În Sectorul 4 al Capitalei a fost declarată stare de alertă, după ce operatorul de salubritate REBU, al cărui contract expiră în 10 aprilie, a ridicat 1.600 de pubele de la persoane fizice, fără a le înapoia pentru a asigura continuitatea colectării gunoiului. Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, acuză firma REBU de şantaj, susţinând că refuză să îşi îndeplinească obligaţiile contractuale. În replică, REBU a anunţat, joi, că va asigura colectarea deşeurilor menajere până în 10 aprilie, conform contractului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 19:33 - REBU spune că va colecta deşeurile menajere din Sectorul 4 până pe 10 aprilie şi că ridicarea pubelelor este o reglementare contractuală

Operatorul de salubritate REBU, firmă cu care Primăria Sectorului 4 a avut contract în ultimii ani, anunţă, joi, că va asigura colectarea deşeurilor menajere până în 10 aprilie, conform contractului. Reprezentanţii firmei spun că administraţia nu a făcut nicio procedură de predare-primire, prin care să asigure continuitatea colectării deşeurilor, iar ridicarea pubelelor, invocată de Primărie în declararea stării de alertă, se referă la o reglementare contractuală.

"REBU SA, compania de salubrizare care a asigurat serviciul de interes public în Sectorul 4 al Capitalei în ultimii 20 de ani, colectează în continuare, până pe 10 aprilie, inclusiv, deşeurile menajere pentru bucureştenii care locuiesc în această zonă, conform contractului în vigoare”, transmit reprezentanţii firmei.

Directorul general al REBU, Florin Cepănariu, precizează că, în urma expirării contractului în 10 ianuarie 2017, Primăria Sectorului 4 l-a prelungit cu 90 de zile, însă nu a iniţiat nicio procedură de predare-primire a serviciului prin care să asigure continuitatea colectării deşeurilor.

"Am înaintat către Primăria Sectorului 4 propunerea de a închiria echipamentele şi resursele umane în speranţa continuării activităţii de salubrizare în serviciul cetăţenilor şi, mai mult, a asigurării unui loc de muncă pentru cei aproximativ 500 de angajaţi REBU afectaţi de încetarea acestui contract. Am făcut demersuri pentru ca iminenta expirare a contractului să nu afecteze un întreg sector şi cetăţenii săi. Am întâmpinat însă un refuz ferm din partea Primăriei”, mai spune Cepănariu.

De asemenea, directorul REBU precizează că ridicarea pubelelor se referă la o reglementare contractuală conform căreia la încheierea contratului recipienţii de colectare daţi în folosinţă către utilizatori trebuie ridicaţi.

UPDATE 18:43 - Primarul Sectorului 4 acuză REBU de şantaj deoarece ar refuza să ridice gunoiul şi ar strânge tomberoanele

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, acuză firma REBU de şantaj, susţinând că refuză să îşi îndeplinească obligaţiile contractuale. Societatea, al cărei contract cu primăria expiră în 10 aprilie, ar refuza să strângă gunoiul şi ar ridica pubelele fără a le mai înapoia, a susţinut edilul. Băluţă a precizat că a instaurat starea de alertă la nivelul sectorului 4 şi a cerut sprijinul justiţiei pentru rezolvarea situaţiei, adăugând că a primit ameninţări cu moartea.

"Este pentru a două oară în ultimele 24 de ore când convocăm Comitetul local pentru Situaţii de Urgenţă. Scopul acestei convocări are legătură cu instaurarea stării de alertă la nivelul Sectorului 4, în concordanţă cu prevederile legii. Discutăm despre un potenţial eşec al serviciului de salubrizare pe care îl identificăm la societatea SC REBU SA, cea care are în vigoare în acest moment un contract de salubrizare. Asistăm la nişte scene parcă desprinse din filme. Spun de un număr de aproximativ 2.000 de recipienţi de colectare a gunoiului. Discut despre gunoaie aruncate pe stradă, discut despre un program de salubrizare stradală nerespectat. Discutăm despre şcoli, spitale, gospodării din care nu se ridică gunoiul de câteva săptămâni”, a declarat Băluţă, joi, la Primăria Sectorului 4.

Edilul a mai precizat că REBU a anunţat oficial Primăria că ridică tomberoanele.

“Împreună cu organele statului vom elabora începând cu ora 18.30 un program de măsuri pe care trebuie să-l aplicăm de îndată pentru a preveni un risc epidemiologic iminent la nivelul Sectorului 4. Este un şantaj la care REBU achiesează. În paralel cu aceste acţiuni de şantaj au apărut ameninţări la adresa mea şi a familiei mele. Copilul meu ameninţat că va fi răpit, eu ameninţat cu moartea. Am acţionat în consecinţă”, a completat Băluţă.

Primarul mai susţine că tomberoanele ridicate de REBU aparţin Primăriei Sectorului 4 şi că a cerut sprijinul justiţiei pentru rezolvarea situaţiei.

“Am cerut sprijin justiţiei. Judecătoria Sectorului 5 a dat termen pe 10 aprilie, am cerut ordonanţă preşedinţială pentru urgentarea cazului. Contractul în vigoare include şi ultima zi. Ei ridică din ce în ce mai multe pubele. Creează haos în comunitatea noastră. Sunt convins că împreună cu Prefectura, Poliţia şi Garda de Mediu vom reuşi să facem un program pe care să-l implementăm de îndată”, a mai spus primarul.

17:04 - Stare de alertă în Sectorul 4 al Capitalei, din cauza necolectării gunoiului

În Sectorul 4 al Capitalei a fost declarată stare de alertă, după ce operatorul de salubritate REBU, al cărui contract expiră în 10 aprilie, a ridicat 1.600 de pubele de la persoane fizice, fără a le înapoia pentru a asigura continuitatea colectării gunoiului, anunţă reprezentanţii Primăriei Sectorului 4.

"SC REBU SA, operatorul de salubritate aflat sub contract cu Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti pentru colectarea deşeurilor menajere şi asigurarea serviciilor de salubrizare stradală, refuză să respecte prevederile legale, punând astfel  în pericol sănătatea a peste 300 de mii de locuitori ai sectorului. În ciuda nenumăratelor demersuri ale administraţiei locale, inclusiv de natură juridică, SC REBU SA continuă acţiunile vădit ilegale de ridicare a recipienţilor de colectare a deşeurilor”, arată reprezentanţii primăriei.

Ei spun, însă, că operatorul de salubritate trebuie să respecte contractul până la finalizarea acestuia, având obligaţia de a ridica în continuare gunoiul, până în 10 aprilie.

De asemenea, aceştia mai spun că, dacă firma nu va respecta prevederile contractuale şi nu va înapoia cele 1.600 de pubele, va fi acţionată în judecată.

În cadrul unei şedinţe a Comitetului Local pentru situaţii de urgenţă, care a avut loc miercuri, părţile păreau să fi ajuns la un acord. Joi, însă, a fost declarată starea de alertă.

Primăria Sectorului 4 a renunţat, începând din 10 aprilie, la contractul cu REBU, activitatea de salubrizare urmând să fie prestată, temporar, până la finalizarea unei licitaţii, de o firmă a primăriei, SC Amenajarea Domeniului Public 4 SA,  potrivit unei hotărâri a Consiliului Local.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.