Sute de credincioşi au asistat, sâmbătă, la Alba Iulia, pe platoul din faţa Catedralei Reîntregirii, la slujba specială oficiată de Bobotează, la final oamenii primind agheasma sau apa sfinţită, care potrivit tradiţiei îi apără de rele şi necazuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat mai întâi Sfânta Liturghie în Catedrala Reîntregirii, iar apoi clericii şi credincioşii au ieşit pe platoul din faţa lăcaşului, unde a fost oficiată în aer liber slujba de Bobotează.

La final, preoţii au oficiat slujba Sfinţirii celei mari a apei sau Agheasma Mare, sfinţind mai multe butoaie mari cu apă, care a fost apoi distribuită credincioşilor.

După slujbă, credincioşii au stat la cozile formate la ieşirea din curtea catedralei pentru a-şi lua o sticlă din agheasmă, unii dintre ei venind cu plase pline cu sticle pentru a lua apă sfinţită şi pentru prieteni sau rude.

În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Botezul Domnului, praznic bisericesc cunoscut şi sub numele de Bobotează. Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Potrivit tradiţiei populare apa sfinţită de preoţi de Bobotează va fi apoi folosită în timpul anului la botezul apelor, oamenilor, animalelor sau caselor şi va feri pe cel care a primit botezul, pe perioada anului, de forţele răului. Din această apă denumită Agheasma Mare se gustă, pe nemâncate, în zilele de post sau la sărbătorile mari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.