Analizele făcute celor 21 de probe de alimente şi apă recoltate de la locuinţele din judeţele Argeş şi Bacău ale ultimilor doi copii internaţi cu sindrom hemolitic uremic la Spitalul ”Marie Curie” au ieşit negative pentru Escherichia Coli verotoxigenă, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Determinările de laborator, realizate atât în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău, cât şi în cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate  Publică Veterinară, au arătat absenţa Escherichia Coli verotoxigenă, în toate cele 21 de probe analizate”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA transmis marţi.

Inspectorii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţele Argeş şi Bacău au fost implicaţi, alături de reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică, în anchetele epidemiologice începute în 15 mai, în cazul copiilor din judeţele Argeş şi Bacău diagnosticaţi cu SHU.

Inspectorii DSVSA au prelevat probe din produsele alimentare care au fost indicate de părinţi, în cadrul anchetei epidemiologice, ca fiind consumate de copiii internaţi. Probele prelevate din lapte proaspăt, lapte fiert, diferite sortimente de iaurt şi brânză, apă potabilă din reţeaua publică, apă de izvor şi din pătrunjel au fost transmise, în 15 mai, pentru a fi analizate, a precizat sursa citată.

În 13 mai, o fetiţa de un an şi opt luni cu sindrom hemolitic uremic a fost transferată de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti la Spitalul ”Marie Curie” din Capitală. În aceeaşi zi, un băieţel de un an şi două luni din Bacău cu sindrom hemolitic uremic a fost transferat la spitalul din Capitală de la Spitalul de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi.

Direcţiile de Sănătate Publică din Argeş şi Bacău au declanşat anchete epidemiologice, în urma apariţiei celor două noi cazuri.

Din 29 ianuarie, la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti au fost transferaţi mai mulţi copii, majoritatea din judeţul Argeş, cu sindrom hemolitic uremic sau cu suspiciuni de SHU. Dintre aceştia trei fetiţe din Argeş au murit în spital, pe 4, 15 şi 16 februarie.

Cauza îmbolnăvirii copiilor din judeţul Argeş care au dezvoltat sindrom hemolitic-uremic este o tulpină de E.coli, anunţa, în 25 februarie, Ministerul Sănătăţii. Cauza a fost identificată în urma anchetei făcute de către specialiştii de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, împreună cu experţii români.

Ulterior, au fost găsite tulpini de E.coli la brânza produsă de Lactate Brădet, dar şi la angajaţi ai fabricii, însă oficialii au spus că nu există nicio legătură între procesatorul de lapte şi îmbolnăviri. 

Începând din 16 mai, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor prelevează, în cadrul unui plan naţional de control pentru depistarea E.coli în produse alimentare de origine animală, peste 1.000 de probe din unităţi de abatorizare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri şi pieţe agroalimentare şi dozatoare de lapte. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.