Cultivatorii de viţă-de-vie din judeţul Alba au obţinut în acest an o producţie medie de peste 9.000 de kilograme de struguri la hectar, aceasta fiind cea mai mare producţie din istoria judeţului, în condiţiile în care literatura de specialitate consemnează pentru zona Transilvaniei o producţie cuprinsă între 6.000 şi 8.000 de kilograme la hectar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Directorul Direcţiei Agricole Alba, Gheorghe Lazea, a declarat, vineri, pentru News.ro, că producţia medie obţinută în acest la viţa-de-vie a fost de 9.050 de kilograme de strugurei la hectar, aceasta fiind cea mai mare obţinută până acum în istoria judeţului Alba.

Lazea a spus că în 2017 au fost cultivate în judeţ 4.222 de hectare de viţă-de- vie, cele mai multe fiind în zona Blaj – Jidvei, unde activează o companie de vinificaţie.

”Literatura de specialitate dă ca producţii medii pentru zona Transilvaniei între 6 şi 8 tone la hectar. Producţiile au crescut, însă, se pare datorită tehnologiilor moderne folosite, dar şi datorită condiţiilor climatice din ultima perioadă”, a mai spus Lazea.

Potrivit sursei citate, producţii record au fost obţinute în acest an şi la grâu de toamnă respectiv 4.680 de hectare kilograme la hectar, orz – 4.537 de kilograme la hectar şi cartofi – 23.250 de kilograme la hectar.

Alba este unul dintre judeţele cu tradiţie în cultivarea viţei-de-vie având şi un record european, respectiv cea mai mare podgorie compactă cu un singur proprietar, plantaţie în suprafaţă de 2.500 de hectare şi care se află în zona Jidvei – Blaj, pe Valea Târnavei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.