REPER anunţă miercuri că deputaţii din Comisia pentru drepturile omului au votat cu majoritate un raport de adoptare pentru proiectul de lege iniţiat de deputaţii REPER Oana Cambera, Andrei Lupu şi Simina Tulbure privind garantarea dreptului la întreruperea de sarcină. Proiectul de lege vizează garantarea accesului la procedură în minim un spital de stat din fiecare judeţ, direcţionarea pacientelor către spitale şi medici care efectuează procedura, obligarea medicilor care efectuează în sistemul privat procedurile de întrerupere de a le efectua şi în spitalele de stat şi are prevederi pentru o platformă de educare şi corectă informare în domeniul contracepţiei şi al planningului familial. Proiectul prevede totodată decontarea serviciilor pentru femeile vulnerabile fără venituri, minore şi femei care au raportat un abuz sexual.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputata REPER Oana Cambera a adus în discuţie argumente consistente în timpul dezbaterilor extinse, fundamentate pe situaţia concretă din România, care arată că accesul la procedurile de întrerupere a sarcinii este deseori împiedicat. ”Argumentele s-au sprijinit atât pe cercetările efectuate de organizaţiile neguvernamentale, cât şi pe petiţiile formulate de peste 10.000 de femei care descriu situaţii în care sunt refuzate în cadrul spitalelor de stat şi redirecţionate către spitale private ori multiple cazuri în care nu au găsit niciun spital de stat din judeţul în care locuiesc care să efectueze procedura”, arată REPER.

"Femeile din România nu vor să se întoarcă în anii comunismului! Este alegerea fiecărei femei dacă optează sau nu pentru o procedură de avort, iar statul trebuie, în primul rând, să respecte această alegere şi, precum în cazul oricărui alt drept personal, să îi creeze instrumente de exercitare, fără să fie împiedicat sau restricţionat. Acesta este subiectul principal al proiectului de lege prin care REPER se asigură ca pacientele să aibă acces la aceste servicii medicale, în siguranţă", a declarat deputata Oana Cambera, după raportul de adoptare.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Proiectul de lege vizează garantarea accesului la procedură în minim un spital de stat din fiecare judeţ, direcţionarea pacientelor către spitale şi medici care efectuează procedura, obligarea medicilor care efectuează în sistemul privat procedurile de întrerupere de a le efectua şi în spitalele de stat şi are prevederi pentru o platformă de educare şi corectă informare în domeniul contracepţiei şi al planningului familial. Potrivit REPER, este o iniţiativă care se concentrează pe accesul liber ales, neîngrădit şi în siguranţă la proceduri de întrerupere de sarcină dar şi pe promovarea educaţiei şi informării corecte în domeniul sănătăţii sexuale şi reproductive.

Proiectul prevede totodată decontarea serviciilor pentru femeile vulnerabile fără venituri, minore şi femei care au raportat un abuz sexual.

”Ne dorim să reducem rata de refuz a întreruperilor de sarcină la cerere în spitalele de stat, având în vedere şi discrepanţa semnificativă de costuri. Fără o asemenea prevedere, femeile vulnerabile, cu venituri mici, nu îşi pot permite procedura medicală în sistemul privat şi li se interzice, indirect, dreptul la avort. Respectăm dreptul la conştiinţă şi religie a cadrelor medicale însă acesta trebuie să coexiste cu garantarea accesului la această procedură medicală şi respectarea drepturilor sexuale şi reproductive ale femeilor din România. Suntem totodată conştienţi de grava lipsă de educare şi informare în ceea ce priveşte o multitudine de probleme ce ţin de sănătatea reproductivă a femeilor, fapt pentru care am propus o platformă de sănătate publică pentru femei, aceasta fiind o măsură pe care ne dorim să creăm şi mecanisme de finanţare la nivel european”, a continuat Oana Cambera, deputată şi candidată REPER la alegerile europarlamentare.

Cu toate că deputaţii din partidul REPER au reuşit să convingă majoritatea să voteze în favoarea raportului de adoptare, au existat şi voturi împotriva sau de abţinere, printre care s-au numărat deputaţi PNL dar şi din formaţiunea Forţa Dreptei.

”Aceste poziţionări au fost observate, împreună cu cea de la PMP prin europarlamentarul Traian Băsescu, şi în Parlamentul European, unde recent a fost votată o Rezoluţie care solicită înscrierea dreptului la avort în Cartea drepturilor fundamentale şi adoptarea unor măsuri pentru a garanta femeilor dreptul de a alege. Această rezoluţie, deşi nu are efect juridic obligatoriu, reprezintă o recomandare importantă, iar eforturile continue la nivel european sunt necesare pentru a asigura accesul femeilor din statele membre la avort”, subliniază REPER.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.