Împlinirea a 95 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ca regi ai României Mari este sărbătorită, duminică, la Alba Iulia, prin ceremonii festive, concerte şi proiecţii de film, Casa Regală fiind reprezentată de către Principesa Maria a României, cea mai tânără fiică a Majestăţii Sale Regelui Mihai I.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestările au debutat cu o slujbă Te Deum în Catedrala Încoronării, oficiată de sobor de preoţi. În program este inclusă expoziţia "95 de ani de la constuirea Catedralei Încoronării" la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Conferinţa "95 de ani de la Încoronare. Provocările de astăzi la adresa statului naţional" cu Ioan. M Ioniţă, redactor şef la Revista Historia, prof. dr. Marius Diaconescu (Universitatea Bucureşti- Facultatea de Istorie) prof. conf. Valer Moga (Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia), conferinţă care va avea loc în Sala Unirii.

Fanfara Augustin Bena a Centrului de Cultură Alba va susţine un concert în Piaţa Cetăţii, iar apoi participanţii sunt invitaţi să vizioneze Muzeul filmul ”Regina Maria, ultima romantică, prima femeie modernă”, proiecţia urmând a avea loc în Muzeul Principial.

Sărbătorirea Zilei Încoronării se va încheia cu un concert denumit ”Vă place Beethoven” cu Răzvan Suma-violoncel şi Daniel Goiţi – pian la Casa de Cultură a Studenţilor.

Casa Regală este reprezentată la Alba Iulia de Principesa Maria a României, cea mai tânără fiică a Majestăţii Sale Regelui Mihai I.

Regele Ferdinand şi a Regina Maria au fost încoronaţi ca regi ai României Mari la Alba Iulia, în 15 octombrie 1922, la ceremonii participând la acea dată numeroşi reprezentanţi ai Caselor Regale din Europa.

Catedrala ortodoxă din Alba Iulia a fost construită special pentru acest moment festiv între anii 1921 - 1922.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.