Executivul american a notificat marţi Congresului că va efectua un transport de arme către Israel în valoare de aproximativ un miliard de dolari, au declarat pentru AFP surse apropiate dosarului, la o săptămână după ce Joe Biden a ameninţat că va limita ajutorul militar american pentru aliatul său.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Congresul mai trebuie să aprobe livrarea de arme, a declarat un oficial american, o sursă parlamentară precizând că suma totală este de aproximativ un miliard de dolari.

Potrivit The Wall Street Journal, care a publicat primul articolul, pachetul include 700 de milioane de dolari în muniţie pentru tancuri şi 500 de milioane de dolari în vehicule militare tactice.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Acest pachet de ajutor este cheltuit ca parte a uriaşului ajutor american către Ucraina, Israel şi Taiwan, în valoare totală de 95 de miliarde de dolari, inclusiv 13 miliarde de dolari pentru Israel, adoptat de Congres la sfârşitul lunii aprilie.

Mai multe luni, administraţia Biden a făcut apel neobosit la membrii Congresului să aprobe aceste miliarde pentru aliaţii Washingtonului.

Cu toate acestea, la 8 mai, Joe Biden a declarat că "nu va livra" anumite arme Israelului, al cărui principal susţinător militar sunt Statele Unite, în special "obuze de artilerie", în cazul unei ofensive majore împotriva Rafah, un avertisment fără precedent din partea Washingtonului.

"Dacă va trebui să rămânem singuri, vom rămâne singuri", a răspuns Netanyahu a doua zi după ameninţările americane, un purtător de cuvânt al armatei israeliene afirmând că au "suficiente arme pentru a-şi îndeplini (misiunea) la Rafah".

Marţi dimineaţă, atacuri ale armatei israeliene au vizat diferite zone din Fâşia Gaza, inclusiv Rafah, un oraş din sudul extrem al teritoriului unde se înghesuie sute de mii de palestinieni, în marea lor majoritate strămutaţi. Lupte violente au loc în estul oraşului Rafah, la frontiera sudică a Israelului, unde armata a intrat cu tancuri la 7 mai.

La Washington, membrii de stânga din Congres ar putea încerca să împiedice acest transport de arme către Israel.

De la începutul războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, SUA au făcut publice două vânzări în cadrul aşa-numitei proceduri de "urgenţă" către aliatul său - o procedură care permite un transport direct, ocolind un proces de 30 de zile în Congres. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.