Primarul Capitalei Nicuşor Dan a declarat, referitor la fostul sediu al PNL şi al ALDE de pe Bulevardul Aviatorilor care arfi pe cale să fie transformat într-o „locuinţă individuală” care va fi atribuită preşedintelui Klaus Iohannis, la finalul mandatului, că acea „clădire face parte dintr-o zona construită protejată”, iar primarul municipiului emite autorizaţiile în zonele construite protejate şi pe monumentele istorice care nu sunt situate în zonele protejate. Edilul a mai explicat că a primit o cerere, la fel cum PMB primeşte orice cereri de emitere de autorizaţie de construire, însă a verificat că lucrările sunt exclusiv interioare, „mai puţin, dacă nu mă înşel, o scară exterioară care nu se vede din stradă şi a fost un proiect pe care colegii mei l-au verificat şi pe care eu l-am semnat”. Informaţiile pe care le-am pus la dispoziţia presei, atunci cand au fost solicitate, au fost legale şi anume despre faţadă şi ceilalţi coeficienţi, nedând nimănui planurile interioare, a mai precizat primarul general.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Această clădire face parte dintr-o zona construită protejată. Competenţele de emitere a autorizaţiilor de construire sunt împărţite în Bucureşti, conform legii, între primarul municipiului şi primarii de sector. Primarul municipiului emite autorizaţiile în zonele construite protejate şi pe monumentele istorice care nu sunt în zonele protejate. Sunt câteva zeci. Deci noi dăm pe zone protejate. Am primit o cerere, aşa cum primim orice cereri de emitere de autorizaţie de construire. Am verificat că lucrările sunt exclusiv interioare, mai puţin, dacă nu mă înşel, o scară exterioară care nu se vede din stradă şi a fost un proiect pe care colegii mei l-au verificat şi pe care eu l-am semnat”, a explicat Nicuşor Dan, întrebat despre subiect şi despre faptul că pe 19 iulie 2023 a semnat autorizaţia de reamenajare a acelei clădiri, miercuri, într-o conferinţă de presă.

„Acum discuţia este, pentru că noi avem o lege cu privire la ce este public dintr-o autorizaţie de construire?”, a continuat Dan.

„Legea pe chestiunea aceasta este foarte bună. Ea spune că este publică faţada, este public aşa-numitul plan de situaţie, adică cât din terenul respectiv este ocupat, şi mai sunt publici şi coeficienţii, de genul ce suprafaţă construită este, cât are subsolul, cât are suprateran. Încă de acum câteva luni am primit de mai multe instituţii de presă solicitări cu privire la aceste informaţii această autorizaţie. Am răspuns tuturor, conform legii. Le-am dat acele informaţii legale, adică faţada, ceilalţi coeficienţi. Nu am dat nimănui planurile interioare. (...) Noi am primit o cerere din partea administratorului care este RA-APPS şi i-am dat lui. Am verificat că el este administratorul şi i-am dat autorizaţie”, a mai spus primarul general.

Administraţia Prezidenţială a transmis, marţi, într-un răspuns oficial către News.ro, că nu există nicio solicitare din partea Şefului statului Klaus Iohannis sau a Administraţiei Prezidenţiale, pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru cabinet de lucru, ambele cu destinaţia de reşedinţă, după încetarea mandatului preşedintelui.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că va cere Secretarului General al Guvernului toate informaţiile privind investiţia în vila de protocol din Aviatorilor, el precizând că nu poate răspunde dacă e pregătită pentru preşedintele României sau nu. Reacţia premierului a venit după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora fostul sediu al PNL şi al ALDE de pe Bulevardul Aviatorilor este pe cale să fie transformat într-o ”locuinţă individuală” care va fi atribuită preşedintelui Klaus Iohannis, la finalul mandatului, investiţiile la această vilă de protocol ajungând la peste 7 milioane de euro.

Recorder a prezentat, luni, o investigaţie intitulată ”Palatul Împăratului: şapte milioane de euro din bani publici pentru confortul unei singure familii” potrivit căreia pe Bulevardul Aviatorilor din Bucuresti, într-una dintre zonele exclusiviste ale Capitalei, a apărut un şantier învăluit într-o secretomanie totală. Este vorba de lucrări la o vilă de 1200 mp, care a fost, până nu demult, sediu de partid, iar de câteva luni, e transformată, în cel mai mare secret, în reşedinţă pentru o singură familie.

Potrivit Recorder, suma pe care RA-APPS intenţionează să o investească depăşind orice imaginaţie, 7 milioane de euro numai pentru renovare şi amenajare. Jurnaliştii precizează că, conform legii, cercul demnitarilor care ar avea dreptul la o asemenea locuinţă de protocol oferită de stat este foarte restrâns. Iar majoritatea indiciilor duc către aceeaşi persoană, şi anume preşedintele Klaus Iohannis.

Şi G4Media a scris că fostul sediu al Partidului Naţional Liberal şi al ALDE de pe Bulevardul Aviatorilor numărul 86 din Bucureşti este pe cale să fie transformat într-o ”locuinţă individuală” care va fi atribuită preşedintelui Klaus Iohannis după ce acesta îşi va termina al doilea mandat, citând o sursă din mediul politic.

Aceeaşi sursă a susţinut că, în final, lucrările de amenajare vor costa 45 de milioane de lei, circa 9 milioane de euro.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.