Peste 20.000 de persoane au participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, care se desfăşoară pe pietonalul Ştefan cel Mare. Pelerinajul continuă, timpul de aşteptare al credincioşilor care vor să se închine la moaşte depăşind 12 ore.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Slujba a fost oficiată de zeci de preoţi, în frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La eveniment sunt prezenţi şi trei ierarhi din străinătate, respectiv din Grecia, Bulgaria şi Siria.

Potrivit autorităţilor, la eveniment participă peste 20.000 de persoane.

La slujbă asistă autorităţi locale, parlamentari şi şefi de instituţii. Din partea Administraţiei Prezidenţiale este prezent consilierul Constantin Dudu Ionescu.

Pe scenă au urcat cinci persoane din mai multe provincii ale ţării, cu vârsta de 100 de ani, care au primit Crucea Mitropolitană din partea IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei şI Bucovinei.

„Găsindu-i de-a lungul şi de-a latul ţării pe aceşti cinci oameni, am considerat că e bine să îi onorăm alături de dumneavoastră, au cunoscut Primul Război Mondial, chiar dacă erau copii, au trăit în perioada interbelică, au cunoscut trei dictaturi şi au trăit după ’90 ca să ne dea pilda despre toate aceste vremuri, despre acest veac, cu bucuriile şi greutăţile lui”, a spus IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Totodată, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi continuă pelerinajul la raclele cu moaştele Sfintei Parascheva şi la cele ale Sfintei Mironosiţe Ecaterina. Până duminică dimineaţă, s-au închinat la moaşte aproximativ 100.000 de pelerini, iar alte câteva mii de oameni stau la rând. Timpul de aşteptare al credincioşilor depăşeşte 12 ore. 

Cel mai probabil, sfintele moaşte vor rămâne expuse pe esplanada din faţa catedralei până luni dimineaţă, după care vor fi reintroduse în interiorul lăcaşului de cult.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.


 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.