnă a juca într-o sală ”ostilă”. Aşa cum nu au ştiut jucătorii ambelor echipe sau ai tuturor din Liga Naţională ce înseamnă să fii susţinut până în pânzele albe de fanii proprii. Tot sezonul s-a derulat în sistem turnee, fără fani şi cu măsuri draconice impuse prin intermediul acelei ”bule epidemiologice”, care obliga echipele şi oficialii la un singur regim: hotel-sală, fără contact cu persoane din afară.

Astfel că, în prezent, numărul fanilor din tribune şi, inevitabil, atmosfera senzaţională pe care o fac, pot reprezenta un factor mai important în derularea ”ostilităţilor” la un meci de asemenea anvergură, meciul care va decide campioana. În doar patru sferturi a câte 10 minute!

Sigur că primează tactica antrenorilor, schemele de joc, forma fiecărui jucător, ambiţia, gândul la cupele europene. Însă fanii, pe acest final de sezon, au o amprentă mult mai importantă decât înaintea pandemiei! Ei aduc, cumva dublate, bucuria, sensul unui meci, curajul, aprecierea, însă pot contribui cu o presiune imensă şi la efectul invers.

U BT Cluj aminteşte în anunţul de vineri că se împlinesc 10 ani de la titlul obţinut în faţa unei săli arhipline, când fanii au fost cu toţii îmbrăcaţi în alb, îndemnându-i să repete gestul de atunci. La rândul său, CSM Oradea mulţumeşte fanilor proprii pentru susţinerea minunată de la meciurile 3-4 şi îi invită la partida decisivă.

Clujenii au încă acest noroc, nu doar al lor, ci al întregii ţări, din păcate sau din fericire, prin existenţa singurei arene de 10.000 de locuri din România. Aşa că, pot jongla cu totul altfel cu cifrele!

Dar, cu 9.000 de fani în tribunele BT Arena sau nu, vor fi două ore magice, în care va conta baschetul până la un punct. Iar după acesta va fi, probabil, gândul tuturor către o altă victorie. Cea a libertăţii şi a bucuriei de a fi împreună la un meci tare de baschet!

Iar în teren, după patru sferturi a câte 10 de minute de joc, medalia de aur va merge la o singură echipă: U BT Cluj sau CSM Oradea! Trofeul va fi pe masă de la început!


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.