Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că investiţia în educaţie, deşi insuficientă, este în anul 2022 aproape dublă în raport cu anul 2016, adică de 41 de miliarde de lei, faţă de 21,7 miliarde de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă semnat de ministrul Sorin Cîmpeanu, în anul 2022, cheltuielile cu educaţia au o pondere de 7,92% în Bugetul General Consolidat, ponderea raportată la PIB fiind de 3,11%.

"Pentru o corectă informare privind investiţia României în educaţie, precizăm următoarele: Raportat la bugetul Ministerului Educaţiei, anul 2022 a adus, comparativ cu anul 2021, o creştere bugetară de peste 2 miliarde lei în această fază. Cele mai relevante creşteri vizează finanţarea de bază şi bugetul pentru bursele elevilor. Acţiunea Învăţământ (total finanţare educaţie) înregistrează în anul 2022 o valoare de 40,96 miliarde lei/8,22 miliarde Euro (chiar dacă este insuficient, în valoare absolută este, în mod evident, un „maxim istoric”). Raportat la PIB însă, având o valoare actuală estimată de 3,11% (fără aport PNRR), bugetul total al educaţiei înregistrează, procentual, o scădere faţă de anii 2019-2021, fiind, totuşi, sensibil mai mare decât în anul 2016, spre exemplu, când s-a înregistrat valoarea minimă din ultimii 8 ani, atât procentual (2,84% din PIB), cât şi în valoare absolută (21,7 miliarde lei/4,83 miliarde Euro)", se arată în document.

Sursa citată precizează că bugetului Ministerului Educaţiei alocat pentru anul 2022 urmează să i se adauge finanţarea obţinută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru reforma educaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.