Relaţia dintre medici şi companiile farmaceutice este firească, iar activitatea doctorilor nu poate fi desfăşurată fără o recompensă rezonabilă, potrivit dreptului de a fi recompensat pentru munca depusă conform duratei, calităţii şi nivelului de complexitate al acesteia, în acord cu legislaţia în vigoare, anunţă Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) susţine că relaţia dintre medici şi companiile farmaceutice este firească, întrucât, medicamentele noi, mai eficiente, nu pot pătrunde într-un sistem de sănătate dacă medicii nu le cunosc, dacă profesioniştii cei mai pregătiţi nu sunt implicaţi în dezvoltarea lor, dacă aceştia nu comentează studiile clinice şi dacă autorităţile nu le evaluează.

Potrivit colegiului, există obligativitatea legală ca noile medicamente să fie discutate şi comentate în ceea ce priveşte eficicacitatea si siguranţa în interiorul comunităţii medicale.

În plus, prezentările făcute de către reprezentanţii firmelor care pot fi, evident, interesaţi în a le promova, trebuie în mod obligatoriu completate de experţii profesionişti din domeniul sănătăţii pentru a asigura o cunoaştere adecvată pentru practica clinică în vederea utilizării echilibrate, mai arată CMMB.

De asemenea, studiile clinice pentru noi medicamente trebuie să se desfăşoare numai în centre acreditate, unde profesionişti certificaţi în "Good Clinical Practice" îşi asumă responsabilitatea de a fi obiectivi şi de a le desfasura conform normelor internaţionale. Activitatea nu poate fi desfăşurată fără o recompensă rezonabilă, potrivit dreptului de a fi recompensat pentru munca depusă conform duratei, calităţii şi nivelului de complexitate al acesteia, drept prevăzut de Constituţie şi de Codul Muncii, mai susţine CMMB. Aceasta recompensă rezonabilă trebuie să se încadreze în normele legale în vigoare, inclusiv în prevederile Codului Fiscal, a precizat sursa citată.

Pentru eliminarea oricărui potenţial risc al influenţării medicilor prin diferite acţiuni de sponsorizare de către companiile farmaceutice, CMMB propune mai multe măsuri printre care diferenţierea între medicii care aduc progres în medicina din România prin lucrări ştiinţifice publicate şi prezentate la congrese internaţionale, prezenţa în conducerea unor societăţi profesionale medicale internaţionale, cei cu participare activă la cursuri/mastere/doctorate în afara ţării, faţă de medicii care necesită doar programe de educaţie medicală continuă, conform Statutului Colegiului Medicilor din România (200 de puncte de educaţie medicală la cinci ani).

"Pentru prima categorie de medici propunem ca sponsorizările să fie posibile pentru participarea la astfel de întruniri ştiinţifice, naţionale şi internaţionale, pentru un număr de zile necesar desfăşurarii activităţilor la care participă, printr-o convenţie cu instituţia angajatoare care să prevadă un număr maxim de 30 de zile lucrătoare anual, pentru care continuă să îşi primească drepturile salariale aferente funcţiei de bază. Pentru zilele dedicate acestor activităţi există obligativitatea delegării responsabilităţilor, cu avizul persoanei delegate şi cu obligativitatea prezentării unui scurt raport şi a dovezii de participare", mai spune CMMB.

Colegiul propune ca a doua categorie de medici să aibă dreptul la două sponsorizări anual pentru a participa la manifestări ştiinţifice în afara ţării, cu menţiunea că nu pot fi sponsorizaţi de aceeaşi companie într-un an. În plus, propune ca aceşti medici să mai aibă dreptul de a fi sponsorizaţi pentru o manifestare ştiinţifică în ţară, însă nu de către companiile care au realizat sponsorizările externe, acolo unde este cazul.

"Un medic care nu beneficiază de sponsorizare externă poate beneficia de trei sponsorizări pentru manifestări ştiinţifice interne în anul respectiv, de asemenea realizate de către companii diferite. De asemenea, propunem ca pentru rezidenţii din ultimii doi ani de rezidenţiat să existe posibilitatea de a primi o sponsorizare pe an (pentru o manifestare ştiinţifică externă sau internă) cu acordul conducătorului de rezidenţiat", mai arată Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti. 

Corpul de control al premierului a declanşat în urmă cu mai bine de o lună o investigaţie cu privire la sponsorizările făcute de companiile farmaceutice către medici, şeful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, catalogând drept "greşită" relaţia doctorului român cu marile companii farmaceutice, apreciind că adesea "medicul trece o linie în a discuta, în a sta foarte aproape de aceste companii".

"Nu avem acum o statistică, e un fenomen larg şi tocmai asta este şi problema. E firesc şi în orice industrie există colaborare între specialişti şi companiile implicate. E chiar benefic la un moment dat, poate fi încurajată cercetarea, învăţământul finanţat de companii care îşi doresc anumiţi specialişti pe o zonă, dar de aici până la a sponsoriza orice medic de familie sau farmacist dintr-un oraş micuţ să meargă la congrese peste mări şi ţări, lucrurile par să o fi luat razna”, declara Valentin Mircea, pe 19 iunie, la Digi 24.

El a spus că sponsorizarea de către companiile farmaceutice a medicilor îi pune pe cei din urmă într-o situaţie de conflict de interes.

"E cel puţin conflict de interes. Adică nu poţi fi obiectiv ca medic, să prescrii cel mai bun medicament în momentul în care o companie farmaceutică ţi-a finanţat deplasarea la un congres, poate un studiu util în ansamblu, dar de ce tocmai acea companie farmaceutică?”, a afirmat şeful Corpului de control al premierului.

El a mai spus că investigaţia Corpului de control a fost declanşată în urma semnalelor din presă.

Sponsorizările primite de medici de la companiile farmaceutice fac şi obiectul unui dosar deschis de DNA.

La sfârşitul lunii mai, DNA arăta că, din februarie, sunt urmăriţi penal 77 de medici oncologi acuzaţi că, în 2012, sub pretextul participării la un congres internaţional, au beneficiat de o vacanţă în India, plătită de o companie distribuitoare de medicamente, pentru ca ulterior doctorii să promoveze anumite produse. 

Surse judiciare declarau, în martie, pentru News.ro, că aproximativ 80 de medici sunt în atenţia procurorilor DNA, fiind suspectaţi că în anul 2012, aflaţi în India la un congres de oncologie, ar fi beneficiat de o excursie costisitoare în Nepal, plătită de o companie distribuitoare de medicamente. Medicii sunt de la Institutul Oncologic Bucureşti şi de la secţii de oncologie ale unor spitale din Capitală şi din alte oraşe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.