Accidentul aviatic produs, sâmbătă, lângă Vinţu de Jos în urma căruia un om de afaceri din judeţul Alba şi-a pierdut viaţa este cercetat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar anchetatorii au descoperit că avionul de mici dimensiuni nu era înmatriculat legal şi nici nu avea autorizaţie de navigabilitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Mihaela Chicea, a declarat, luni, pentru News.ro, că procurorii parchetului au deschis un dosar penal în cazul accidentului aviatic de la Vinţu de Jos şi fac cercetări “in rem” pentru ucidere din culpă.

Chicea a spus că, iniţial, procurorii au încadrat fapta ca vătămare corporală din culpă, iar ulterior au schimbat încadrarea în ucidere din culpă, după moartea pilotului.

Potrivit sursei citate, anchetatorii au extins urmărirea penală şi în legătură cu încălcări ale Codului Aerian Civil.

“Cerecetările au fost extinse şi pentru exploatarea unei aeronave fără să posede un certificate de înmatriculare, de înregistrare sau de identificare şi un certificate sau o autorizaţie de navigabilitate sau un document echivalent. Din primele cercetări reiese că aeronava nu era înmatriculată sau înregistrată”, a mai spus Mihaela Chicea.

Potrivit acesteia, cercetări sunt făcute şi de specialiştii Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile, însă aceştia nu au ridicat aeronava deoarece aceasta nu era înregistrată oficial.

Omul de afaceri Zaharia Groza a aterizat forţat, sâmbătă, cu un avion de mici dimensiuni pe un câmp din apropierea comunei Vinţu de Jos. Bărbatul a murit, duminică, la o clinică de specialitate din Târgu Mureş unde fusese transportat.

Zaharia Groza deţinea o societate care produce uşi şi era pasionat de zborul cu avioane de agrement. În 2013, a mai avut un incident similar.  La acea dată a fost rănit uşor după ce a aterizat cu avionul pe o păşune din satul Teleac, comuna Ciugud.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.