Reprezentanţii Asociaţiei Colectiv GTG 3010 spun că Guvernul le-a promis sprijin pentru desecretizarea dosarelor victimelor din Colectiv, după ce unele unităţi medicale au refuzat să le elibereze părinţilor date cu privire la cauzele decesului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat de presă transmis miercuri, reprezentanţii Asociaţiei Colectiv GTG 3010 spun că, la întâlnirea pe care au avut-o cu o zi în urmă, reprezentanţii Guvernului le-au promis sprijin pentru desecretizarea dosarelor victimelor incendiului din 30 octombrie, după ce unele unităţi medicale au refuzat să le elibereze părinţilor date cu privire la cauzele morţii pe motiv că pacientul nu ar fi semnat înainte de deces acordul pentru acest lucru.

”Vă puteţi imagina durerea unei mame care nu poate afla ce s-a întâmplat cu copilul ei în ultimele clipe din viaţa lui? Este o legislaţie ambiguă, ca să nu spun de-a dreptul absurdă. Consilierul de stat la Cancelaria prim-ministrului pare să fi înţeles situaţia şi a promis soluţionarea ei”, a spus Eugen Iancu, membru fondator al Asociaţiei Colectiv GTG 3010.

Tot la întâlnirea de marţi, Asociaţia Colectiv GTG 3010 a propus un protocol de colaborare cu Ministerul Sănătăţii pentru constituirea unui “Dispecerat Unic” de relaţii cu victimele Colectiv, dar şi realizarea unui program naţional pentru arşi. De asemenea, "asociaţia a încurajat autorităţile române să preia iniţiativa pentru crearea în ţară a unui centru regional pentru tratarea marilor arşi, astfel încât tragedia de la Colectiv să nu se repete", mai spun reprezentanţii asociaţiei.

Gazeta Sporturilor a publicat, săptămâna trecută, 13 dosare medicale ale unor tineri care au murit în urma tragediei din Colectiv. Dosarele au fost date de medici din patru spitale, iar în toate cele 13 cazuri septicemia este cauza deceselor.

Medicii spun, sub protecţia anonimatului, că, de altfel, foarte puţini dintre cei care au decedat după o săptămână de la incendiu nu erau infectaţi cu bacterii extrem de periculoase din spitale şi că aceasta este realitatea pe care o ascund autorităţile, iar ei vor să dovedească acest lucru cu dosarele. Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au scris că părinţii tinerilor care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei din 30 octombrie 2015 sunt separaţi de realitatea medicală a morţii copiilor lor, întrucât spitalele refuză să le pună la dispoziţie documentele medicale.

Părinţii lui Bogdan Istrate, unul dintre tinerii care şi-au pierdut viaţa în incendiul din Clubul Colectiv, au postat pe pagina de Facebook a fiului lor un “acord post-mortem” pentru ca Spitalul Bagdasar-Arseni să le furnizeze dosarul medical, după ce reprezentanţii unităţii medicale au refuzat solicitarea părinţilor.

Părinţii tânărului de 22 de ani au postat pe pagina de Facebook a acestuia o fotocopie a răspunsului Spitalului “Bagdasar Arseni” la solicitarea de eliberare a dosarului medical, înregistrată în 24 februarie.

“Toate informaţiile privind starea de sănătate a pacientului sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia, în situaţia în care pacientul nu şi-a dat consimţământul explicit cu privire la comunicarea acestor informaţii sau dacă legea o cere în mod expres. Având în vedere normele legislative mai sus invocate, precum şi faptul că nu există consimţământul expres al pacientului cu privire la comunicarea informaţiilor medicale, solicitarea dumneavoastră nu poate fi soluţionată favorabil”, este răspunsul Spitalului “Bagdasar Arseni”, documentul fiind semnat de managerul unităţii medicale, Bogdan Păltineanu.

De asemenea, părinţii tânărului au publicat şi o fotocopie a certificatului medical constator al decesului, în dreptul cauzei care a declanşat “insuficienţa multiplă de organe şi sisteme” fiind menţionat “stare septică.

În total, 64 de tineri şi-au pierdut viaţa în urma incendiului din 30 octombrie 2015 din Colectiv, dintre care 27 au murit în club. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.