Rusia a pus în funcţiune racheta balistică intercontinentală Bulava, lansată de pe submarin, a anunţat marţi presa de stat, un element cheie în modernizarea arsenalului său nuclear, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia de ştiri TASS l-a citat pe proiectantul-şef al rachetei, Iuri Solomonov, care a declarat că punerea în funcţiune a acesteia a fost anunţată printr-un decret datat 7 mai, în aceeaşi zi în care preşedintele Vladimir Putin şi-a început un nou mandat de şase ani la Kremlin.

Putin a avertizat Occidentul încă de la începutul războiului din Ucraina că o intervenţie directă a trupelor NATO în această ţară ar putea declanşa un conflict nuclear. În martie, el a declarat totuşi că nu crede că Statele Unite "se grăbesc" spre această stare de fapt, dar forţele nucleare ale Rusiei sunt pregătite din punct de vedere tehnic.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Racheta Bulava a fost dezvoltată în cadrul unui program care a început în anii 1990 şi este proiectată pentru a fi desfăşurată pe submarinele ruseşti din clasa Borei.

În noiembrie anul trecut, Ministerul Apărării a declarat că unul dintre aceste submarine a testat cu succes lansarea Bulava, lansând-o dintr-o poziţie subacvatică din Marea Albă, în larrgul coastelor din nordul Rusiei, şi lovind o ţintă aflată la mii de kilometri distanţă, în peninsula Kamceatka, în Extremul Orient.

TASS a precizat că flotele ruseşti din nord şi din Pacific includ acum şapte submarine Borei şi fiecare transportă câte 16 Bulava.

Solomonov este proiectant-şef la Institutul de Inginerie Termică din Moscova, care a dezvoltat şi rachetele balistice intercontinentale ruseşti Topol-M şi Iars.

Potrivit Proiectului de apărare antirachetă de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale cu sediul la Washington, Bulava are o rază de acţiune de 8.300 km şi o încărcătură utilă de până la 10 vehicule de reintrare cu ţinte multiple şi independente sau MIRV, capabile să livreze focoase nucleare către diferite ţinte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.