Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ”să se corecteze greşelile” din mobilizarea în curs din Rusia în vederea ofensivei ruse din Ucraina, în contextul în care nemulţumirea creşte împotriva unei convocări adesea haotice a celor mobilizaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Presa, dar şi ruşii, pe reţele de socializare, au prezentat cazuri de mobilizare a unor bătrâni, studenţi, bolnavi sau ale unor persoane mobilizate şi care nu au experienţăă militară.

Această mobilizare a declanşat manifestaţii şi fuga în străinătate a mii de bărbaţi.

”Această mobilizare ridică multe întrebări. Trebuie să se corecreze toate greşelile şi să se facă în aşa fel încât să nu se mai repete”, a declarat Vladimir Putin joi, la o reuniune prin videoconferinţă a Consiliului de Securitate rus, difuzată de televiziunea rusă.

Liderul de la Kremlin a evocat convocarea unor bărbaţi cu familii numeroase, persoane care suferă de boli grave sau foarte bătrâne, cazuri care sunt scutite în virtutea legii.

”Dacă se comite o greşeală, ea trebuie corectată şi să fie trimişi acasă cei care au fost convocaţi fără motive potrivite”, a subliniat Vladimir Putin.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a recunoscut luni ”greşeli” în această mobilizare, care vizează 300.000 de rezervişti cu experenţă militară şi competenţe utile, precum conducerea unor gabarite depăşite.

Peste 2.400 de persoane au fost arestate la manifestaăţii împotriva mobilizării în Rusia, de la anunţarea acesteia, la 21 septembrie, potrivit unei organizaţii specializate, OVD-Info.

Mulţi ruşi au fugit din ţară, iar cozi importante s-au format la frontierele cu Georgia, Kazahstanul, Mongolia şi Finlanda. Zborurile au fost luate cu asalt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.