Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, acuză firma REBU de şantaj, susţinând că refuză să îşi îndeplinească obligaţiile contractuale. Societatea, al cărei contract cu primăria expiră în 10 aprilie, ar refuza să strângă gunoiul şi ar ridica pubelele fără a le mai înapoia, a susţinut edilul. Băluţă a precizat că a instaurat starea de alertă la nivelul sectorului 4 şi a cerut sprijinul justiţiei pentru rezolvarea situaţiei, adăugând că a primit ameninţări cu moartea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este pentru a două oară în ultimele 24 de ore când convocăm Comitetul local pentru Situaţii de Urgenţă. Scopul acestei convocări are legătură cu instaurarea stării de alertă la nivelul Sectorului 4, în concordanţă cu prevederile legii. Discutăm despre un potenţial eşec al serviciului de salubrizare pe care îl identificăm la societatea SC REBU SA, cea care are în vigoare în acest moment un contract de salubrizare. Asistăm la nişte scene parcă desprinse din filme. Spun de un număr de aproximativ 2.000 de recipienţi de colectare a gunoiului. Discut despre gunoaie aruncate pe stradă, discut despre un program de salubrizare stradală nerespectat. Discutăm despre şcoli, spitale, gospodării din care nu se ridică gunoiul de câteva săptămâni”, a declarat Băluţă, joi, la Primăria Sectorului 4.

Edilul a mai precizat că REBU a anunţat oficial Primăria că ridică tomberoanele.

“Împreună cu organele statului vom elabora începând cu ora 18.30 un program de măsuri pe care trebuie să-l aplicăm de îndată pentru a preveni un risc epidemiologic iminent la nivelul Sectorului 4. Este un şantaj la care REBU achiesează. În paralel cu aceste acţiuni de şantaj au apărut ameninţări la adresa mea şi a familiei mele. Copilul meu ameninţat că va fi răpit, eu ameninţat cu moartea. Am acţionat în consecinţă”, a completat Băluţă.

Primarul mai susţine că tomberoanele ridicate de REBU aparţin Primăriei Sectorului 4 şi că a cerut sprijinul justiţiei pentru rezolvarea situaţiei.

“Am cerut sprijin justiţiei. Judecătoria Sectorului 5 a dat termen pe 10 aprilie, am cerut ordonanţă preşedinţială pentru urgentarea cazului. Contractul în vigoare include şi ultima zi. Ei ridică din ce în ce mai multe pubele. Creează haos în comunitatea noastră. Sunt convins că împreună cu Prefectura, Poliţia şi Garda de Mediu vom reuşi să facem un program pe care să-l implementăm de îndată”, a mai spus primarul.

Băluţă a mai precizat că Primăria Capitalei este alături de el şi că încearcă să găsească soluţii, având în vedere că municipalitatea deţine 50 la sută din acţiunile REBU.

“Primăria Capitalei a fost şi este sută la sută alături de Sectorul 4. Chiar dacă acţiunile firmei sunt împărţite 50-50 la sută, decizia se află la celălalt acţionar.  Viceprimarul a constatat cu stupoare că nu a fost informat de această situaţie. Gunoiul reprezintă proprietatea municipalităţii. De pe 11 aprilie avem o taxă unică de 5,03 lei pe persoană, mai mică decât taxa REBU. Contractul a fost 20 de ani în concesiune. Taxa am decis să o încasăm altfel, direct la bugetul local. Pentru gunoiul menajer nu avem nicio datorie la REBU. Ei au încasat singuri taxa de la populaţie.  (…) Contractul a fost de 100 de milioane de euro pe patru ani. După 20 de ani, contractul a expirat şi am scos acest serviciu la licitaţie.  Am avut curajul să nu-l dăm din nou la REBU. Am preferat această soluţie de bun simţ ca până la licitaţie să creăm condiţii egale. Societatea de ridicare a gunoiului a Sectorului 4 a fost îndepărtată în 2011. Legea spune că în mod ordonat şi împreună trebuie schimbate aceste pubele, fiind vorba de un serviciu public”, a mai spus primarul.

El a mai precizat că a dat în judecată REBU pentru înşelăciune, pentru că ar fi prelungit contracte în mod nejustificat. “Nu ne-au dat pubelele şi autospecialele pe care le au, aşa cum spune legea. Modul în care acţionează este ostil şi agresiv”, a încheiat Băluţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.