Curtea Supremă a Statelor Unite i-a aplicat joi o lovitură lui Donald trump, cu patru luni înainte de alegeri, stabilind că un procuror de la New York are dreptul să obţină o serie de documente financiare ale preşedintelui american, inclusiv declaraţiile de impozit ale miliardarului, însă a blocat pentru moment transferul acestora către Congres, relatează AFP şi The Associated Press (AP).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste două hotărâri - luate fiecare cu o majoritate de şapte judecători din nouă - nu ar urma să le permită americanilor să afle mai multe despre situaţia financiară a miliardarului republican înaintea alegerilor de la 3 noiembrie, în care candidează la al doilea mandat.

Curtea Supremă a reafirmat mai întâi că preşedintele nu beneficiază de ”o imunitate absolută” şi că un procuror newyorkez poate să-i ceară elemente de probă, în acest caz o serie de documente financiare cu privire la afacerile sale din perioada 2010-2018, deţinute de vechiul său cabinet de contabilitate Mazars.

”Niciun cetăţean, nici măcar preşedintele, nu poate să evite să prezinte documente în cazul unei anchete penale”, subliniază Curtea.

”Preşedintele nu se bucură de o imunitate absolută faţă de ordine ale procurorilor justiţiei statelor”, adaugă ea.

Însă ancheta este supervizată de un mare juriu, un colectiv de cetăţeni traşi la sorţi, care operează în cel mai mare secret, iar în mod teoretic nimic nu poate fi făcut public.

În a doua hotărâre, Curtea a blocat, pentru moment, transmiterea documentelor contabile cerute de Congres.

Ea a trimis această cerere înapoi la tribunale şi le cere judecătorilor să ia în calcul o serie de criterii în evaluarea justificării cererilor parlamentare.

Spre deosebire de toţi predecesorii săi începând din anii '70, Donald Trump - care a făcut din averea sa un argument de campane - refuză să-şi publice declaraţiile de impozit.

Lipsa sa de transparenţă alimentează speculaţii cu privire la cât de bogat este şi la potenţiale conflicte de interese.

Hotărârea cu privire la Congres reprezintă o victorie pe termen scurt a lui Trump, care luptă şă-şi ţină datele financiare secrete, comentează The Associated Press (AP).

Curtea a susţinut însă cererea declaraţiilor de venit ale preşedintelui de către procurorul Cyrus Vance din Manhattan în cadrul unei anchete penale care vizează efectuarea unor plăţi în schimbul tăcerii unor femei care susţin că au întreţinut relaţii sexuale cu Trump.

Ea a luat aceste decizii în urma audierii argumentelor părţilor la telefon, în mai, din cauza pandemiei covid-19.

Aceste documente financiare se află la firma de contabilitate a miliardarului, Mazars USA, care a anunţat că se va supune hotărârii Curţii.

Curtea urmează să redacteze şi să prezinte oficial hotărârea în câteva săptămâni, după care va fi pusă în aplicare.

Judecătorii Neil Gorsuch şi Brett Kavanaugh, numiţi de Trump, au votat în cadrul majorităţii cu care s-a luat această hotărâre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.